Az újhullámos kávézókban általában a kávé van a középpontban, a harapnivalót pedig nagyjából ugyanabból az 5 pékségből szerzik be városszerte. Az Anton tulajdonosai más megoldás mellett döntöttek.

Az Antonba belépve meglepetésünkre ismerős arcot találtuk a pult mögött: Lászlóval legutóbb 2017 májusában találkoztunk, a Hunyadi téri Cube kávézóról született cikkünk írásakor. Azóta nyitott még egy helyet, az új (és még épülő) Babér utcai OTP székházban is üzemeltet újhullámos kávézót Tripoli néven. Volt tehát ideje és tere kikísérletezni, mi az, ami egy specialty kávézóban beválik; ez a világos pörkölésű kávék esetében nem volt annyira kérdéses, a jól bevált magyar Casino Mocca mellett a Dark Arts londoni pörkölő termékeit variálják az őrlőben, jó minőségű presszókat, cortadót, matchát és filterkávét kínálva.

A Bródy Sándor utcai kávézót László a feleségével, Ilonával közösen nyitotta meg február végén, még a vírushelyzet előtt, akkora lendülettel és sikerrel, hogy se Facebook-, se Instagram-profilt nem kellett létrehozni a népszerűsítéshez. Azóta változott persze a helyzet, és immár főleg a magyarokra épül a törzsközönség. „Nagyon jó, hogy bejön a nyugdíjas néni, de a diákok és a turisták nagyon hiányoznak” – teszi hozzá László, utalva arra, hogy a környékbeli egyetemek miatt elég szerencsés lehetne a kávézó elhelyezkedése, de a vírushelyzet miatt a tanulók is hiányoznak a környékről.

Nagy vonzerővel bírnak a saját kovászos kenyerek és az ínycsiklandozó leveles péksütik. László időközben rájött arra, hogy igazán megbízható pékáruval akkor töltheti fel a pultot, ha saját maguk készítik őket. A Tripoliba így települt egy látványpékség Maróti András pék vezetésével, akinek kreációi az Anton kínálatába is bekerültek. Adalékmentes kovászos kenyerek, minőségi péksütemények, köztük diós és kakaós-, valamint különböző sós csigák kaphatóak 500-680 Ft közötti összegekért.

Ki kell emelni az isteni pisztáciás croissant-t, ami igazi slágertermék városszerte, és az itteni abszolút versenyképes az újhullámos pékségekben fellelhető versenytársaival. „Egy csoda, hogy megtaláltuk Andrást” – jegyzi meg László, aki korábban kísérletezett a Budapesten fellelhető kézműves sütödékkel, Pékműhellyel, Három Tarka Macskával, a The Millel és a Freyával is. A saját pékség viszont úgy tűnik, bevált; a jó kovászos kenyeret négysajtos galette-ben is kipróbálhatjuk, ami kiadós reggelinek is beválik. 

Illetve már a Cube-ban is saját süteményeik voltak, így itt sem kötöttek kompromisszumot. Cukrászuk a sütik nagy részét cukormentesen készíti, csak abba kerül cukor, amelyiknél a konyhatechnológia miatt kihagyhatatlan, amúgy datolyával igyekeznek édesíteni. Bátran kóstolhatjuk hát a pultban lapuló finomságokat, a gluténmentes mangó-brownie-s, a mindenmentes málnás-csokis és vegán mogyorós tortaszeletet, amelyek 800 Ft-ért lehetnek a miénk. 

Címkék

Elérhetőségek

Anton Coffee and Bakery 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/A Facebook-oldal