Kicsi, formás, finom, szinte a végtelenségig variálható, az Egyesült Államokban és Britanniában pedig olyan fontos kiegészítő, mint itthon a VIP-kártya. Utcán, coffee shopokban vagy épp ahol tetszik, az eredendően lengyel, majd pedig zsidó körökben világhírűvé vált péksütemény, bár nem a legördöngösebb ételek egyike, mégis nehéz kifogni az igazit. Egy csapat budapesti arc korábban ugyanerre a következtetésre jutott, és megcsinálták életük első bagelezőjét, a Budapest Bägelt, umlauttal.

Bár az imént említett, nagyon nyugati példát követve, valamint a modern kori kávéházláncok terjeszkedésének köszönhetően már itthon sem teljesen ismeretlen a New York Bagel, ha a bagelből mint műfajból ténylegesen jót szeretne enni az ember, bizony gondolkodnia kell egy sort. Szinte minden sarkon van egy túlárazott coffee shop, ahol angolszász módra étkezhetünk, itt többnyire két opció merül fel: majdnem egy ezres egy kis szendvics, vagy többnyire kedvezőtlenül szárazat adnak hatszáz forintért. A finom és korrekt bageleket árusító helyek (Anker Klub, Dzsem, Café Panini) sorába állt be a Közhelyből nemrégiben Atelier-vé vált helyen megnyílt Budapest Bagel elnevezésű vállalkozás is, ahol helyben sütik a péksüteményt, és sporttársi áron, azaz hatszáz és hétszáz forint között adják el, sok-sok feltéttel.

BudapestBagel from Gergo Fabian on Vimeo.Amennyiben beszélhetünk szép bagel image-videóról, ez az. Az étvágyat kellőképpen meghozza, tehát célját viszonylag hamar és ügyesen eléri, az ösztönzött tesztelés után is kijelenthetjük, hogy a Budapest Bagel remek időtöltés és reggeli/ebéd/vacsora egyben, ami közben csak plusz, hogy kézzel-lábbal eszi az ember a nem kispórolt feltét miatt. Ez utóbbit reméljük, megtartják, és mindig ilyen marad, mint debütálása idején.

Az Atelier-ben sütött bagelekből négy-öt variáns kapható, példának okán sonkás, avokádós, sült gomolyás, szalámis valamint a klasszikus New Yorkból Budapestre kísérletezett változat, mindegyik puha péksüteményben. A Budapest Bagel az Atelier mellett a testvér-előd Telepre is szállít, itt azonban már érződik kicsit a szállítás, így ha valaki komolyan érdeklődik, a legjobb helyben, azaz a Kecskeméti utcában kipróbálni. A bagelek finomak, frissek, és az előzetes szkepticizmus ellenére roppant meggyőzőek. Maradjon mindig ilyen, maradjatok együtt!

Utóirat: második tesztelésünk alkalmával a bagel szárazabb volt, mint első alkalommal, frissen. Na-na.