Magyar embernek minden étel kedves, ami rántott, és ezen kár is rugózni. Viszont az nincs sehol előírva, hogy a panírozott, olajban sült mindenféle nem haladhat a korral, nem kaphat különleges bundát és 21. századi kísérőket. A Múzeum körúton nemrég nyílt Ropogóban pont ezt próbálják meg bebizonyítani.

Weltner András és Petrányi Gábor nem számítanak újoncoknak a vendéglátásban, hiszen két borbár, a 0,75 és a Palack is hozzájuk köthető. Új helyükön, a Múzeum körúti Ropogóban viszont egy egészen új műfajt próbálnak ki, még akkor is, ha az előző helyeken is fontos a konyha, és itt is lesz pár palack jó bor. De míg a két borbár főleg az esti italozgatáshoz lett tervezve, addig a Ropogó inkább egy fast casual hely, ahol napközben egy jót ehetünk, ha pedig este érkezünk, nem biztos, hogy órákig ücsörgünk. 

A Ropogó – ahogy a jól eltalált, nyálelválasztást beindító neve is sugallja – a roppanós falatokat állítja fókuszba. És mi lehet igazán roppanós, ha a frissen sült kenyér kiesik a találós kérdésből? Naná, hogy a rántott cuccokhús, halak, zöldségek, sajt, a lényeg a friss bunda és a megfelelő hőfokon való sütés. Mondhatnánk persze, hogy Magyarországon rántott ételeket áruló helyet nyitni nem egy nagy kihívás, de a Ropogó azért jóval túlmutat a klasszikus pecsenyéseken és kifőzdéken. A fiúk ugyanis azt találták ki, hogy nemcsak a bundát fogják kicsit feltuningolni, de a köreteken keresztül is megmutatják, hogy ez már itt a 21. század, és van élet a hasábburgonyán és a rizsen túl is. 

És ha már 21. század, akkor a technika és a kísérők megújítása mellett beemeltek még két fontos dolgot, a vegán lehetőséget és a variálhatóságot – legyen szó a saját ebédünkről vagy a velünk érkezőéről. A fókuszban ugyanis a különböző rántott ételek és a saláták vannak, de a kiegészítők is besegítenek abban, hogy hetekig járjunk ide, és ne együk kétszer ugyanazt, holott alapvetően nem annyira hosszú az étlap. 

Az alapok között találunk quinoa-, bulgur-, burgonya-, madár- és uborkasalátát, valamint sült édesburgonyát. Az édesburgonya nyilván azoknak szól, akik semmiképpen nem szeretnének letérni a járt útról, pedig érdemes: a krumplisaláta (990 Ft) kecskesajttal, dijoni mustárral, mentával és spenóttal van kiegészítve, az uborkasaláta (1190 Ft) pedig római salátán, földimogyoróval és misóval érkezik, vagyis még az is nagyon újító, amiről első blikkre azt hinnénk, hagyományos.
 
A rántott feltétek között találunk csirkét (1290 Ft), szejtánt (990 Ft), tőkehalat (1490 Ft), lazacot (1990 Ft) és tigrisrákot (2490 Ft). Ha egyáltalán nem tudunk választani és saját magunk összekombinálni az alapokat a feltétekkel, akkor kész menüvel segítenek minket. 

A falatkák a vega-vegán irányba mennek, így a salátaalappal összekombinálva tökéletes mentes ebédet rittyenthetünk – ebben a szekcióban van brokkoli- és laskatempura, vegán és hagyományos rántott sajt is. A rántott feltétek a bundázás előtt legalább 24 órán át állnak a saját marinádjukban, így megtehetik, hogy a panko morzsába, kukoricapehelybe és egy harmadik, titkos összetevőbe bundázott, bátran fűszerezett ételt alacsony hőfokon, rövid ideig süssék – hiszen a marinádnak köszönhetően kellően puha, így azonban az élettani hatása is megmarad.  

A tempurák egyszerűbb bundát kapnak, de ők is kellően roppanósak maradnak, és akkor ott van még az étlapon a mártogatósok csoportja is, olyan jópofaságokkal, mint például a céklás-parmezános dip.
 

A Ropogó ötletét egyébként nagyon üdvözöljük – rendkívül ügyesen emeli be a retró kedvenceket a kortárs étkezésbe –, sokkal jobb szívvel eszik úgy az ember valami rántottat, hogy izgalmasan van fűszerezve, egészségbarátabb módon van elkészítve és hogy kreatív salátát és mártogatóst kérhetünk mellé – nem beszélve arról, hogy tényleg extrán és őrjítően ropogós bundában érkezik!

Címkék

Elérhetőségek

Ropogó 1053 Budapest, Múzeum körút 41. Facebook-oldal