A 4-es metró Fővám téri és Gellért téri állomásait is tervező Sporaarchitects tervezi a Déli körvasút egyik legfontosabb átszállópontját. A körvasút bővítése az elmúlt száz év egyik legjelentősebb fővárosi fejlesztése.

A BFK gigaprojektjeként emlegetett Déli körvasút Kelenföldet köti össze Ferencvárossal, ehhez három új megállóhely is nyílik. A Közvágóhíd és a Nádorkert megállók után megindul a 3., a Népliget vasútállomás építészeti terezése is, amely a projekt egyik legfontosabb átszállópontja lesz.

Az állomást a Népliget sarkában építik ki, „legfőbb funkciója hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs vagy éppen Gyömrő, Pécel irányából érkező elővárosi vonatok utasai elérhessék az M3-as metrót az Ecseri úti állomáson vagy a népligeti Volánbusz-pályaudvart, illetve a Népliget térségéből közvetlen kapcsolat nyíljon a vonatok elővárosi célpontjai felé vagy a jövőben akár vonattal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.” – írja Vitézy Dávid Facebook-oldalán.

A 4-es metró Fővám téri és Gellért téri állomásait is tervező Sporaarchitects győztes tervét az előzetesen bekért tervek alapján választotta ki a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2020 végén. A koncepció kihívása, hogy kényelmes, védett és gyors átszállási lehetőséget, útvonalat biztosítson a vasút és a metróállomás között az utasoknak. „A peronok az Üllői úttól északkeletre helyezkednek el, északkeleti végükről közelíthető meg a metróhoz és a 3-as villamoshoz vezető sétány, és itt lesz a helyi buszok megállója is. Ez a kapcsolat kiszolgálja a Bihari utcai és a József Attila lakótelepeket is. A sétány folytatása a vasút túloldalán egyben a Népliget új, déli kapuja is lesz.” – írja Vitézy.

A Közvágóhíd és az újbudai a Nádorkert megállók engedélyezési tervei már elkészültek, a Népliget állomás tervei várhatóan idén fejeződnek be. 

Címkék