A Mad Scientist kisüzemi sörfőzde azzal tűnik ki a hazai gyártók közül, hogy ők kimondottan a különleges ízekre és sörkészítési eljárásokra esküsznek. A hagyományos ízeket sem tagadják meg ugyan, de a cég neve még így is a sörrel való kísérletezést juttatja elsőre a sörkedvelők eszébe. Az Anker közben megnyitott új helyen, a MADHOUSE-ban aztán egész sokat megkóstolhatunk ezek közül a sörkülönlegességek közül, de az sem fogja itt feszengve érezni magát, aki egyébként sosem iszik sört.

A MADHOUSE helyén évekig a közről elnevezett hely (Anker) működött, majd legutóbb a BrewDog Budapest, de hiába cseng itthon is ismerősen a skót sörkészítők neve, a hely valahogy csak nem akart berobbanni. Ezért az üzemeltetők úgy döntöttek, bezárják a helyet, majd megkeresték a Mad Scientist csapatát azzal, hogy volna-e kedvük csinálni ott valami újat közösen. Nekik pedig volt, ám volt egyetlen kikötésük: az, hogy a kreatív koncepció kidolgozásában szabad kezet kapjanak. Megkapták.

Erre a nagyfokú bizalomra azért is szolgáltak rá, mert korábban, a sörfőzdéjük közelében, Kőbányán nyitottak egy szabadtéri sörkertet, amire ugyan mindenki azt mondta, hogy be fog sülni, mert nagyon kiesik, mégsem így lett. Az első körben kipakolt pár asztalból lett duplaannyi, és aztán elég hamar annyi vendég jött ott össze estéről estére, hogy még filmvetítéseket is tartottak. Aztán jött a járvány és a korlátozás, ami a sörkertnek is betett, ám amint megint ki lehetett nyitni, minden ott és úgy folytatódott, mint a Covid előtt. Vagyis a kőbányai sörkert – távolság ide, koronavírus oda – mégiscsak bejött.

Most pedig itt van a MADHOUSE, aminek minden oka megvan rá, hogy szintén működjön. Központi helyen van, jó tágas, és a koncepció is tetszetős, ami röviden annyi, hogy a vendéglátás keretein belül maradva legyen a hely multifunkciós, és teremtsen valamiféle egyensúlyt a bisztró és a kisüzemi sörbár között. Vagyis az eszébe sem jutott az őrült tudósoknak, hogy egy sokadik kézműves sörbárt nyissanak, mert abból azért nélkülük is szép nagy választék van. Helyette inkább egy olyan, sörfókuszú hely lett a MADHOUSE, ami délelőtt 11-től este 11-ig tart nyitva és tökéletesen alkalmas az idő eltöltésére bármelyik napszakban: reggeli/délelőtti kávézásra, ebédelésre – van napi menü –, kötetlenebb munkamegbeszélésre, baráti eszmecserére, randira, vacsorázásra, nagyobb társaságok esti mulatozására, sőt, mivel van egy tekintélyes gyereksarok, egész családok is bátran betérhetnek ide. A tágas belső teret pedig Lőcsei Gergely tervezte.

Arra is figyeltek, hogy ne csak azok fedezzék fel és kedveljék meg a helyet, akik szeretik a sört. Persze abból elég tekintélyes és különleges a felhozatal: a Mad Scientist sörei mellett neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megkóstolhatók, a repertoár pedig széles. A klasszikusok (lager, ipa, búzasör) mellett organikus és mézsörök is találhatók itt szép számmal, ráadásul utóbbiak még azoknak is bejöhetnek, akik nem szeretik a sört, ezek ízei ugyanis a lehető legtávolabb áll a hagyományos söríztől. De nemcsak sörből, hanem borból, rövid italokból és kávéból is komoly a felhozatal, ugyanakkor mégiscsak a sör a fő csapásirány, ami a konyhán is meglátszik, amit Piszkor Norbert vezet. Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem. Például maláta, mondjuk a szilvás gombóc prézlijébe vagy a Rákóczi-túrós tésztájában.

Nagy előnye a helynek, hogy a szokásos helyekhez képest nagyon nagy – ráadásul kint az utcán, ahova nem hajthatnak be az autók, simán tovább növelhető a méret. Normális esetben – amikor nincs közösségi távolságtartás és koronavírus – bent 136 ember tud egyszerre leülni, a kinti rész pedig még további nagyjából 100 fővel emelheti a vendégszámot.

Címkék

Elérhetőségek

MADHOUSE 1061 Budapest, Anker köz 1–3. Facebook-oldal