Ha nem vagyunk is Párizs vagy Milánó, a divat Budapesten is nagyon fontos volt az elmúlt évszázadban. Abban a században, amikor a legtöbbet változott, hogy mit viselünk: a szoknyák egyre kurtábbak, a hajak egyre rövidebbek, majd hosszabbak lettek, a divat egyes elemei pedig hol eltűntek, hol újra felbukkantak.

Háborúban és békében, válságban és jó időkben – a pesti nő állítólag mindig megtalálta a módját, hogy csinos, ápolt és divatos legyen. Az alábbi válogatásban a pesti divat 100 évébe kukkantunk be. 

Szex és New York helyett Stílus és Budapest 1902-ben. A rakparton sétáló Visy lányok olyan eleganciával vonulnak, mintha királyi családból származnának. A család egyik tagja, az ínyesmesterként ismert Magyar Elek második felesége, Visy Masa ráadásul egy rendkívül felvilágosult amatőr fotós volt, aki rengeteg, ma is elérhető képen dokumentálta a korszak nagypolgárságának életét. 

Tíz év alatt kurtábbak lettek a szoknyák, jóval kisebbek a kalapok, és 20 kilóval könnyebb lett a nőideál is. A háború alatt rengeteg nő állt be a fronton lévő férfiak helyére dolgozni és végzett olyan munkát, ami korábban elképzelhetetlen lett volna a nők számára. A rövidülő haj, a bubifrizura, a fűzőmentes derekak, a térdig, bokáig érő szoknyák, sőt a női nadrágok kora is elérkezett a 20-as években – ez meg is látszik az 1924-ben a Ferenc körúton sétálgató lányokon. 

1930 tele a budai Várban, a Halászbástyával a háttérben. Vékony nejlonharisnyába bújtatott lábak, szövetkabátok, elegáns prémek, angol fürtök és újra divatba jött nőies, kerekded formák jellemezték a budapesti divatot is. 

Elegancia mindenekelőtt, még a fürdőben is! A három hölgy nemcsak holmi fürdőruhát kapott fel a Gellért-beli napfürdőzéshez, a csinos kiegészítők és a divatos lábbelik legalább annyira fontosak. Ahogy a kisportolt, egészséges test is – ebben az időszakban ugyanis a divatossághoz nem volt elég a jól szabott ruha vagy a fodrász által ápolt frizura – a test karbantartása, az egészség megőrzése is fontossá vált!

Pár perccel a II. világháború előtt így nézett ki egy elegáns, csinos fiatal lány – esetleg asszony. A Szent István parkban álló fiatal lányon minden passzol, ami a korban stílusosnak számított: keskeny csípő, válltömés, borítéktáska, feltűnő kalapka és természetesen a két különböző színű bőrből varrt, magas sarkú topán. 

Hogy a korabeli divat mennyire nem maradt el a nemzetközitől, azt ez a kép is jól illusztrálja. A Budapesti Divatközpont divatbemutatóján felvonuló modell kosztümje a megszólalásig hasonlít arra, amit Ingrid Bergman hordott a Casablancában – ugyanebben az évben, 1942-ben.

Kicsit kevésbé elegáns, de friss és öntudatos – fiatal, szemüveges lány ballonban és szandálban 1953-ban. A kabát alatt egyértelműen a korban divatos, lábközépig érő harangszoknya található, az 50-es évek elején pedig teljesen normális volt, hogy valakinek nincs külön átmeneti cipője, és kora tavasztól késő őszig nyári szandált hord.

Garabuczy Ágnes manöken mutatja meg, hogy mit hordott az elegáns pesti nő 1957-ben, egy Pobeda típusú autónak dőlve. Nemcsak a ballon, a bőröndcímke is újra hódított!

Borbás Mari manöken darázsderékkal, mély dekoltázzsal, Gina Lollobrigida hasonmásaként mutatja meg, hogy a beatkorszak berobbanása előtt, 1962-ben hogy nézett ki egy igazán divatos pesti nő. 

Tupírkonty, miniszoknya, enyhe pop-art beütés – ez már bizony a híres 1968-as nyár!

Hogy a kép beállított-e, azt nem tudjuk, mindenesetre elég nehéz elképzelni ma, hogy valaki az alsó rakparton mossa az autóját – talpig fehérben! A trapéznacit és a bongyor fürtöket bírjuk!

Divatbemutató a nagytétényi Gyufaipari Vállalat kultúrtermében 1981-ben. Folkstílus és laza óriáshullámok a hajban. 

Szép új világ: a Fekete Lyuk 1988-ban, percekkel a rendszerváltás előtt. Alter–punk keveredés a Kampec Dolores tagjaival és Király Tamás divattervezővel. 

Címkék