A nagy élelmiszerláncok kiszállítórendszerei már nagyon le vannak terhelve, de a kisebbektől jó eséllyel még tudunk tartós élelmiszert rendelni. Ha pedig friss árut, zöldséget, gyümölcsöt szeretnénk, akkor szintén van hova fordulni – a termelőknek legalább akkora szükségük van a segítségre, mint az éttermeknek, mi pedig, ha tőlük rendelünk, mérget vehetünk arra, hogy jó minőségű, friss áru kerül az asztalunkra. Ezektől a termelőktől vehetsz friss zöldséget, gyümölcsöt, tojást, füstölt árut vagy csirkehúst.

Aki egyszer rászokott a piacra, az amúgy is nagyon nehezen vásárol bolti tojást, kókadt sárgarépát vagy csomagolt csirkehúst – de a kialakult helyzetben sokan inkább a nagyobb áruházláncok online polcairól válogatnak, hatalmas extra terheket róva ezzel az ott dolgozókra –, ráadáásul sokszor szembesülünk azzal, hogy a kiérkezett termékek egy része hiánycikké vált, és nincs a kosarunkban. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes szétnézni a termelői piacok kínálatában, ezt ugyanúgy megtehetjük online, ráadásul sok esetben a termelőt és a családját is segítjük ezzel. 

A Gyümölcsplázától egy komplett zöldségesüzletet rendelhetünk meg – minden van náluk a krumplitól a brokkolin át a déli gyümölcsökig – sőt nevetni fogtok, de még WC-papírt is visznek házhoz. A kiszállítás a rendelési nap után lehetséges, Budapestre és a vonzáskörzetébe is eljuttatják a megrendelt vitaminforrásokat.

A Szatyorboltot senkinek nem kell bemutatni, aki egy kicsit is érdeklődött a háztáji termékek iránt, hiszen úttörők voltak a vidéki ízek Budapestre juttatásában. A megbízható forrásokból, fenntartható gazdaságokból származó termékek listáját a weboldalukon érdemes böngészni, találunk benne sajtkészítményeket, joghurtot, tojást, zöldségeket és csirkét is. Házhoz szállítást is vállalnak, de a termékeinket az üzletben is átvehetjük, ha a környéken lakunk.

Neked Terem is évek óta köti össze a belvárosiakat a vidéki termelőkkel, igaz, ők egy kicsit magasabb áron dolgoznak, mint ha a piacra szaladnánk ki füstölt áruért vagy tojásért – de az elvitathatatlan, hogy minőségi és gyönyörű termékeik vannak. Rendelhetünk tőlük heti dobozt szezonális zöldségekkel, tojást, száraz hüvelyeseket, lisztet, biotésztákat, olajakat, friss tojást, füstölt árut, pékárut, tejtermékeket, sőt már a húsvétra is szemezgethetünk a kínálatukból.

A kisebb piacok termelői is igyekeznek kielégíteni az igényeket – a pancsos alapcsapat termékeiből online lehet válogatni, a listát a Pancs Facebook-oldalán kell keresni.

Találunk itt görög olívabogyót és aszalt paradicsomot a Pszathasz családtól, mézet a Szabóméztől, füstölt libaságokat, májpástétomokat a Csöglei Sonkától, remek kolbászokat a Kiss Húsműhelyből, a Vincze Gomba pedig friss kucsmagombával segít elviselni a karantént.

A GombSajt termékeihez átvételi pontokon juthatunk hozzá, a Kicsiny Gomba Major pedig szombatonként viszi házhoz a friss tejtermékeit. Jövő héten pedig élesedik a Pancs webshopja ami a legjobb termelők termékeit összesíti egy helyen.
A Czakó Piacz sem állt le az élet – ők még piacot is tartanak, de ha telefonon vagy Facebookon megkeressük a termelőiket, akkor a házhoz szállítás is lehetséges. Jövő héttől az egész piac online is elérhető, ehhez a Czakó Facebook-oldalán és a weboldalon lesznek az infók. A listában lesz Dabasi csirke, a Mátrai Bivalyrezervárum egyes termékei, a Dániel Tanya füstölt húsai és gyöngytyúkjai, a Hridaya Farm müzlijei és zabkásái, és sajtok az Apis Farm-ról. Ráadásul, jövő héttől olyan kistermelők termékeivel is bővül a kínálat, ami eddig nem voltak a piacon, hogy teljes legyen a kínálat. 

Mivel a Szimpla piac is pihen, ők is összegyűjtötték, hogy hol érhetjük el a termelőiket. Itt is válogathatunk háztáji baromfiból, friss zöldségekből, kovászos pékáruból, fűszerekből, lekvárokból, krémekből. Az Itt a szezon-nál sajtokból, tojásokból, sonkából, gyümölcsléből, házi müzliszeletekből válogathatunk, de ha kibújnak az első friss zöldségek, azzal is bővül a kínálat. A Szorgos Gazdától ízesített tormákat, medvehagymát, édeskrumplit, savanyúságokat és lekvárokat rendelhetünk.

A Zuglói kenyérközösségről itt írtunk bővebben, az ő termékeik közül is be tudunk vásárolni, ha a facebook oldalukon lévő teendőket követjük.

Sok étterem állt át kiszállításra, van, aki máshogy próbálja megoldani a nehéz időszakot – a Babka a konyhai termelés mellé egy mini delit is összepattintott Babka Deli néven, így tőlük is kérhetünk termékeket a Szorgos Gazdától, a Hubai Ökogazdaságból, a Várhegyi Kertészetből, Légli Gézától vagy a Bálint Kerttől.

A FaluFood szintén egy olyan közösség, ahol különböző őstermelők termékeit juttatja el hozzánk – szezonális zöldségeket, húsokat, magvakat és tojást. Ha pedig tojás, ne feledkezzünk meg a jól ismert YouTyúkról – ők ugyan nem visznek házhoz, egy előre kiválasztott átvevő ponton juthatunk a tojásokhoz, de garantáltan jó minőséget fogunk kapni. Az Attila Baromfi termékeit általában a Lehet Csarnokban vehetjük meg, de most ők is házhoz viszik a háztáji tyúkot, kacsát, pulykát és libát Budapesten belül. 

Lényeg a lényeg – ha tehetjük, maradjunk otthon, rengeteg szolgáltató próbál meg ebben segíteni – segítsünk nekik mi is. A termelők egyébként a legtöbb Facebook-oldalon felhívják a figyelmet arra, hogy ne rendeljük túl magunkat, van készlet, hagyjunk másoknak is – ez fokozottan igaz, most, hogy közeledik a húsvét. Böngésszük végig a nekünk legszimpatikusabbakat, és ne rendeljünk egy hétnél több időre, akkor mindenkinek jut. Ha pedig otthon maradunk, azzal talán segíthetünk, hogy ez a nehéz időszak minél hamarabb elmúljon.

Címkék