A Piqniq Budapest médiapartnereként sok izgalmas történetről számoltunk be nektek a gasztronómia világából. Most három olyan hely alapítóival készítettünk interjút, akiket a „Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról”-kampányuk „Így küzdenek ők” témájának kapcsán ismerhettünk meg. A Freeride Street Food Bistro, a LegyenAz. és a Mártogatós létrehozóival beszélgettünk, inspiráló történetüket öt kérdés mentén mutatjuk be.

Freeride Street Food Bistro

Falusy Zsófi és Imrik Dani Szentendre vendéglátós színterére robbantak be street food éttermükkel: bisztrófogásokat kínálnak tekercsekbe csomagolva, amelyek mellé leveseket, desszertet és sörkorcsolyákat is választhatnak a vendégek. A „Freeride” név a snowboard iránti szerelmükből jön, utalva a kreatív szabadságukra. Mint mesélik, ez a szabadság segíti fenntartani elköteleződésüket, és persze az a tény, hogy minden egyes nap azt csinálják, amit szeretnek, ráadásul együtt.

  • Szerintetek miben vagytok mások, mint a többi étterem/gasztroszereplő?

Szerettük volna megtalálni mind minőségben, mind kínálatban, mind a várakozási időt tekintve a tökéletes egyensúlyt a bisztrókonyha színvonala és a street food adta lazaság között. Ez a koncepció nem volt eddig jelen Szentendrén, így ezt képviselve szerettünk volna valami újat hozni a város gasztroszínterére.

  • Mi inspirált, motivált titeket a megalakulásotokkor? Most mi tudja fenntartani az elköteleződést?

Páratlanul összetett világ a vendéglátás, sok szakterületen kell remekelni és folyamatosan hozni a színvonalat ahhoz, hogy rövid és hosszú távon érvényesülni tudjunk. Ami minket hajt a kezdetek óta, az az, hogy egy olyan helyet tudjunk biztosítani magunknak és minden szakácsunknak, ahol a szakma szerelmeseként szabadon kísérletezhetünk. Nincsenek megkötések, és ha sikerül egy nem szokványos ízkombinációt megalkotni, tartva a megszokott minőséget, akár másnap feltesszük a menüre.

  • Mi volt a legnagyobb kihívásotok a kezdetekkor? Mi jelenti a legnagyobb kihívást jelenleg?

A legnagyobb kihívást a kezdetek óta a Covid-helyzet által kialakult kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jelenti. Rákényszerültünk, hogy új gondolkodásmódot alkalmazzunk, nincsenek rövid és hosszú távú tervek, így kizárólag a jelenre koncentrálunk. Az adott napra és hónapra vonatkozóan hozunk meg döntéseket, a saját és az alkalmazottunk jólétét előtérbe helyezve.

  • Mit jelent számotokra a vendéglátás szó?

Mi a vendéglátás azon formáját gyakoroljuk, ahol közvetlen kapcsolatot alakítunk ki a vendégekkel, időt teremtünk rá, hogy kölcsönösen megismerjük egymást, és igyekszünk a begyűjtött visszajelzésekből inspirálódni, hogy folyamatosan fejlődni tudjunk.

  • Mi volt a legnagyobb sikerélményetek 2020-ban? Milyen célt fogalmaztatok meg 2021-re?

Hat hónap alatt elértük azt, ami az egyik fő célunk volt: kialakult egy bizonyos ízbizalom” a vendégek körében, és mindig nyitottan fogadják új ételeinket – tehát sikerült rávezetnünk őket a Freeride-érzésre. 2021-ben ezt szeretnénk továbbra is fenntartani, az első negyedévre tűztük ki Szentendre területén a házhoz szállítás beindítását, illetve az első félévben a megszokott étlapunk mellett szeretnénk saját termékeink – konyhakész húsok, szószok, fűszerkeverékek stb. – értékesítési stratégiáját véglegesíteni. 

Freeride Street Food Bistro
2000 Szentendre, Péter Pál utca 4.

LegyenAz.

Nagy Marcell és Erdős Marcell a Double Shot kávézóban dolgoztak először együtt, majd idén tavasszal, alig másfél hónappal a lezárások előtt nyitották meg saját éttermüket. Pizzázó, pastázó és pub találkozásából született a hely, olasz alapokon. Helyben készül a friss tészta, a pesto, a bolognai ragu, a leves és a desszert is.

