Elsőre biztos azt gondolnánk egy Bazilikánál berendezett új vendéglátóhelyről, hogy csak karót nyelt, gazdag külföldi sznobok engedhetik meg maguknak, hogy ezrekért kortyolgassanak ott borokat. Tévedés. A Budáról ismert Palack Borbár tulajdonosi köre által nyitott 0,75 (ejtsd: nullhetvenöt) elsősorban magyar vendégeket vár a Szent István térre, ahol közvetlen és laza hangulatban kínálja termékeit – ugyanolyan áron, mint a XI. kerületben lévő anyaüzletben.

A környezet ismerős lehet az errefelé járatosaknak, hiszen korábban kb. két és fél évig ebben az épületben üzemelt a
Laci!Pecsenye? nevű kortárs bisztró. Az új lakók néhány dolgot meghagytak az enteriőr kialakításakor, ilyen a két hatalmas terasz, ahol jó idő esetén élvezhető a Szent István tér nyújtotta panoráma.

Odabent viszont sok minden átalakult: a kis hidegkonyhai előkészítőből egy 16 méter hosszú pult lett, amely lényegében a hely központjának tekinthető, a plafonról pedig három saját gyártású csillár lóg le, melyek fényei a belső részen elhelyezett LED-lámpákkal együtt a hangulatnak megfelelően irányíthatóak. Az emeleten alakítottak ki egy VIP-részt, ott 10-15 fős csoportok tudnak elkülönülve társasági életet élni.

A 0,75-öt – mely nevét mi másról kaphatta, mint egy borosüveg űrtartalmáról – bisztró és borbár között képzelik el, tehát a Palack jóvoltából már ismert borok mellett komoly melegkonyhával is készülnek a csábításra. Menüztetés még nincs, ellenben van rendszeres időközönként változó ebédajánlat: a levesek 8-900, a tapasok és a desszertek 7-800, a főételek 1800 forinttól elérhetőek.

„Megálmodtunk a bororientált kínálat mellé egy bisztró jellegű melegkonyhát, amelyre a Palackban nincs lehetőségünk, és szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak borban vagyunk otthon, hanem gasztronómiában is. Szeretnénk a Bazilika környezetében is olyan vendégeket fogadni, akik közvetlen kiszolgálásra vágynak, például egy finom vacsorára, amit kedvező árak mellett tudunk biztosítani" – mondta Petrányi Gábor ügyvezető, tulajdonos.

Ahogy azt említettük, a több mint 30 pincészettől – legyen az kistermelői vagy nagyobb borászat – beszerzett borok csutkára ugyanannyiba kerülnek, mint a Palackban. A saját logóval díszített poharakon meg is jelölik a másfél decis porciót, jelezve, hogy átverés nincs. A sommelier-k szakzsargont mellőzve bármikor és bárkinek szívesen sztorizgatnak a borokról vagy a termelőkről, leginkább az ún. tesztszerdákon, amikor változó tematika mentén lehet majd alkalmanként ötféle bort kóstolni és egyben pontozni.

Az itallap több mint 100féle borból, csapolt sörökből, házi szörpökből, limonádékból, területszelektált kávékból áll, illetve kiemelendő még a whiskyválaszték, mert eltérve – a megszokott Johnny, Jameson, Jack szentháromságtól különleges japán whiskyt is lehet a pohárba tölteni.