Fontos mérföldkőhöz érkezett az új Néprajzi Múzeum építkezése az 56-osok terén: elérte legmagasabb pontját és év végéig szerkezetkész állapotba kerül.

A Liget Budapest közleménye szerint nemcsak a felszínen haladnak jó ütemben a munkálatok, az épület mintegy 60 százaléka térszín alatt kap helyet, ahol már a szakipari munkák zajlanak, melynek során elkészülnek a gépészeti és elektromos alapszerelések. A projektfelelős fotókat és videót közzétett, hogy bemutassa, hol tartanak a munkálatok.

A Néprajzi Múzeum 2017 decemberében zárt be a Kossuth Lajos téren az Igazságügyi Palotának készült épületben, amely nem volt megfelelő a múzeumi funkciók ellátására. Az új épületük megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton a magyar Napur Architect építésziroda nyert íves, „gördeszkapályaszerű”, nagyrészt a föld alatt elhelyezkedő, parkos tetejű épülettervvel, maga mögé utasítva számos világsztár építészt és irodát, többek között Zaha Hadidot is.

Több mint százéves története során először költözhet a gyűjtemény saját igényei szerint kialakított otthonba, amelyben a régi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a gyűjtemény bemutatására. A földszinten az épület két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét, amelyek között az ’56-os emlékmű és a körülötte lévő hatalmas tér helyezkedik el, melyek közvetlenül kapcsolatban vannak az épület belső tereivel. A múzeum két íves szárnya a „közösségi” és „múzeumszakmai” funkciók mentén vált szét.

A tetőt borító, szabadon bejárható, parkosított zöldfelület közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit, panorámát nyújtva a parkra. A térszín alatti szinten kapnak helyet a kiállítóterek, ahol a Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7000 m2-es alapterület áll majd rendelkezésre a kiállítások megrendezésére.

A már építés alatt álló új Néprajzi Múzeum 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson, ahol megkapta a „World’s Best Architecture” különdíjat is. Ősszel szerkezetkész állapotba kerül, és 2022 elején pedig birtokba vehetik a látogatók.

Címkék