Az elmúlt öt év hazai építészetéről nyújt átfogó képet a Műcsarnokban nyitott II. Nemzeti Építészeti Szalon TÉR /// ERŐ kiállítása, ahol ez alkalommal különös hangsúlyt kap a közösség szerepe az építészetben. A megvalósult lakó- és szakrális épületek, műemléki felújítások, valamint a kultúra, tudomány, sport és vendéglátás-turizmus szerinti tematikus termek mellett a kiállítás megemlékezik a 60 éve elhunyt Medgyaszay István munkásságáról is. A Hello Wood interaktív installációjával pedig kicsit mi is a véleményt formálhatunk a hazai építészetről.

Aki szeretne átfogó képet kapni arról, hogy mi is történt a hazai építészeti életben az elmúlt 5 évben, annak kihagyhatatlan a Műcsarnok  TÉR /// ERŐ kiállítása. A tervek, fotók és látványtervek mellett rengeteg makett, sőt terepasztal méretű elemek is vannak a kiállításon.

2014-ben indult a Nemzeti Szalonok sora, éppen az építészeti tematikával. A mostani kiállítás az azóta eltelt fél évtized keresztmetszetét nyújtja, hangsúlyozva az építészeti térben és annak létrehozásában egyre jelentősebbé és fontosabbá váló közösségi erőt és együtt alkotást. Önálló tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás.

Emellett az előző építészeti szalon óta felépült, befejezett vagy éppen zajló projekteket és épületeket nézhetjük meg a tematikusan rendezett három teremben. A különféle közösségi funkciókat betöltő lakó- és szakrális épületek, műemléki felújítások és bővítések, valamint a kultúra, tudomány, sport és vendéglátás-turizmus szerinti tematikus csoportosítások alapján ismerkedhetünk meg a gigaprojektektől kezdve az egészen apró, ám mégis formabontó alkotásokig. Aki szorgalmasan olvassa az év végi és év eleji összegző cikkeinket, amelyekben azt szemlézzük, hogyan változott a város, vagy éppen milyen fejlesztések készülnek  a jövőben, annak rengeteg ismerős épület és terv lesz, legalábbis ami Budapestet érinti.

Külön teremben mutatják be a mára már legendássá vált Miskolci Építész Műhely (1977-1990) munkásságát. A látványos enteriőrben korabeli tervezőasztalokra terített terv- és látványrajzokat, régi maketteket nézegethetünk, valamint számos interjúba is belehallgathatunk, ami az egykori tagokkal készült.

Ajövő körvonalai terem izgalmas diplomaterveket és javaslatokat mutat be, amelyek a jövőben felmerülő problémákra és kihívásokra keresik a választ, azt boncolgatva, mivel kell majd az építészeknek szembenéznie a társadalom, a technológia és a környezet változásával. Tablók segítségével az elmúlt fél évtized legfontosabb építészeti pályázataira is rápillanthatunk.

Külön teremben ismerkedhetünk meg Medgyaszay István munkásságával. A Baár-Madas Gimnázium terve, egykori hadikiállításának képanyaga vagy éppen a Gellérthegyre álmodott Panteonjának a tervei is mind megnézhetőek a tárlaton. Végül pedig a Hello Wood interaktív installációjával levonhatjuk a saját mérlegünket – mit is gondolunk a kortárs magyar építészetről, csak az ujjunkra vigyázzunk majd.