Az első újraindított járatok május elsején szálltak fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, május 4-én pedig már 12 járat indult útjának szigorú óvintézkedések mellett.

Az első újraindított járatot a Wizz Air teljesítette Berlinbe. Az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal segítették, emellett folyamatosan utántöltötték a kézfertőtlenítőket, és gyakrabban végeztek fertőtlenítő takarítást. „A személyzet azon tagjai, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot, kötelezően maszkot viselnek” – tudatta a Budapest Airport az MTI-vel.

Május 4-én felszálltak többek között a Wizzair barcelonai, berlini, dortmundi, eindhoveni, marosvásárhelyi, athéni, oslói, stockholmi járatai, a KLM holland légitársaság Amszterdamba tartó gépe, késő délután, este pedig Londonba indul a Wizzair és a Ryanair egy-egy repülője.

Bár a repülőtér nem zárt be az elmúlt hónapokban, utasai 99 százalékát elvesztette. Az előrejelzések szerint fokozatosan, de nagyon lassan áll majd vissza az utasszám a járvány előtti szintre. Tavaly 16,2 millió utas fordult meg a repülőtéren, az idén 17 millióra számítottak, de várhatóan csak 10-11 millió lesz. A tavalyi utasszámot valószínűleg csak 2022-ben érhetik el. A járvány előtt naponta 300-350 repülőgép szállt le és fel a repülőtéren, körülbelül 40-45 ezer utassal, ez áprilisban 2-5 járatra és 150-200 utasra csökkent. Mindezt Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs vezetője mondta el a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Óvintézkedések

A reptéren minden, az utasok által használt területet és a kiszolgáló személyzet által használt tereket is folyamatosan fertőtlenítik, a terminál épületét szellőztetik. Kézfertőtlenítőket helyeztek ki, a jegykezelésnél, utasbiztonsági és útlevél-ellenőrzésnél padlómatricákkal jelölik ki a másfél méteres távolságot, több munkakörben pedig előírták a kötelező maszkviselést. A Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy kísérők nélkül lépjenek be a repülőtér területére, ügyeljenek a másfél méteres távolság betartására, és használjanak védőmaszkot. Emellett javasolják az online utasfelvétel és az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer használatát.

Az utasfelvételi (check-in) pultok a 2B Terminálon üzemelnek, míg az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A Terminálon található. A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik, de a 100E buszt még nem indították újra. Működik a rövid távú parkolásra szolgáló Terminál Parkoló és a hosszú távúra igénybe vehető Holiday Parkoló is.

A B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység, de csak ételrendelés céljából lehet bemenni, fizetés és a rendelés átvétele után távozni kell. Üzemel a 2B terminál alján a SPAR, a tranzit területen található kiskereskedelmi egységek zárva tartanak.

Az április 30-i kormányrendelet értelmében Magyarországra a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Dél-Koreából hazaérkező magyar állampolgár, aki üzleti útról tért haza, nem köteles házi karanténba vonulni. „Ennek feltétele, hogy a magyar állampolgár egy magyar vagy bármely fent említett államban bejegyzett olyan cég vezetője vagy munkavállalója, amely cég egyben egy bármely fent említett államban bejegyzett másik céggel kapcsolt vállalkozásként működik. Az utazás üzleti célját a belépéskor valószínűsíteni kell.” – írta kissé bonyolultan megfogalmazva a Budapest Airport. Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák és dél-koreai állampolgárok egyedi felmentés nélkül beléphetnek, ha az állampolgárságuk szerinti ország területéről utaznak Magyarországra, valamint utazásuk a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti céllal történik, és ezt igazolni is tudják.

Címkék