Szponzorált / kultúra

A lakásszínháztól a köztéri koncertekig – bejelentették a CAFe Budapest első programjait

Szerzők

  • sponsored WLB

2019. 06. 11. 18:44

Igaz, hogy még csak most léptünk a nyárba, de azt bátran kijelenthetjük, hogy a fesztiválszezon ősszel is tart majd: októberben jön a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Ez számunkra egy 17 napos összművészeti szemlét jelent majd, amit mi már előre is nagyon várunk: az eseménysorozat inspiráló és közösségkovácsoló erővel csap le bárkire, aki bevonódik. Kortárs alkotók és alkotások kerülnek izgalmas városi színterekre, hol köztéri programok, hol premierek, lakásszínházi előadások vagy koncertek apropóján. Nemrég bemutatták a folyamatosan bővülő műsorfüzet első szereplőit, így biztosan tudjuk, hogy előadják Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operáját, fellép Omer Klein jazztriója, a RIAS Kammerchor pedig a magyar Amadinda Ütőegyüttessel áll színpadra.

Aki volt már korábban CAFe Budapesten, azért, aki nem, ő pedig azért nézzen szét a folyamatosan meghirdetett programok között. Egy igazi városfesztiválról van szó, ahol rengeteg műfaj keveredik a kortárs művészet jegyében: különleges együttműködések, rendhagyó előadások követik egymást. És hogy mik is ezek pontosan?

Budapesten is színpadra kerül Eötvös Péter operája, az Angyalok Amerikában, ahol a karmesteri pulpituson magát a szerzőt, az idén 75 éves mestert, Eötvös Pétert köszönthetjük. A RIAS Kammerchor a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel ad közös koncertet, ahol az est karmestere James Wood lesz. A Klangforum Wien többek között két kiváló, fiatal magyar szerző, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is megszólaltatja majd, Weinberg gazdag életművéből pedig Linus Roth hegedűművész, Danjulo Ishizaka csellista és José Gallardo zongoraművész ad ízelítőt a Zeneakadémián.

Fotó: CAFe Budapest

A frissen alakult olasz–magyar együttes, a Modern Musici Aquincum kivételes kortárs repertoárral, többek között Eötvös Péter kompozícióival érkezik, Bach Goldberg-variációk című műve szaxofon-harmonika átiratban csendül fel a Duo Aliadának köszönhetően a Három Hollóban, Omer Klein világhírű jazztrióját pedig a BMC-ben hallgathatjuk meg.

Dr. Nest című előadásával, (rém)álomszerű képeivel és jellegzetes, fanyar humorával tér vissza Budapestre a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a FAMILIE FLÖZ. Sidi Larbi Cherkaoui, a kortárs táncélet ikonikus alkotója, Nomad című koreográfiáját hozza el a fesztiválra: a mű a sivatagi dűnék világát idézi. Az előadás zenéjét a világhírű elektronikus zenei formáció, a Basement Jaxx művésze, Felix Buxton jegyzi. A megújuló Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz a helyszíne a kortárs tánc, a hiphop és a street dance műfajának szentelt (D)OPEN Your Move minifesztiválnak is: benne nemzetközi workshop, concept battle, több előadás, köztük egy ősbemutató is képviselteti magát.

Fotó: CAFe Budapest

A hamisítatlan „fesztivál a fesztiválban” hangulat idén sem marad el: október első hétvégéjén jön a régió legnagyobb világzenei fesztiválja, a Hangvetővel közösen életre hívott Budapest Ritmo, olyan kiváló fellépőkkel, mint a 20. születésnapját a fesztiválon ünneplő Romano Drom, Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band, valamint Dresch Mihály, Borbély Mihály és a Kroke trió. A hazai zeneszerzés legfrissebb eredményeiből a négy koncertet felvonultató Mini-Fesztivál ad inspiráló kóstolót, a képzőművészet iránt érdeklődőknek az Art Market Budapestet, a kortárs irodalom szerelmeseinek az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt lesz érdemes nyomon követni.

Fotó: CAFe Budapest

A CAFe-élményhez szervesen hozzátartozik, hogy a város utcáin, terein is meglepő alkotásokkal találkozhatunk, sőt, részt is vehetünk a létrehozásukban. A francia Olivier Grossetête, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége, monumentális kartonépületeit öt kontinens közel 200 városában építette már fel, milliónyi önkéntes aktív közreműködésével. A művész 2019 őszén Budapesten épít: egy ikonikus épület kartonmását és az építményen dolgozó emberekből közösséget.

Fotó: CAFe Budapest

A KÉK – Kortárs Építészeti Központban a The Reasons Offsite című kiállításon 3D-modellek és VR-szemüvegek segítségével ismerkedhetünk a moduláris építészettel, a Telep GalériaFiktív vonalak című csoportos kiállítása pedig a funkciójukat vesztett határátkelők épületeitől a szimbolikus és társadalmi törésvonalakig vizsgálja mindazt, amit a határokról gondolunk. 2019-ben először rendhagyó lakásszínházi előadásokkal, lakáskoncertekkel egészül ki a fesztivál programja, és idén július 15-ig várja a budapesti történeteket a 100 szóban Budapest pályázat.

Fotó: CAFe Budapest

A fesztivál folyamatosan bővülő programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találtok információt, a jegyeitekre pedig már le is csaphattok.

Hasonló tartalmak