Online katalógussal, műfaji kategóriák szerint rendszerezve várják a képregényfanokat az egyedi koncepcióra épülő kávézó-étteremben, ahol a fogyasztással nemes célt szolgálunk.

Még decemberben nyílt meg a józsefvárosi Nem Adom Fel Kávézóban a Képregénykönyvtár, ami bár könyvtárként definiálja magát, tulajdonképpen egy helyben olvasható gyűjteményt takar. Nem újkeletű ez a koncepció, könyvekkel teli könyvespolcokkal több kávézóban is találkozni, de Budapesten képregényt még nem olvasgathattunk a latténk mellett, főleg nem ilyen egyedi kiszolgálással. A Nem Adom Fel étteremben és kávézóban ugyanis jótékonyságot is szolgál a fogyasztás: fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek alapították, ők készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, és vesznek részt a programok szervezésében. Ezért is van jelentősége annak, hogy a képregényeket nem lehet elvinni, csak helyben olvasni, így a vendég hosszabb ideig a kávézóban marad.

A gyűjtemény magánemberek és kiadók felajánlásaiból áll össze, 300 darabbal indultak, de jelenleg közel 600 cím szerepel az online is elérhető katalógusukban, ami azt jelenti, hogy az indulás óta kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott az állomány, ami elég nagy dolog.

Magyarországon még sokan úgy gondolják, hogy a képregények gyerekeknek valók, és csak szuperhősökről szólnak. Mindeközben egy bizonyos szegmensen belül nagy felfutása van a képregénykultusznak, rengeteg könyvformátumú képregény jelent meg az utóbbi időben, és ez a trend folytatódik 2019-ben. A Takaróktól és a Deadly Classtől a Sagán és a V mint Vérbosszún át a Sandmanig meg a From Hellig szinte minden hónapban kiadtak/bejelentettek valamit, aminek a hazai megjelenését két éve még elképzelni is alig tudtuk volna, a Kockás visszatéréséről nem is beszélve. A Képregénykönyvtárnak ilyen küldetése is van: le szeretne számolni a képregényeket övező tévhitekkel.

Számos idegen nyelvű kiadvány is szerepel a gyűjteményben, így német, olasz és macedón képregényeket is fellapozhatunk, illetve az amerikai értelemben vett képregények mellett mangákat, a képregények japán verzióját. Az állomány folyamatosan bővül, rengeteg könyvet kapnak külföldi és hazai kiadóktól, és mint Harangozó Ádám szervezőtől megtudtuk, még afrikai képregényantológia is érkezett. Januártól programokat is elkezdtek szervezni, elsőként január 23-án tartanak egy képregényklubot Formabontó címmel.