Egymástól pár méterre, és mindkettő önmagában megér egy (vagy több) látogatást.

A vár aljában húzódó utcákról szokás azt mondani, hogy alig van hely, ahova be lehet ülni. Olyan környékről beszélünk, ahol sok minden adott ahhoz, hogy a kerületiek találkozzanak, használják a köztereket, de hiába próbálkoznak kreatív és lelkes szolgáltatók, az a nyüzsgés, ami mondjuk a Bartókon kialakult, valamiért nem következett be még, kivéve talán a Vásárcsarnok melletti, az Iskola utca elején kialakult háromszöget. (Miközben sok egymástól távolabb eső helyet találni, amit az itt lakók láthatóan szeretnek, például a Pékműhely, a Kedveskrém vagy a Huculka.)

Persze nem várjuk el, hogy a Batthyány utca legyen az új Pozsonyi út, de mikor arra lettünk figyelmesek, hogy két specialty kávézó is megnyitott az utca Mária térnél lévő szakaszán, ráadásul egymástól pár méterre, nagyon megörültünk. Az ilyen hír szinte szenzációszámba megy a környéken, nagy, kitelepülős terasza nincs egyiknek se, de már ez is valami.

Budapest Kávé Művek
A Mária térről nyíló kávézót Lóránth Zoltán és Vágújhelyi Gréta nyitotta, akik korábban Új-Zélandon vittek nagy sikerrel pékségeket. Itt „fertőződtek meg” a specialtykávé-őrülettel, Zoltán pedig kávépörkölőként is tovább képezte magát. A kávézó galériáján működik egy saját kis házi pörkölő, míg odalenn Kerekes Bálint barista készíti a főzeteket. Kávéjuk a Di Budapester nevet kapta, az állandó blend pedig Hajnali részegséget; ez haza is vihető 100 és 250 grammos kiszerelésekben.

Kicsit sötétebbre pörkölt a hagyományos presszóhoz szokott vendégek kedvéért, de nem a nagyon ütős, égetett, olaszos fajtából; emellett kapható folyamatosan változó, gyümölcsösebb single origin is.  Minden presszó alapból dupla (angolszász területen szokás ez, de Budapesten is előfordul), és más újhullámos kávézókhoz képest meglepően barátságos áron kínálják (390 Ft). Harapnivalónak croissant-okat választhatunk, a kakaós csigák a közeli Pékműhelyből érkeznek. Retró kávépörkölő és rádió, pasztellszínek, vintidzsre megkomponált burkolatok, borostyán és fikusz teszik hangulatossá a helyet, ki is lehet telepedni a bejárathoz egy kis padra nézelődni.

Kaffantó
Jogosan nézünk egy nagyot e név hallatán, kaffantani a kutya szokott, mikor vakkantásszerű hangot ad ki, és ez esetben könnyen összekapcsolható lenne egy kutyás kávézó profiljával a név. Közben egy evezős eszközt hívnak Kaffantónak, a tulajdonosok ugyanis egy evezős vállalkozást is visznek, a hellyel pedig a Waterrower és NOHrD termékeket szeretnék népszerűsíteni. Így ne lepődjünk meg, ha betoppanva fitneszeszközökkel találjuk szembe magunkat. A sorozatgyártásban készült, edzőtermi gyúrósvasakhoz szokott szemnek igazi dizájnkülönlegességek ezek, ki is lehet próbálni őket. Jól mutatnak a letisztult, skandináv enteriőrben, amelyben amúgy is dominálnak a természetes anyagok, például a fa.

Még nem készült el teljes egészében a belső kialakítás, ez jövő hétre várható, így túl sok fotót nem tudunk bemutatni. Nagyon finomnak találtuk viszont a banánkenyeret; amúgy briósokat, pereceket, újhullámos süteményeket is szoktak még kínálni a kávék mellé, amelyek az MTRM pörkölőből érkeznek, a tej pedig a Hétforrás birtoktól származik szabadtartású tehenektől.  Egy karos kávégéppel dolgoznak, ami specialty berkekben is ritkaságnak számít.