Amikor eszünkbe jut a dizájn – akár a szó vagy egy tárgy – sokszor elgondolkozunk azon, mi is ez valójában: használati tárgy, dísz- vagy luxustermék? Hogyan illeszthetjük be a hétköznapjainkba, hogyan hasznosítsuk és egyáltalán, hogyan segít a dizájn akkor, amikor a klímaváltozás, a környezeti katasztrófák és a járványok határozzák meg életünk? A Kiscelli Múzeumban megnyíló Határtalan Design kiállítás erre ad választ miközben olyan példákon keresztül mutatja meg a dizájn és a társadalmi hasznosság, fenntarthatóság kapcsolatát, mint az óceánból kihalászott műanyagból készült székek, a kávézacc és tűlevelek hasznosításával készült használati tárgyak vagy a PET-palackból fonott gyönyörű lámpaernyők.

A Határtalan Design a régió egyik legjelentősebb összművészeti rendezvénysorozata és kiállítása, ami idén 14 ország dizájnerének, képzőművészének, bútor- és ékszertervezőjének alkotásait mutatja be. Emellett a tárlat szerves része Szigeti Szilvia textiltervező projektje, a Texthibition, valamint a különböző művészeti és dizájn iskolák hallgatói munkáinak bemutatása. Idén a pozsonyi, varsói, pilseni és bécsi egyetemek, valamint a MOME Design Intézet hallgatói munkáit mustrálhatjuk a Kiscelli Múzeum kiállítóterében.

Érdekes élmény egy 18. századi templomtérben 21. századi, nagyon mai tárgyak között sétálgatni, elmélázva azon, vajon mit is jelent nekünk és a társadalomnak a dizájn. Mi ma a szerepe és hogyan segít minket akkor, amikor bizonytalan időket élünk. A Határtalan Design videókon, bútorokon, ékszereken és különféle használati tárgyakon keresztül mutatja meg nekünk, mi jár ma egy dizájner fejében és hogyan lép fel a környezetszennyezés ellen, hogyan segít a társadalom peremén élőkön és hogyan karolja fel az elesetteket vagy hogyan éleszti fel az egykori hagyományokat.

Előfordul, hogy két teljesen hétköznapinak látszó fehér szék előtt állva tudatosul bennünk, hogy a dizájn ma már többet jelent a stílusos bútornál, különleges ékszernél. A dizájnalapú gondolkodás a fejlesztés, oktatás és problémamegoldás kiindulópontja, emellett a különféle projektek a társadalmi felelősségvállalás jelentőségére hívják fel a figyelmet. A dizájn ma környezetünk jobbá tételének aktív részese. Az említett két fehér szék Eugeni Quitllet díjnyertes Ibiza sorozata, a sziget partjaira sodródó halászhálók és más műanyag hulladékok újrahasznosításával készült.

Az újrahasznosítás ma már fontos szerepet tölt be a tervezők munkájában, hiszen a felelős gondolkodás egyik alapeleme. A papír, a fémek, a textíliák, akár az élelmiszerhulladék újrafeldolgozására sok izgalmas példát látunk, de mi a helyzet a háztartási szeméttel? Ezek egy része szemétlerakóba kerül, más részét elégetik, ebből elektromos energia nyerhető, de mire használható a visszamaradt salak? Egy holland dizájner évek óta kutatja, hogyan lehet ezt a szürke masszát újrahasznosítani. A megoldás a belőle préselt moduláris elemekből felépülő bútor, melynek egyedül textúrája utal a hamura, megjelenése viszont friss és látványos.

Percenként 34 ezer műanyag palack kerül a tengerbe, az egyszer használatos műanyagokat itthon 2021. januárjától betiltják, de a tengerben már így is milliós tételben úsznak a palackok. A környezettudatos szemléletnek hála ma már üvegkulacsot viszunk magunkkal mindenfelé, de mégis mit kezdhetünk a rajtunk maradt műanyagpalackokkal? A tenger helyett mi az a hely ahová bekerülhet?

A hagyományos fonási technika és az újrahasznosítás izgalmas gyümölcseként jöttek létre a kiállításon bemutatott lámpaernyők, melyek Alvaro Catalán de Ocón dizájner fejéből pattantak ki, és mellyel a tervező célja megmutanti, hogy egy szemrevaló dizájntárgy elkészítése egyúttal a tradicionális kézműves technika megőrzése is. A hagyomány átörökítésére szép példa Szalai Bálint Szia, itthon vagy? tárgysorozata, amely a tervező szülővárosának kézműves hagyományait ötvözi a kortárs szemlélettel és az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja vele szélesíteni.

A Határtalan Design egyszerre fogja össze a nemzetközi kiállítókat és ad teret a különböző művészeti ágak közötti átjárhatóságnak, miközben kifejezett szándéka, hogy a dizájn széles körű értelmezési lehetőségeit mutassa be. Számunkra ez az értelmezés a környezettudatosság és a dizájn kapcsolatában nyilvánult meg, jó volt végig sétálni a tárlaton és látni azt, hogy mennyi jó születik általa.

Az október 10-én nyíló kiállítás a Design Hét Budapest programsorozat és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál része.
 
 

Címkék