Nem tudom, ki hogy van vele, de én, mint a lángosevés mélységes elkötelezettje, kimondottan háborús vereségként éltem meg azt, amikor az Arany János utcai metrómegállónál lévő nagy kedvencem, a Retro Lángos büfé a Podmaniczky Frigyes tér, valamint a metróépület rekonstrukciós munkálatai miatt végleg bezárt. Akkor úgy éreztem, kicsit elárultak. Mármint nem a büfé üzemeltetői, hanem a város. Azóta viszont egy nem várt fordulattal és egyben happy enddel zárult a történet: nemrég újranyitott a Retro Lángos, szemben a régivel, és még szintet is lépett, mert már nem is büfé, hanem ételbár. Jó dolog lángos-rajongónak lenni.

Kezdjük akkor a hírértékű információval: július közepén a Bajcsy-Zsilinszky út és a Zichy utca sarkán újra megnyitott sokunk kedvenc lángosozója, a Retro Lángos, szemben a régivel, ráadásul már nemcsak egy ablakon keresztül kapjuk a sajtos-tejfölöst, hanem egy egész méretes és hangulatos ételbárban.

Bár már régóta benne volt a levegőben, hogy előbb-utóbb menni kell a metró mellőli bódésorról, mégis csak a zárás előtt 30 nappal kaptak egy hivatalos tájékoztatást arról, hogy akkor vége a dalnak. Sok idő nem volt újratervezni. Ám ekkor szólt közbe a sors: észrevették a büfével szemben lévő, üresen álló helyet. Megkeresték a tulajt, és meggyőzték arról, hogy adja ki nekik a lángosozó számára. 

Aztán a büfé március 1-jei bezárását követően nekiláttak a hely kialakításának. Eredetileg május 1-jén lett volna a nyitás, csakhogy jött a koronavírus és a korlátozó intézkedések, ez pedig keresztülhúzta a számításokat. De azért jobb későn, mint soha alapon két és fél hónap csúszással azért csak megnyitottak.

Amikor még csak tervezték a jövőt, már akkor felmerült a gondolat, hogy étteremként fognak újranyitni. Persze nem feltétlenül elegáns, kézzel-villával evős helyet akartak, hanem olyat, ami valahol félúton van egy pub és egy bistro között. Ami azt jelenti, hogy nemcsak ételpult van, hanem italos is, és így nemcsak evés céljából lehet betérni ide, hanem akár egy sörre is. 

Egyelőre délelőtt 10 órától tartanak nyitva este 22 óráig, de ez még a közeljövőben változni fog, legalábbis az esti nyitvatartást szeretnék még jobban kitolni, és a hely előtti terasz ügye is már folyamatban van.

Látványkonyha szemlélteti, hogyan készül a lángos. Kicsit a piacos hangulatot akarták megteremteni ezzel, de igényesebben-kulturáltabban és egyedi dizájnnal. Ami már nem olyan, mint a régi büfénél megszokott népi motívumos, a Magyar népmesékre emlékeztető arculat, hanem frissebb és modernebb. Bár azt is nagyon szerették a vásárlók, úgyhogy valamilyen formában, valamiféle mementóként biztosan fel fog még bukkanni az új helyen is.

A lángossütő látványkonyha mellett van rendes konyha is, ahol különféle grillételek készülnek, meg persze sült krumpli és saláták. El ne feledjük a palacsintát sem, ami a lángos mellett a másik húzóétel a Retro Lángosban. (A későbbiekben tervezik a kürtőskalács árusítását is.)

A büfében megszokott minőség, kínálat megmaradt, sőt egy-két új ízzel még bővült is, például kapható házi kecskesajtos lángos, de további szezonális és magyaros ízesítésű lángosok is tervbe vannak még véve. De hogy az majd pontosan mi lesz, ez még a jövő zenéje. A helyzet árak tekintetében is a változatlan.

A legnépszerűbb sajtos-tejfölös 800 Ft, aztán attól függően, hogy mi minden kerül rá, a lángos ára felkúszhat egészen 1590 Ft-ra, de az már akkor nagyon meg van pakolva mindennel, mi szem-szájnak ingere. Természetesen a sok húsos verzió mellett kapható vegán lángos, van töltött kiszerelés, édes meg olyan is, amire laktózmentes sajt és tejföl kerül. A palacsinta hármasával vásárolható és egy ilyen trió 900 Ft-ba kerül. Vagyis az árak egészen barátiak. Így amikor az ember dolga végeztével távozik a helyről, nemcsak a gyomra, de a pénztárcája is elégedett lesz.

Címkék