  • Szerintetek miben vagytok mások, mint a többi étterem/gasztroszereplő?

Sok olyan hely nyílik, ahol már a nyitáskor alkalmazottak dolgoznak – ez egyrészt nagyon sok költség, másrészt nem alakul ki vagy nem úgy alakul ki a hely atmoszférája, ahogy a tulajdonos elképzeli. Ezzel szemben a LegyenAz.-ban mi vagyunk itt a kezdetektől, mi készítjük az ételeket, italokat, és mi szolgáljuk fel. Ez szerintünk iszonyat fontos, hiszen nálunk csapódnak le a visszajelzések, amiből tudunk fejlődni. A vendéglátásban ez egy nagyon nagy hajtóerő: a vendégek pozitív visszajelzéseiből nemcsak építkezni tudunk, de energiát is merítünk. Szerintünk nem kell minden étteremnek mindenféle étellel foglalkoznia, inkább csak azzal, amiben a legjobb, azzal viszont magas minőségben. Valahogy így kellene fejlődnie a vendéglátásnak.

  • Mi inspirált, motivált titeket a megalakulásotokkor? Most mi tudja fenntartani az elköteleződést?

Nagyon hamar alakult ki egy nem túl nagy, de stabil vendégkörünk, akik megértették a koncepciónkat, elégedettek voltak, és azóta is visszajárnak. 

  • Mi volt a legnagyobb kihívásotok a kezdetekkor? Mi jelenti a legnagyobb kihívást jelenleg?

A kezdetekkor és most is a legnagyobb kihívás a Covid. Február 4-én nyitottunk, márciusban pedig jöttek a lezárások. Komoly, „arcbatolós” marketinget nem akartunk csinálni, a koncepció az volt, hogy mivel jó környéken vagyunk, az emberek kíváncsiak lesznek ránk és megszeretnek minket. Erre sajnos nem volt nagyon időnk. A közösségi felületeken próbálunk mindig személyesebb hangvételű üzeneteket megfogalmazni, nem az unásig ismételt „rendelj tőlünk, légyszi” posztokat kitenni. Úgy látjuk, hogy ezek működnek.

  • Mit jelent számotokra a vendéglátás szó?

Ha elemezni akarjuk: én vendégül látlak téged, megpróbálok mindent megtenni azért, hogy jól érezd magad. Ez remélhetőleg sikerül, örömmel távozol, és visszatérsz, mert jó élményekkel gazdagodtál. Te is örülsz, mi is örülünk. Ennyi a lényeg. A vendéglátás nem csak arról szól, hogy jó ételeket készítesz, ez körülbelül csak a 40 százaléka. A többit az teszi ki, hogy hogyan bánsz a vendégeiddel, milyen szolgáltatást nyújtasz. Csak és kizárólag olyan embereknek kellene dolgozni a vendéglátásban, akik tényleg ezzel szeretnek foglalkozni, akik szívvel-lélekkel végzik a dolgukat, és nem azért csinálják, mert erről van papírjuk. Persze ez nem csak a vendéglátásra igaz.

  • Mi volt a legnagyobb sikerélményetek 2020-ban? Milyen célt fogalmaztatok meg 2021-re?

A legnagyobb sikerélmény, hogy megnyitottunk, illetve az, hogy fenn tudtunk maradni. Remélhetőleg 2021 jobb lesz, a cél, hogy normálisan tudjunk működni és esetleg munkatársakat is tudjunk alkalmazni, hiszen az azt jelenti, hogy növekszik a vendégkörünk és a forgalmunk is.

LegyenAz.
1085 Budapest, Baross utca 8.

Mártogatós

A Mártogatós olyan cateringszolgáltatást nyújt, ahol nem az agyoncsépelt pogácsa–miniszendvics kombót találjuk. Prauda Gergő és Takács Gergő, a hely alapítói, az egészséges és friss ételekre helyezték a hangsúlyt, választékukkal pedig azoknak is kedveznek, akik egyedi étrendet követnek. Tavasszal szolgáltatásaikat mindenki számára elérhetővé tették, most pedig Home Office Box termékükkel segítenek a vállalatoknak dolgozóik motiválásában.

