Ha minden a normális kerékvágás szerint zajlott volna idén, akkor augusztus 5-11. között rendezték volna meg a 2020-as Sziget Fesztivált, a koronavírus azonban keresztülhúzta a számításokat. A szerkesztőségünk jelentős része köszönhet felejthetetlen koncertélményeket a Szigetnek, és mivel az újakról most le kellett mondanunk, felidéztük azokat a koncerteket a 90-es évektől kezdve a tavalyi fesztiválig, melyek a mai napig élénken élnek az emlékeinkben.

A Sziget 2012 óta közvetíti élőben bizonyos koncertjeit, így főként a 2010-es évekből tudtunk szelektálni nektek. Szerencsére azonban akad néhány régebbi felvétel is az internet mélyén, amiknek a segítségével 1997-ből két legendás koncertet is kiválasztottunk. Az évek során persze a teljes szerkesztőséget tekintve több száz koncerten és bulin vettünk részt a Szigeten, ezért néhány olyan momentumról is lesz majd szó, amikről a legjobb is esetben is csak amatőr videókat lehet lelni.

David Bowie – 1997

David Bowie 1997-es fellépése sajnos csak hangfelvétel formájában érhető el, aminek a minősége azonban kiváló, hiszen a keverőpultból felvett bootlegről van szó. Minden Sziget Fesztiválok egyik legnagyszerűbb koncertje szinte teljes értékű koncertalbumként hallgatható vissza az Országos Könnyűzenei Archívum YouTube-csatornáján, de a gyűjtők fizikai formátumban is beszerezhetik a Taboo Records gondozásában, 1998-ban megjelent bootleg lemezt.

Motörhead – 1997

Lemmy Kilmister és a Motörhead neve egybeforrt a nagybetűs rock & rollal a zenekar fennállásának 40 éve során. A Szigeten és más magyar fesztiválokon, helyszíneken is több alkalommal szaggatták a gitárokat és persze a dobhártyákat, a szintén 1997-es, első szigetes bulijukról pedig fenn is maradt egy digitalizált videófelvétel, 77 percnyi kompromisszummentes zúzdával.

Enter Shikari – 2010

2010-ben adott első ízben fesztiválos koncertet idehaza az egyik legnépszerűbb post-hardcore banda, az Enter Shikari. Az éppen második lemezével, ereje teljében turnézó zenekar olyan energiával adott koncertet a Szigeten, hogy attól a mai napig eszünkbe jut, milyen kellemes érzés volt eggyé válni több ezer ember verejtékével a metálsátorban. Ebből az élményből láthattok és hallhattok egy részletet lejjebb.

Paolo Nutini – 2012

A 20. Sziget Fesztivál egyik legkellemesebb meglepetése volt Paolo Nutini, akinek azelőtt csak a nevét hallottuk, de zenekarával olyannyira kitettek magukért, hogy ezt a koncertet nem tudtuk nem szeretni, hiába csak véletlenül futottunk bele. Jöjjön hát belőle egy kis emléktöredék!

Goran Bregović Wedding And Funeral Band – 2012

Goran Bregović-ot aligha kell idehaza bárkinek bemutatni, annyi koncertet adott már nálunk a Wedding And Funeral Banddel, de valamennyi fellépésük közül az egyik legemlékezetesebb ugyancsak a 2012-es Szigeten történt meg. Az alábbi részletben a buli utolsó 10 percét nézhetitek meg, s bár a videó minősége lehetne jobb is, az tökéletesen átjön rajta, mekkora pogó és tánc volt a Világzenei Színpadnál.

Miles Kane – 2014

Miles Kane-t legtöbben a The Last Shadow Puppetsből ismerhetik, ami Alex Turnerrel (Arctic Monkeys) közös projektje, azonban 2011 óta szólólemezeket is készít – a 2014-es Sziget Fesztiválra is saját dalait hozta el. Zenekarával olyan indie rock bulit hoztak össze, hogy aki ott volt, azóta is visszaköveteli őket a fesztiválra, ami egyébként meg is valósult volna idén, ha nem szól közbe a járvány.

Marina and the Diamonds – 2015

A Marina and the Diamonds 2015-ös fellépésébe is véletlenül sikerült beleszaladnunk, de aztán végig ottmaradtunk a Nagyszínpadnál. Marina Diamandist (most már szimplán csak Marina) sokan hajlamosak beskatulyázni a tucat popelőadók közé, de ez ellen itt és most hivatalosan is tiltakozunk, mert az a színpadi jelenlét és hang, mint amit a Szigeten is prezentált, egyáltalán nem a felejthető előadók sajátja.

M83 – 2016

A francia M83 a szerkesztőség egyik nagy kedvence, így Anthony Gonzalez projektje előnyből indult, de minden elvárásunkat túlszárnyalta együttesével 2016-ban. Szerencsére erről a koncertről is engedélyezték néhány videó közzétételét anno, úgyhogy nem maradhatott ki a listánkból ez a produkció sem, hiszen a szűk másfél óra telis-tele volt libabőrös pillanatokkal.

Wolf Alice – 2018

Az utóbbi évek brit gitárzenéjének egyik kiemelkedő csapata a londoni Wolf Alice. Mindkét eddig megjelent albumuk az aktuális év végi listák élmezőnyében végzett, de nem csupán a stúdióban nagyon erősek, élőben is fantasztikusan szólnak. 2018-as, szigetes koncertjük teljes egészében visszanézhető, s bátran ajánljuk mindenkinek, aki kételkedne benne, hogy akadnak-e még manapság igazán jó rockbandák.

The National – 2019

Második alkalommal játszott hazánkban és a Szigeten tavaly a indie és alternatív rock egyik legfontosabb zenekara, a The National. Velük is hasonlóképp állunk, mint az M83-vel – számítottunk rá, hogy különleges estében lesz részünk, de így is leesett az állunk attól, amit kaptunk tőlük. Az a fajta koncert volt ez, amit nem akarsz, hogy valaha is véget érjen, amikor pedig mégis megtörténik, percekig csak állsz és szótlanul meredsz magad elé.

A nosztalgiavonaton nincsen fék

Ahogy korábban már szó volt róla, természetesen ennél jóval hosszabb listát tudnánk összeállítani, ha minden egyes koncertről lenne valamilyen profi felvétel, amire szívesen gondolunk vissza. Néhányat azért mégiscsak megemlítenénk, hátha nektek is eszetekbe jut néhány emlékezetes pillanat.

Mély nyomot hagyott bennünk a Muse első szigetes koncertje 2002-ből, a Radiohead 2006-ból, a rá következő évből a Tool és Manu Chao is, de a 2009-es Faith No More-t, a 2011-es Pulpot, a 2013-as Blurt, illetve Nick Cave mindkét jelenését is muszáj megemlítenünk, Prince 2011-es és a Foo Fighters tavalyi koncertje pedig különösen kiemelkedik.

Hogy ne csak a headlinerekről essék szó, a The Orb (2006), a Friendly Fires (2012), Anna Calvi (2012), a The Pogues (2012), a Queens of the Stone Age (2014), (2016), a The War On Drugs (2018), Michael Kiwanuka (2019) és a Parcels (2019) koncertje is kihagyhatatlan a meglehetősen hosszúra nyúlt listánkról.

Címkék