Két fotósunk nyomon követte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a IX. kerületi önkormányzat veszélyeztetett csoportoknak ételt hordó, bevásároló önkénteseinek munkáját.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hétköznapjait a koronavírus magyarországi megjelenése óta az ellátott emberek védelme határozza meg, a karitatív szervezet intézményeikben naponta átlagosan 13 ezer emberről gondoskodnak, segítő programjai és karitatív tevékenysége további tízezreket érintenek.

 

A Szeretetszolgálat békásmegyeri szociális étkeztetést végző munkatársai és önkéntesei a hétköznapokon 85 adag ételt visznek házhoz a lakótelepen élő, főképp idős embereknek.

A karitatív szervezet 25 éve végez házi segítségnyújtást és személyi gondozást Óbudán. 6 gondozónő és 13 önkéntes 48 magányosan élő idős emberhez jár a kerületben. Bevásárolnak, ügyet intéznek, beszélgetnek, elmennek velük sétálni, felolvasnak nekik. A személyes gondozást igénylő idős embereknek segítenek a fürdésben, főzésben, takarításban, és ők jelentik a külvilágot a számukra.

Az ellátás során a máltai munkatársak és önkéntesek a szükséges védőfelszerelésekkel ellátva végzik a munkájukat. Minden idős ember másképp éli meg a veszélyhelyzetet. Akad, akinek az segít, ha többet beszélhet róla, van, akit az nyugtat meg, ha maszkban lépnek be hozzá, és van, aki megrémül a védőfelszereléstől, ezért neki a távolság megtartásával kell segítséget nyújtani.

Sok más budapesti önkormányzathoz hasonlóan Ferencvárosban is toboroztak önkénteseket a legveszélyeztetettebb csoport, idősek és a krónikus betegségben szenvedők megsegítésére.

Koncz Márton fotósunk három budapesti fiatalt kísért el önkéntes útján, akik a IX. kerületben segítenek ételt kiszállítani idős embereknek.

Az önkéntesek között akad fotós és banki alkalmazott is, aki home office-ban dolgozik, így tud időt szakítani az ételkiszállításra.

Címkék