A vidéki nyitás óta a budapestiek is tűkön ülve várják, hogy kicsit lazítsanak a szigorításokon, és legalább az éttermek, bárok, kocsmák teraszai és kerthelyiségei megnyithassanak megfelelő szabályozás mellett. Hat különböző, terasszal vagy kerttel rendelkező hely vezetőjétől kérdeztük meg, hogyan készülnek a nyitásra, és mi várható náluk, ha Budapest végre zöld utat kap.

A teraszok és a kerthelyiségek nyitását egy átlagos évben is nagyon várjuk – nincs is annál jobb, mint a hosszú téli hónapok után végre egy teraszon élvezni a napsütést vagy az enyhe tavaszi estét. Idén azonban minden bizonnyal még többen izgulnak, hogy mikor lehet kiülni egy kávézó kertjébe, és élőben beszélgetni a hónapokig esetleg csak online látott barátokkal. A vidéki nyitások alapján a legtöbben arra számítanak, hogy ha Budapest zöld utat kap az enyhítésekre, akkor itt is a teraszok és a kerthelyiségek fogadhatnak először vendégeket – a megfelelő távolság betartásával. Hat olyan tulajdonost kérdeztünk – akiknek az étterméhez, bisztrójához vagy kocsmájához terasz is tartozik – arról, hogyan készülnek az esetleges nyitásra. 

Bosznai Tibor, ügyvezető, tulajdonos, Hadik

Bosznai Tiborék azok közé tartoznak, akik – bár komoly konyhával és változatos kínálattal rendelkezdtek a karantén előtt – a válság alatt nem szálltak be a kiszállítási bizniszbe. Az elmúlt két hónapban főleg online programok szervezésével voltak elfoglalva, és az Iparkamara által szervezett, vállalkozókat segítő projekttervezet előkészítésben vettek részt. A Bartók Béla út egyik legrégibb és legnagyobb teraszának tulajdonosaként természetesen már gondolkoznak a nyitási opciókon, de ahogy Tibor mondja, egyelőre csak tapogatóznak, hiszen nem tudják a konkrét feltételeket. Három lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak, próbálnak rugalmasan állni az előttünk lévő, igencsak bizonytalan szezonhoz.

Régi vendéglátósként, akinek volt már dolga szabadtéri szórakozóhellyel is, pontosan tudom, hogy egy esősebb nyár milyen károkat tud okozni. Nagyon reméljük, hogy az időjárás idén kedvező lesz, ugyanakkor felkészültünk arra is, hogy olyan szolgáltatást indítsunk, amivel eddig még nem foglalkoztunk. Mindenesetre a szabályokat szigorúan be fogjuk tartani – a jelen helyzetben ugyanis a büntetés reszkírozása egy öngyilkossággal ér fel” – mondja Tibor. Jelenleg úgy néz ki, június 1-jétől kapnak lehetőséget a helyek a kipakolásra, de a Hadikban bíznak benne, hogy a főváros ígéretéhez híven rugalmas lesz, és jó idő, illetve a korlátozások enyhítése esetén egy pár nappal korábban is ki lehet tenni az asztalokat. 
 
Más években fokozatosan nyitják meg a Hadik teraszát, illetve a Szatyor Bár és Galéria előtti asztalokat, de idén amint kijön a rendelet, mindet szeretnének szabaddá tenni – pont azért, mert így könnyeb lesz betartani a kötelező távolságot az asztalalok között – reméli, hogy a 150-200 m² elég lesz arra, hogy még így is sokan elférjenek. A nyitásra az étlapot is átfazonírozzák kicsit – jelenleg online kérdőív formájában járnak utána annak, hogy milyen ételekre lenne leginkább igény a vendégek részéről a nyári teraszozáshoz. 

Boskovics Gábor, üzletvezető, Jedermann Café

A Ráday utcai Jedermann Caféból – ahogy az üzletvezető fogalmaz – egy teljesen idegen dolgot kényszerített ki a járványhelyzet, hiszen náluk a jó konyha mellett főleg az esti iszogatás, a koncertek és a hangulat volt a fókuszban. „A napi kiszállítással csak az egy-két szakács fizetésére jön be elég, de indítottunk Jedermann megmentő kampányokat. Lehet széket örökbe fogadni, de a Jedermannt díszítő, híres művészektől kapott tárgyakat is haza lehet vinni támogatói hozzájárulással. Elképesztő sok támogatást és szeretetet kaptunk a vendégeinktől, főleg a törzsközönségtől” – mondja Boskovics Gábor üzletvezető. 
 
A pici kis teraszuk nyáron amúgy is népszerű, most készítik fel a szezonra, és közben nagyon várják a nyitás bejelentését is. Általában csak a kertet nyitják meg, de idén a Jedermann előtti teraszt is megpróbálják bevonni. „Évekkel ezelőtt már használtuk egyszer, hiszen az épület is úgy lett megépítve, hogy tartozik hozzá egy első terasz. De a nap délután erősen odasüt, kicsit hangosabb is, a kert pedig olyan szép, hogy mindenki inkább oda akart ülni. A jelenlegi helyzetben azonban megpróbálunk mindent, hogy több vendég tudjon leülni, szerencsére az önkormányzat október óta sokkal rugalmasabb, úgyhogy reméljük, nem kell 1 hónapot várni az engedélyre” – mondja Gábor.
 