  • Szerintetek miben vagytok mások, mint a többi étterem/gasztroszereplő?

Az ma már természetes, hogy egy gasztrocég odafigyel az ételintoleranciákra, a fenntarthatóságra, de az talán még kevésbé elterjedt, hogy a vevő igényeire szabják a szolgáltatásaikat. A megrendelőnek van egy „problémája”, mi arra igyekszünk megoldást találni. Nem csak arról van szó, hogy elkészítünk egy terméket, amit megrendel a webshopon vagy levesz a polcról. Az étel csak egy része a szolgáltatásnak, mert – pláne most – nem mindegy, hogy valaki egy kiállításmegnyitóra keres cateringet, egy üzleti reggelire vagy egy online csapatépítőhöz. Kicsit olyan ez, mint egy streamingszolgáltató. Nekem mint fogyasztónak vannak igényeim, érdeklődési köreim, a Netflix pedig ezeket figyelembe véve kínál nekem tartalmat. Mi is valahogy így működünk.

  • Mi inspirált, motivált titeket a megalakulásotokkor? Most mi tudja fenntartani az elköteleződést?

Ez egy kattanás! Gergővel mi egy pantomimtársulatban játszottunk, ahol rengeteg helyzetgyakorlatot készítettünk, hasonlított picit egy startupcég beindításához. Van egy ötleted, amit jónak gondolsz, aztán egy idő után már nem elég a fantáziád és a lelkesedésed. Ahogy mélyebbre mész a témában, egyre inkább tudatossá kell válnod, fel kell tudnod mérni, hogy a terméked találkozik-e a vásárlói igényekkel. Monitoroznod kell, hogy mitől lesz jobb, milyen hiányosságai vannak, stb.

  • Mi volt a legnagyobb kihívásotok a kezdetekkor? Mi jelenti a legnagyobb kihívást jelenleg?

Egyikünknek sem volt igazán vendéglátóstapasztalata, fogalmunk sem volt, hogy kell az étellel bánni. Az egyetlen kapaszkodót az adta, hogy a Mártogatós megalakulása előtt is ettünk már, így nagyjából el tudtuk dönteni, hogy mi finom, és mi nem. Az egészséges catering fogalma, lehetősége még sokak számára ismeretlen volt, így olykor-olykor győzködni kellett a vevőt, hogy ez finom, laktató, és egészen biztosan talál mindenki kedvére való falatot. Munkaszervezésben, a rendelések feldolgozásában, a vevőszerzésben nem igazán volt tapasztalatunk – ezekbe beletanulni, folyamatosan fejlődni a mai napig kihívást jelent. Nagyon jó megélni, hogy épül valami általad, és azt ráadásul még szeretik is.

  • Mit jelent számotokra a vendéglátás szó?

Bizalom.

  • Mi volt a legnagyobb sikerélményetek 2020-ban? Milyen célt fogalmaztatok meg 2021-re? 

Túléltük! A Covidra gyorsan reagáltunk, már az első komolyabb korlátozást megelőzően azon dolgoztunk, hogy milyen formában alakítsuk át a szolgáltatásunkat. Ennek eredménye lett a Home Office Box, ami egyedülálló módja annak, hogy egy cég akár 100-200 főre ételcsomagot tudjon küldeni, személyre szabva. Ennek tesztelése és kialakítása sok időt felemésztett, de meg kellett várnunk, amíg a cégek átszervezése megtörténik és felmerül bennük, hogy oké, most mindenki otthonról dolgozik, de mi lesz a meetingekkel, csapatépítőkkel, karácsonyi rendezvényekkel stb. Az év utolsó harmadában már nem is bírtuk a munkát, rengeteg megrendelésünk volt. 2021 végén szeretnénk azt elmondani, hogy pozitív évet zártunk. Ha ezt a vírust követő első évben elérjük, az baromi nagy szó lenne.

Mártogatós
https://martogatos.com/ 

A cikk a Piqniq Budapest és a Mastercard kampányával együttműködésben készült. A kampányról és a többi résztvevőről itt tudhattok meg többet.