A nápolyi pizza még mindig tarol – az pedig különösen jó hír, ha nem a belváros sűrűjében, hanem kicsit kijjebb nyílik egy Olaszországot idéző hely. A Pompás a Klinikák mellett kényelmes reggeliket, forró pizzákat, izgalmas italokat kínál – vigyázat, erősen törzshelygyanús!

A központtól kicsit kieső lakóövezetben vendéglátóhelyet nyitni mindig kétesélyes: a környéken élők vagy imádni fogják, vagy maradnak a belvárosi találkozó helyeknél. A Semmelweis Klinikáktól pár perc sétára található Pompás jó eséllyel az előbbi kategóriába fog tartozni – már csak azért is, mert tulajdonképpen a környékbelieknek készült.

A környéken lakunk, és egyszerűen meguntuk, hogy nem lehet beülni sehova a közelben” – meséli Varga Giulietta, alapító, társtulajdonos. „Régóta dolgozom a vendéglátásban, és egy ideje készülünk egy olasz éttermet nyitni a párommal. Arra gondoltunk, miért ne itt? A IX. kerületnek ez a része egyáltalán nem esik ki, 10 perc alatt a Deákon vagyunk, mégis, alig van itt olyan hely, ahol enni vagy inni lehetne” – magyarázza a helyválasztást.

A szimpla beülős helyet azért bőven túlteljesítették – az egykor három kisebb üzlethelyiséget egyesítő komplexum egyszerre reggeliző, kávézó, pizzázó, bár, sőt, az egyik sarokban még dizájnos jógamatracot, kulacsot, fenntartható vászonszütyőt és vegán szépségápolási termékeket is beszerezhetünk.

A múlt héten nyílt Pompás enteriőrjén látszik, hogy sok időt töltöttek az előkészítésével. Mindhárom rész egységes, de megvan a maga külön hangulata – a reggeliző világos, natúr színű, kuckózós, home office-ra alkalmas sarokkal, az pizzás szakasz letisztult, magas pultokkal és kényelmes bárszékekkel, míg a legnagyobb, a social bar részleg kicsit sötétebb tónusú, lounge jellegű. A kezünk természetesen nincs megkötve, oda ülünk a bagelünkkkel, a pizzánkkal vagy az italunkkal, ahová csak szeretnénk.

A reggeli kínálat gerince a szendvics – a lyukas zsömlék a Budapest Bägeltől jönnek, de a belevalókat természetesen helyben teszik bele. A szendvicsek 590 és 1190 Ft között kaphatóak, legolcsóbban a vegánhoz juthatunk, a legtöbbet pedig a lazacosért kérik el. Reggelire kérhetünk még helyben készült chiapudingot (690 Ft) vagy joghurtot (690 Ft), smoothie-kat több ízben, ha pedig édessel indítanánk a sima és töltött croissant-ok mellett széles választékot találhatunk a rendkívül csábító sütik és torták között. Korai ebédnek vagy kiegészítőnek pedig két különböző salátát is találunk a reggeliző pultban – a kuszkuszost  (690 Ft) vagy a serranós, camembert-es, aszalt paradicsomost (990 Ft). 

A meleg étel opciót a nápolyi pizza viszi el – 9 különböző változat van, 1590-2790 Ft között. Az alapkínálat, mint a margherita (1790 Ft) marinara (1590 Ft) vagy a buffala (2690 Ft) természetesen fent vannak az étlapon, de van pár izgalmas különlegesség is, mint a körtés-gorgonzolás exhas (2290 Ft) a signature-nek szánt pompás (2890 Ft) amin a pizzafeltétként ritkán szereplő érlelt marhasonka, a bresaola mellett a bivalymozzarelláé és a bazsalikomé a főszerep.

Van még a mi kedvencünk is, a szintén ritkának számító kenhető, calabriai kolbászkrémet szerepeltető ‘nduja (2490 Ft) ami a scaramozával és a lila hagymával együtt szerepel feltétként a tüzes, pikáns pizzán. Pizzát egyébként szinte egész nap kérhetünk – míg a reggeli felhozatal 7:30 és 17:30 között elérhető, a pizza déltől egészen este 9-ig rendelhető.

A social bar rész külön fejezetet érdemel – nemcsak egy tisztességes italválasztékot sikerült összerakni, de kifejezetten hangulatos is lett a hely – a klasszikus baráti beülős iszogatás mellett szeretettel várják azt is, aki egy kis napközbeni chillre vágyik, az egyik falon például egy méretes könyvespolc várja azokat, akik egy szívesen kapcsolnak ki egy jó könyv társaságában. Az itallap nagy része az újhullámos alkoholokra – a craft spiritekre és kisüzemi sörökre, hazai borokra épül, széles whiskey-, gin- és rumkínálattal, valamit a gin-tonikot központba helyező koktélkínálattal.

Jópofa kóstolókínálat is van: egy bizonyos alkoholfajátából 3x2 centet kapunk fix árért, így ha nem tudunk választani például a whiskey-kínálatból, akkor azonnal lesz 3 opciónk, hogy kiderüljön: a scotch vagy éppen bourbon áll közelebb hozzánk.

A Pompás vonzereje ugyanakkor az ügyesen összerakott ét- és itallap mellett a dizájnban rejlik – az igényesen megálmodott belsőt a több helyen felbukkanó, színes Pataki csempék, a domináns türkiz és a meleg kiegészítő színek egy szerethető, instakompatibilis, törzshelygyanús hellyé teszik már első pillantásra is.

Címkék

Elérhetőségek

Pompás Budapest 1096 Thaly Kálmán utca 52. Facebook-oldal