Bár már a tavalyi Gourmet Fesztiválon bejelentették, mégis egy évet kellett várni arra, hogy megnyisson az északi stílusú kovászos kenyereket és péksüteményeket készítő pékség, a nor/ma. De egy harapásnyi a Kecskeméti utcában sütött vajas croissantból vagy kardamomos tekercsből elég volt, hogy meggyőződjünk róla: megérte a várakozást. Ottjártunkkor a kovász és liszt mellett szóba kerültek koppenhágai tanulmányutak, világos pörkölésű kávék és még sok más is.

A nor/mát nevezhetnénk akár a hazai kézműves pékségek Chinese Democracy-jának is, hiszen szinte már teljesen lemondtunk róla, mire jött a hír, hogy mégis megnyitnak. Először a tavalyi Gourmet Fesztiválon hallottunk róluk – akkor még úgy volt, hogy az innio csapata nyitja majd meg, és északi stílusú kovászos kenyerek és péksüteményeket sütnek majd.

Utána a különböző, sokszor egymásnak is ellentmondó híresztelés közepette csak egy dolog tűnt biztosnak: hogy ha egyszer „megjelennek”, amellett mi sem mehetünk el majd szó nélkül. Hiszen a tavalyi Kenyérlelke Fesztiválon például olyanok elől vitték el az első helyet bagett kategóriában, mint az Artizán vagy a Jacques Liszt.

Persze az elhúzódó nyitás mögött személyi változások is álltak; végül Metz Alexandra és barátja, András lett a felelős a Kecskeméti utcában szálló kenyérillatért. Hosszú koppenhágai tanulóutak és a kovász mellett töltött éjszakák után márciusban vették át a hellyel együtt a péklapátot, és május elejére már szélesre is tárták a kapukat.

Belépve pedig egyből érződik, hogy nem volt véletlen a sok skandináv kitérő: a beltér egyszerre letisztult, mégsem rideg, inkább otthonos és tágas. Leülni ugyan egyelőre csak a falaknál lévő pultokhoz lehet, de a nyitott műhely miatt végigkövethető folyamatok a mi figyelmünket azonnal elterelték erről az apró kényelmetlenségről.

A norvég és magyar szavakból összeálló név második fele pedig a kínálaton végigtekintve nyer értelmet: ugyan van például kardamomos tekercs (450 forint) és huszonhét rétegű croissant, dán recept alapján (400 forint), de a kakaós csiga (500 forint) vagy a sajtos csavart (450 forint) például a hazai ízlésbe is könnyen beilleszthető.

Akárcsak a már említett aranyérmes bagett (600 forint), illetve folyamatosan sütnek különféle félbarna-, rozs- és teljeskiőrlésű kenyereket (850-1150 forint) is.

Utóbbiakat huszonnégy órán át kelesztik, kovásszal készülnek, és egy éjszakát pihennek, mielőtt kikerülnének a pultba. Általános érzésünk volt egyébként, hogy főleg a hedonista kovászpredátorok lesznek a visszatérő vendégek – minden egy kicsit édesebb volt, mint megszoktuk.

Természetesen a különleges pékáru mellé különleges kávé dukál: a Casino Mocca pörkölőjéből érkeznek a napindító koffeinlöketek alapanyagai, amiket 200 forintos felár ellenében kérhetünk növényi tejjel is. A jövőbeli terveket illetően pedig szeretnék fekete kenyérrel bővíteni a kínálatot, valamint danish-sel (skandináv hajtogatott élesztős tésztaalapú péksütemény), például pisztáciással.