Arculatváltáson esett át a Lánchíd utca meghatározó étterme, a Meat Boutique, jól példázva, hogy a koronavírus okozta kiszámíthatatlan helyzetben is lehet átgondolt döntéseket hozni. Különleges ízpárosítások, összetett konyhatechnológia, a korábbinál jóval kedvezőbb árak várnak a Clark Ádám tér melletti étteremben, ahol az enteriőr és az italkínálat a régi, a gasztroélmény azonban merőben új.

A kijárási korlátozások lazítása után sok vendéglátóhely azonnal „belecsapott a lecsóba”, és gyorsan próbálta behozni a többhónapos lemaradást. A prémium húsétteremként ismertté vált Meat Boutique azonban kivárt; a Budai Vár alatti lokációból adódóan a vendégkörük 80%-a külföldi turista volt, akik hiányában úgy gondolták, célszerűbb újragondolni működésüket, és okosan alkalmazkodni az új viszonyokhoz.

Ami elsősorban a magyar közönség megcélzását jelenti, akiknek egészen más szempontok szerint kell megfelelni. A hosszú, különböző húsos fogásokban bővelkedő étlapot rövidebbre cserélték, és a ránézésre egyszerűbb (a valóságban azonban bonyolult konyhatechnológiát és egészen elképesztő ízpárosításokat felmutató) kínálatot állítottak össze, amin az árak is jóval kedvezőbbek a korábbiaknál. Valamint az adagok méretét is növelték, közeledve a magyarok ízléséhez. Fontos, hogy mindehhez csak és kizárólag magyar vagy Magyarországon beszerezhető alapanyagokat használnak fel, semmit nem rendelnek külföldről.

A fine dining irányából a fúziós bisztrókonyha és a vagányabb ételek felé orientálták a koncepciót, amiben két új séf volt segítségükre. „Ha ők nincsenek, valószínűleg nem nyitunk ki újra” – emelte ki jelentőségüket az étterem tulajdonosa. Strider Dávid korábban megfordult a Fámában, a Costes Dowtownban és helyettes séfként a Laurelben, Demián Dávid pedig dolgozott több helyen külföldön, itthon az Innioban, az utóbbi évben pedig a Babka séfjeként vezette a konyhát.„Őszinte, sallangmentes, jóízű konyhát szeretnénk, nem rakunk fölösleges dolgokat a tányérra. Egyszerűnek tűnik a kínálat, de mindenben van egy kis csavar” – részletezték a fiúk.

Mint kiderül, ez a csavar nem is olyan kicsi: hozzávalókban, ízösszetételben, konyhatechnológiában eléggé bonyolult vonalat képvisel a két séf, és előszeretettel egészítik ki az alapvetően magyaros vonalat ázsiai frissítőelemekkel és ízpárosításokkal.

Az előételek között például ott van az enyhén pikáns, megszokottnál könnyedebb humusz égetett karfiollal, közepén egy klasszikus tökéletes tojással, amely 63,5 fokon készül 70 percig (1890 Ft). Az ananászos paradicsom jus remekül kiemeli a karfiol karakteres ízét, a tetejére vágott menta és petrezselyem pedig remekül frissít. A marhatatár esetében sem egy klasszikus előételre kell gondolni: házi ponzuval – a japán citrusos, szójás, savas szósszal –, szarvasgombás bébibarackkal és jégcsapretek-salátával bolondítják meg (2790 Ft).  

A marha egyébként több fogásban is visszaköszön, amiben szerepet játszik, hogy találtak egy megbízható magyar beszállítót a Balaton-felvidéken. A kitűnő angusból készül az étlap büszkesége, a puha, omlós, 30 órán át szuvidált marhaoldalas lágy burgonyapürével, mellé rizsecettel savanyított szilvával (3990 Ft). És ha már marha: hatalmas felüdülés volt megkóstolni a gulyáslevesüket, amiből igen nehéz jót találni a magyar éttermekben: amiből igen nehéz jót találni a magyar éttermekben: a sűrű, krémes levesbe kerül marhacomb, sült kápiapaprika, bezdani aranyszalagos fűszerpaprika, kevés kávé, frissítőnek apróra vágott sült kápia, marokkói sós citrom és angol zeller is. Hiába komplex, nem telepszik rá az extravagancia az alapélményre: még mindig gulyáslevest kanalazunk, csak kifinomult, helyenként meglepő aromákkal.

Az új séfek elkötelezettek, és élvezik, amit csinálnak: fantáziájuknak nem szab határt semmi. Minden apró részlet stimmel, minden csírának, zöld levelecskének megvan a maga helye a tálakon. Csirkepörköltjükre rá sem ismerni: a szuvidált csirkecomb egy bonyolult módon négyféle paprikával elkészített, krémes csirkepörköltszafttal érkezik, parmezános habba forgatott nokedlivel és halszószos uborkasalátával (2990 Ft). Apró ázsiai csavar a desszertbe is kerül: a brownie-hoz pirított mogyoró, vaníliafagyi és sóskaramellás mizo (fermentált babpüré) is társul (1690 Ft).

A főételek közül kiemelendő még az aranyszalagos pisztráng tökfőzelékkel és vajtökspagettivel (3690 Ft). A frissítő málnának köszönhetően a tányérban újabb érdekes ízkombináció bontakozik ki; a kiváló minőségű hal feldolgozása pedig az étteremben történik.

A régi választékból megmaradt három közönségkedvenc, a burger, a csevapcsicsa és a rib eye. Az sem kizárt, hogy a rántott hús is felkerül az étlapra – a séfeket ismerve korántsem a megszokott „vasárnapiebédes” módon, hanem rendhagyó tálalásban.

Címkék