Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Már sétálhatunk az 56-osok terén létrehozott sétányon, a most átadott mélygarázs tetején

A korábban lebetonozott, csúf placcként számontartott 56-osok terén jelenleg található építkezési terület egy része végre bejárható lett. Alatta mélygarázst alakítottak ki, de még így is élhetőbb képet mutat, mint elődje.

A Dózsa György út mentén húzódó hosszú téglalapot egykor Felvonulási térnek hívták, és a legnagyobb kommunista állampárti tömegrendezvényeknek és felvonulásoknak volt a színtere. Évtizedekig parkolóként használta a város, jó ideje viszont építési munkák zajlanak a kordonokkal elzárt területen. A Hősök teréhez közelebbi felén az új Néprajzi Múzeum építése zajlik, az Ajtósi Dürer sorhoz közelebbin pedig a Városligeti Színházé; a kettő között épült Múzeum Mélygarázst pedig a napokban adták át.

Az átlagos járókelőnek inkább érdekes a mélygarázs felszíni része, ahol az úgynevezett Városligeti Promenádot alakították ki az egykori bazaltkockás parkoló helyén, ahova több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40 000 virághagymát és évelő növényt ültettek, utcabútorokat helyeztek el. A sétány a Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti részre esik, jelenleg a Néprajzi Múzeum felől és oldalról közelíthető meg, mert az Ajtósi Dürer sor felől a színház építkezési munkái határolják. 

Az alatta található háromszintes mélygarázs a Városligetet hivatott kímélni a forgalomtól és a parkoló autóktól. 800 férőhelyes, falain pedig 12 magyar képzőművészt idéznek meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig. A kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített, zárt biciklitárolót is kialakítottak.

A járvány okozta veszélyhelyzet alatt este 7 és reggel 7 óra között a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat, ami normál esetben majd csak az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező VI., VII. és XIV. kerületi lakosoknak lesz megengedett, 17:00 és 9:00 között, 200 férőhely erejéig, egyszeri, 2000 forintos regisztrációs díj megfizetése után.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Mennyire ismered a Széll Kálmán / Moszkva tér történetét?

?>

Új kvízünkkel tesztelhetitek, mennyire ismeritek Budapest egyik legfontosabb csomópontjának történeté.

Budapest

Ahol az első hazai altatásos műtétet végezték – A Semmelweis Klinikák története

?>

A Semmelweis Klinikák korszerű sebészetével egykor a tudomány fellegvára volt, és itt hajtották végre az első hazai altatásos műtétet.

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros

?>

Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Neked ajánlott

A