Budapest megpályázza a „Világ Könyvfővárosa” címet 2023-ban. Ha az UNESCO támogatja, akkor a magyar főváros Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján adhat otthont az egész éves programsorozatnak.

Kuala Lumpur és Tbiliszi után 2023-ban Budapest lehet a Világ Könyvfővárosa. A cím megpályázásának kulturális és turisztikai jelentősége is van: a cél, hogy az egyéves programsorozat a könyvszakmát és a kulturális turizmust is támogassa – olvasható Budapest Városháza Facebook-oldalán. Amennyiben Budapest elnyerné a címet, az biztos, hogy a már ismert könyvhetek és fesztiválok mellett több kisebb, mindenki számára elérhető, ingyenes könyv- és olvasásnépszerűsítő programok lepnék el a várost.

Az elmúlt években számtalan irodalmi program, vetélkedő, szalon, író és olvasó találkozó bukkant fel Budapesten, és ennek köszönhetően azokhoz is eljut az olvasás szeretete, akik nem feltétlenül a bölcsész vonalon mozognak. Menő lett könyvet olvasni a buszon, metrón, villamoson. Ugyanakkor még mindig komoly problémát okoz, hogy Magyarországon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy beszerezzék a legújabb megjelenéseket, hiszen ezekért sokszor 4-5000 forintot is elkérnek a könyvesboltokban. A „Világ Könyvfővárosa” cím elnyerése során ezen segíthetne a főváros, hiszen a lehetséges könyvfővárosoktól a szervező UNESCO azt várja, hogy a programokkal a résztvevő partnerek és a társadalom számára is hosszú távú kedvező hatást érjenek el. 

A pályázatot szakmai grémium készíti elő, az egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak. „A könyv szeretete, a könyvtárak látogatásának szép hagyománya, az olvasásra nevelés – ezek lehetnek a könyvfőváros-év fókuszában” – mondta dr. Fodor Péter főigazgató, a pályázatot készítő szakmai bizottság vezetője.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól márciusig, egy teljes éven át „A Világ Könyvfővárosaként” (World Book Capital) működik. Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) voltak, 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur, 2021-é pedig Tbiliszi lesz. 2023-ban a világrégiók rotációja ismét európai várost is a címhez segíthet majd.

Címkék