Ha nyitnak, kétféle étlappal terveznek elindulni – egy darabig még biztosan marad a házhoz szállítás, hiszen van olyan törzsvendég, aki négy hete mindennap innen visz ebédet, ugyanakkor visszahozzák a korábbi ételeket is, amelyek nem bírták volna a kiszállítást, így ideiglenesen kiszedték őket a kínálatból.  

Kolits Áron, üzletvezető, Kelet Kávézó és Galéria

A Bartók Béla út másik nagy favoritja az irodalmi és felolvasó esteknek is otthont adó, könyvekkel gazdagon telepakolt Kelet Kávézó és Galéria. Tágas belső terében, és pár asztalnyi teraszán nyugalmi időszakban is nehéz ülőhelyet kapni, ha az ember késő délután vagy este érkezik. A jó konyhájáról, kellemes italválasztékáról és kulturális rendezvényeiről ismert Keletben az a faramuci helyzet áll fenn még terasznyitás esetén is, hogy egyszerre csak kevés embert tudnak leültetni a másfél méteres, kötelező távolságtartás miatt. A Kelet vezetősége viszonylag hamar reagált a járványhelyzetre, március 16-tól, a kötelező bezárások előtt elviteles kiszolgálásra álltak át, valamint a két nagy ételkiszállítóval is leszerződtek. A törzsvendégek továbbra is jártak hozzájuk kávéért és ételért, de a bevétel nyilván náluk sem csak a megszokott töredéke.
 
Nagyon bízunk abban, hogy ha meglesz az engedély a terasznyitásra, akkor sokan visszatérnek, hiszen hiába álltunk át elvitelre, van, aki nem szereti papírpohárból inni a kávét. Nyáron 9 asztalunk szokott kint lenni, a másfél méter miatt ez most biztos kevesebb lesz az üzlet előtt, de próbálunk egyeztkedni a mellettünk lévő üzletekkel, a házzal, illetve várjuk a hivatalos megerősítését annak a javaslatnak, ami szerint ingyenesen lenne a járdahasználat a vendéglátó helyeknek.”
 
Ha kinyithatnak a teraszok, az étlapjuk marad a jól megszokott, de az alkoholt visszateszik az itallapra – azt ugyanis, ahogy Árontól megtudtuk, ki kellett venni a kínálatból. „A kocsmák zárva voltak, az emberek megvették az alkoholt elvitelre, és itt szeszeltek a ház előtt. Inkább nem kockáztattunk, megszüntettük, nem támogatjuk a köztéren történő alkoholfogyasztást" – mondja Áron. A nyitvatartásban is lesz változás, eddig 7-kor bezártak. „Az emberek kevésbé rendeltek ételt estére. De azért ha nem dobozban jön, hanem rendes tányéron, akkor bízunk benne, hogy az esték is visszaállnak a normális kerékvágásba.”
 

Kovács Attila, társtulajdonos, Bereg Bár & Café

A Bereg pont a Kelet ellentéte – pici belső tér, hatalmas kerthelyiséggel. A forgalom nagy részét a napos, meleg hónapokban bonyolítják. Emiatt is döntöttek úgy márciusban, hogy bezárnak, és mindenki fizetés nélküli szabadságot kap a válság idejére. „Nem láttuk értelmét a kiszállításnak – az áfa 27%, a kiszállító cégek 30%-ot vesznek le, az több mint a fele” – mondja Kovács Attila tulajdonos. „Nagyon bízunk benne, hogy hétfőtől megnyithatjuk a teraszt, a Hattyúházban (aminek a kertjében a Bereg van) kezd visszatérni az élet, naponta kepjuk a telefont az irodai dolgozóktól, hogy van-e már ebédmenü.”
 
A túlélésük Attila szerint nagyban függ az idei nyár időjárásától – ha jó idő lesz, kibírják, bár mint Attila mondja, náluk mindig az április az egyik legerősebb hónap, ami idén a levesbe ment. A karanténban töltött hónapokat nagyrészt a kert fejlesztésével töltötték, ez más években is elvesz egy-egy hetet, most legalább volt rá idejük. Készülnek új étlappal is: „Marad pár Bereg klasszikus, de sok burgerrel készülünk az idei szezonra. Egyrészt mert népszerűek, másrészt sokan kérik elvitelre is. Az árakon kicsit csökkentettünk, mert nyilván a vendégeket is megviselte ez a két hónap, így nagyobb esély van arra, hogy ne csak italt, hanem ételt is fogyasszanak.” 
 

