Alapvető gyerekkori élmények, az osztrák, a magyar és az olasz kultúra válogatott finomságai, prémium-delikáttermékek kistermelőktől és Pék Szabi jól ismert termékei – új Panificio il Basilico nyílt a Bem téren.

Van egy szűk kör a magyar gasztronómiában, akik egyszerűen nem tudnak pihenni – teljesen mindegy, hogy világjárvány vagy átlagos hétköznap, mindig van valami tervük, amit előbb-utóbb – inkább előbb – megvalósítanak. Az egyik ilyen figura kétségkívül Szabadfi Szabi – kis túlzással azt mondhatjuk, hogy minden hónapban előrukkol valami újdonsággal, és akkor is kitalál egy mentőötletet, amikor más már rég feladta a játékot. Hogy mást ne mondjunk, a rémes 2020-as év utolsó napjaiban számos meglévő üzlete és több piacon való heti szintű kitelepülés után még egy pékséget nyitott Budán – ezúttal delitermékekkel kiegészítve.

Az új Panificio il Basilico három napja nyitott, de Szabi már nézegeti egy ideje – mint mondja, éjszakánként erre vezet, mikor a Városmajorba megy a hajnali sütésre, és meglátta, hogy kiadó. „Kellemes lokáció, rálátni a Margit hídra, és én már a Covid utáni állapotot látom magam előtt, mikor a kinti székeken, pici asztaloknál lehet majd kávézni.” Ezt a laza, mediterrán hangulatot a sarokajtó fölé helyezett, félköríves napfogó is erősíti – még egy ködös decemberi napon is egy olasz vagy francia pékségre emlékeztet. 

Odabent épphogy elkészültek – Szabi tervez még egy-két változtatást, de a lényeggel kész vannak – a helyet otthonosabbá tevő faragott fa (amire a tervek szerint később olasz sonkák és különböző füstölt áruk kerülnek majd), a nosztalgikus pult, a dekorációnak használt oklevelek és szárított búzakalászcsokrok mellett az üzlet egyik falát teljesen elfoglaló polcra is felkerültek a termékek. 

Ebbe a Bazsalikom Pékségbe ugyanis nem csak friss pékáruért érdemes jönni: sok más egyéb gourmet-alapanyagot is beszerezhetünk a száraztésztáktól kezdve az olajokon és az eceteken át egészen a polcnyi különböző lisztig. Szabi minden üzletében árulják azoknak az árusoknak a termékeit, akikkel együtt piacozik, de itt a koncepció része volt, hogy a pékáru mellett csemege- és szárazárut, tejtermékeket is kapjanak a vásárlók – csupa olyat, ami egyébként is jól megy a kenyerekhez és a péksüteményekhez. 

A polc „hazai” szakaszán megtaláljuk a Fűszeres lány házi pestóit és fűszerkeverékeit, a Tamás Pince szörpjeit, Mayer szörpöket és lekvárokat, házi mustárt, kistermelői fűszereket, a Zip's kovászos söreit, a Budaprés cidereit és pár tételt Vámos Attila birtokáról. Az olasz polcrészen különleges rizsek, száraztészták, balzsamecetek és pálmaolajmentes mogyorókrém van, a kettő között pedig egy csomagolásmentes kísérlet jegyében kimérős olíva-, napraforgó- és tökmagolaj. A polc előtt hűtő, többek között a Püski válogatott füstölt áruival jövő héten pedig valószínűleg megérkeznek az Élő Bolygó tejtermékei is. 

A másik sarokban Szabiék egy kisebb lisztszaküzletet rendeztek be, közel 30 különböző liszttel, melyek között megtaláljuk a hazai Családellátótól érkező őrleményeket – sima, tönköly-, teljes kiőrlésű, rozs- vagy épp ősbúzaliszteket, az olaszok között pedig speciális pizza- és tésztaliszteket, kövön őrölt polentát.

A karantén alatt hatalmas kovászosközösség nőtte ki magát a Facebookon, sokan kezdtek neki és sütnek azóta is. Rendszeresen kérdezik tőlem, honnan érdemes lisztet venni, ezért került ide ez a polc.”

A karantén alatt hatalmas kovászosközösség nőtte ki magát a Facebookon, sokan kezdtek neki és sütnek azóta is. Rendszeresen kérdezik tőlem, honnan érdemes lisztet venni, ezért került ide ez a polc.”

– mondja Szabi. Hogy mennyire kiegészíti szerinte az otthon sütést a pékség, arra a másik bizonyíték a bejárat melletti táblát elfoglaló alapfehérkenyér-recept – ha nincsenek nyitva, legalább egy jó receptet hagyjanak a vásárlóknak. 

A másik nagy újítás a Bazsalikom Pékségben, hogy a deli nemcsak a minőségi alapanyagokat, de az igényes szendvicskínálatot is jelenti. A pultban napi szinten 40-50-féle pékárut találunk, a kenyerektől a péksütiken át egészen a különböző kiflikig és zsemlékig, sőt, jövő héten itt debütál Szabiék házi vajas tésztája is – ezenkívül több remek szendvicset is tartanak, amiért már önmagában érdemes meglátogatni őket. Szabi saját bevallása szerint három kultúrából táplálkozik, a magyar mellett ott az olasz, ahonnan a pizzaszeretet jön, valamint az osztrák, hiszen évekig dolgozott pékként Ausztriában. 

A pizza ebbe az üzletbe nem fért be, de nemsokára kapható lesz a focaccia pestóval és saját füstölésű fior di lattéval. Az osztrák emlékeknek a sógorok egyik legnépszerűbb reggelijével, a leberkäsés zsemlével és a Käsekrainerrel (osztrák sajtos virsli) állít emléket. Csodálatos dolog egy friss, langyos, leberkäsés, mustáros, uborkás szendvicsbe beleharapni reggel. „Évekig dolgoztam Ausztriában, és nem tudtam megunni” – meséli Szabi. Ez az osztrák specialitás egyébként egy Windisch nevű osztrák hentestől érkezik, mangalicából készül, az alapjai pedig tulajdonképpen a párizsira hasonlítanak.

Apropó, párizsi – Szabi másik élménye, szombathelyi gyerekkorának párizsis zsemléi, illetve péktanoncévei ihlették a párizsis szendvicset – házi sós kalácska, Püski párizsi bőségesen, főtt tojással, majonézzel és csemegeuborkával. Őszintén: az egyik legjobb szendvics jelenleg a városban, főleg, ha a magyaros vonalon akarunk maradni. 

A közeljövőben várható még egy nagy hazai kedvenc, az óriás fasírtos zsemle, szintén nosztalgiából, kovászos császárzsemlében, akárcsak a Leberkäse. Ha minden jól megy, és végre a Covid-felhők is eltűnnek, na meg eljön a tavasz, addigra remélhetőleg a Bazsalikom Pékség is kivirul – kikerülnek az asztalok az üzlet elé, a remek szendvicsek mellé kérhetünk saját összeállítást is a pultban található pékárukból és füstölt finomságokból, a Black Sheep kávéi mellé. Ellátogatni azonban addig is megéri, csak várjuk ki a hétfőt, mert a hétvége egyelőre pihenőidő a Bem téren.

Címkék

Elérhetőségek

Bazsalikom Pékség 1027 Budapest, Bem tér 2.