A Vitézy Dávid vezetésével frissen létrehozott Budapest Fejlesztési Központ első gigaprojektje a Déli körvasút építése, mely Kelenföldet köti össze majd Ferencvárossal. A beruházás során nem csak pályabővítés várható, de három új megállóhelyet is nyinak, valamint rendezik a vasút környezetét és csökkentik a zajszennyezést is.

Az idén februárban bemutatott koncepció lényege, hogy egy olyan vasúti fejlesztést valósítsanak meg, amely egyszerre könnyíti meg az ingázók elővárosi közlekedését – azzal, hogy az elővárosi vonatok be tudnak jönni az agglomerációból Budapestre – de a budapesti lakosoknak is a javára válik.

A Budapest Fejlesztési Központ élére kinevezett Vitézy Dávid szerint „ekkora vasútfejlesztés Budapest belső területén több, mint 100 éve nem történt és ez hosszú évtizedek óta az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatokkal az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja.”

A felújított vonalon három új megállót is építenek, a Nádorkert a XI. kerületben a budai fonódó villamos hálózathoz és az Inforparkhoz csatlakozik, a Danubius a Soroksári út mellett a HÉV-hez és a Duna-parti területekhez, még a Népliget az M3-as metróhoz és az Üllői út környezetéhez teremti meg az átszállás és kapcsolódás lehetőségét.

A járatsűrűség a mostani fél óra helyett 10-15 perc lesz, az áthaladó vonatokkal átjárható összeköttetésbe kerül a budai agglomeráció, a Déli Városkapu környéke és Kőbánya-Kispest, valamint a pesti agglomeráció, és a reptér is – írta meg a Magyar Építők.

A fejlesztéssel a közlekedés korszerűsítése és gyorsabbá tétele mellett cél az autóforgalom csökkentése, és levegőminőség javítása is, valamint az állomások kialakítása során rendezik azoknak közvetlen környezetét is, és megoldják a megállók hangszigetelését is, ami tekintve a közeli sűrűn lakott környékeket, fontos eleme a projektnek.

A helyi önkormányzattal és a lakókkal együttműködve megújul a Hamzsabégi park is, valamint a Hamzsabégi, a Sárbogárdi és a Dombóvári úton modern zajvédő fal épül, és gyalogos-kerékpáros átjárókat nyitnak. A Déli körvasút beruházási ütemezése a budai szakaszokon már az építési engedélyek megszerzésénél tart, a szakasz pesti végén pedig az Üllői út kereszteződésénél építendő új Népliget vasútállomás tervezésére pedig megjelent a tender – számolt be Vitézy március közepén.

Címkék