Attila szerint egyelőre nem lehet kiszámolni, hogy fog alakulni az idei nyár. Még a legjobb idő estén is lehetséges két forgatókönyv. „A környéken a legtöbb helynek nincs terasza, így vagy az lesz, hogy mindenki ide jön, vagy az, hogy hiába az enyhítés, az emberek továbbra is tartanak a vírustól, és nem járnak majd el otthonról enni és inni. És persze az is előfordulhat, hogy akinek van lehetősége még a home officra, az leköltözik nyárra a Balatonra, Budapest meg üres lesz.” Attila szerint nagyon nagy segítség lenne a vendéglátósoknak, hogy egy második hullám esetén a kiszállításért ugyanúgy 5%-os legyen az áfa, mint a helyben fogyasztásnál. „Nagyon reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de ha mégis, ez nagyon sok helynek lenne hatalmas segítség."

Tőke Ildikó, head of marketing, KIOSK Pest

A KIOSK Pest évek óta felel azért, hogy nyáron jó hangulat legyen a Március 15. téren – a sima teraszon kívül még legalább 2-3 tematikus egységgel is készülnek szezononként, legyen szó pizzáról, BBQ-ról vagy fagyiról. A Hlatky-Schlichter-művek éttermei az elsők között zártak be, még a válsághelyzet kihirdetése előtt. Hamar sikerült átállniuk kiszállításra, saját futárokkal, applikációval és webshoppal mentették a menthetőt, de még arra is volt energiájuk, hogy a válságba került vendéglátósokat segítség egy program támogatásával. A megszokott menüvel indítottak, de út közben volt egy menü váltás, a vendékek igényeihez igazodva.
 
A törzsvendégeink fantasztikusak voltak, nagyon sok pozitív visszajelzést és segítséget kaptunk. Mi is a marketingköltségeket vágtuk le először, így óriási segítség volt, ha egy-egy nagyobb követőtáborral rendelkező vendégünk posztolt rólunk a social médiában” – mondja Tőke Ildikó, a KIOSK csopor head of marketingje. 
 
Ildikó szerint egyelőre óvatosan terveznek, de nagyon várják a bejelentést. „Elsőre csak a pesti KIOSK teraszát nyitjuk meg, hiszen a budai egység egy szállodában van, ráadásul nincs is még terasza. A megszokott KIOSK terasz-t megpróbáljuk maximálisan kihasználni, sőt, még növelni is a területet -természetesen a távolsági korlátozások betartásával. Azon leszünk, hogy a Március 15. téren megszokott hangulat minél hamarabb visszajöjjön, megpróbáljuk valahogy a Babelt is beintegrálni ebbe a folyamatba.”
 
Nyitás esetén a KIOSK étlapján is lesznek változások: „A nagy kedvencek megmaradnak, de lesznek újdonságok az étlapon, főleg a házhoz szállítás tapasztalatai alapján. Több főzelék, superfood is felkerül az új menüre, és árat is csökkentünk, amennyire tudunk – ahogyan a kiszállítás is olcsóbb lett.” Ildikó szerint nagyot lendítene a vendéglátóhelyek jelenlegi helyzetén, ha nyitás után a területfoglalási árak csökkennének, az engedélyek pedig növekednének.

Töős Dániel, üzletvezető-tervező, Kabin

A Kabin a Népsziget egyik legszerethetőbb és legeredetibb helye nyáron igazi „kicsi Berlin Budapesten” – izgalmas DJ-szettjeivel, reggeli jógaóráival, környezettudatos szemléletével, könnyed ételeivel és hideg italaival bármelyik nyári estén remek választás. Bár ők amúgy is csak május 1-jén szoktak nyitni, így a március és április nem okozott nekik kiesést, a már bejelentett, augusztusig érvényes szabályok, illetve a már eddig is két hetes kiesés miatt az ő szezonjuk sem lesz olyan, mint ahogy azt januárban elképzelték. Jelenleg ők is a nyitásra készülnek, nemcsak lélekben, hanem a terep rendezésével is. Mint mondják, a legalapvetőbb szolgáltatásokat tudják csak idén biztosítani, az elején legalábbis mindenképp. 
 
Augusztus 15-ig biztosan nem lesz buli, és DJ-szettek sem lesznek még az elején, sőt, még a jógával is várunk kicsit: nem biztos, hogy az első hónapban jó ötlet arra buzdítani az embereket, hogy sokan verődjünk össze egy helyen, örülönk, hogy egyáltalán ki tudunk nyitni” – meséli az üzletvezető.  
 
Az étlap és az itallap is letisztultabb lesz: „Hat-hétféle étel lesz egyszerre, de fogjuk őket variálni, nem akartuk ezt most túlfaksznizni. Ami nagy változás, hogy két éve újrapoharunk van. Idén ez a higiéniai elővigyázatosságok miatt nem lesz visszaváltható, hiszen gondolnunk kell a dolgozóinkra is. Ha valaki nem szeretné kifizetni a betéti díjat, akkor sajnos marad az egyszer már száműzött eldobható műanyag.”

Címkék