Gyorsan elillant a szeptember, hiszen a sok remek program és tartós szép idő mellett szalad az idő. Következő heti ajánlónk egyharmada már átnyúlik októberre, de egyelőre hasonló színvonalon pörög tovább a budapesti ősz, ugyanis jön Bryan Adams ingyenes koncertje, a Bartókon indul az Eleven Ősz, nyílik a 19. ARC Kiállítás, bemutatják Budapesten is Roger Waters új koncertfilmjét, érkezik az Olvasás Éjszakája, sőt a Kávé Napja is, de startol az UH Fest, lesz Trónok Harca kvíz, sőt még szecessziós workshop is színesíti majd a következő napokat.

Csütörtök

Szeptember 26. és október 6. között a Művész mozi ad otthont a Szemrevaló Filmfesztiválnak, melynek során a német nyelvterület filmkultúrájában merülhetünk el. Összesen 18 film kerül vászonra, a középpontban pedig a társadalmi és lélektani kérdések lesznek, de a fesztivál az idén elhunyt Bruno Ganzról is megemlékezik néhány legendás alakításának felidézésével.
Szeptember 26-án újra termelői piacot tartanak az Infopark E épülete előtti területen. A vásáron elsősorban olyan gasztrotermékek kerülnek majd az asztalokra, mint a kecskesajt, a méz, különböző péksütemények és húskészítmények, de lesznek kézműves ékszerek, kozmetikumok, bögrék is, melyeket akár a helyszínen megvásárolt ökozacskóban is hazavihetjük.

A többek között a Mary PopKids, a Fran PalermoDeep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett FOMO az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk. Szeptember 26-án premier előtt vetítik filmet a Toldi moziban, majd a klubban afterpartyval folytatódik az este.

Péntek

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a szabadtéri ARC Kiállítást, melynek idei témája a „Klímariadó!”, azaz az idei pályázatokat a klímaváltozással kapcsolatban lehetett leadni. A zsűri ezek közül választotta ki a legjobbakat, amelyeket majd kiállítanak az Örs vezér útja mellett, szeptember 27. és október 13. között.
Az Orczy-tó partján még tart a nyár, ez a hét még a szabadtéri programok jegyében telik. Szeptember 26-29-ig ingyenes kertmozit, akusztikus pop, jazz és soul, valamint klasszikus zenei koncerteket élvezhet a nagyérdemű. Pénteken Szalóki Ági sanzonműsorral áll színpadra, melyben Karády Katalin, Edith Piaf és Amália Rodrigues dalait idézi meg.
Szeptember 27-én ünnepli ötödik születésnapját a Margaret Island, amelyhez a főváros legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínét, a Budapest Parkot választották. A jeles alkalomra rengeteg meglepetéssel és új dalokkal is készülnek, így minden rajongónak ott a helye. A felvezetésről a Mörk és a Chain Bridge Pop fog gondoskodni.

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenötödik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazzfesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji – nyárzáró és évadkezdő – programsorozatból. Súlyos avantgárdtól hagyományos swingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazzfesztivál spektruma.
Szeptember 27-28. között ismét megrendezik a Bartók Béla úton az Eleven Ősz programsorozatot. Ezúttal a digitális kultúra és minden hozzákapcsolódó áll a középpontban. Számos érdekes és színes programmal várják a kicsiket és nagyokat, a rendezvény háziasszonya Ott Anna.
Szeptember 27-én mysore és vezetett jógaórán is részt vehetünk az Alagút tetején Szappan Petra vezetésével. A rendhagyó helyszínen szuper panoráma mellett jógázhatunk majd, érdemes saját matraccal érkezni.

Szombat

Sting és Shaggy tavalyi nagyszabású fellépését követően újabb világsztár ad ingyenes koncertet a Hősök terén. A kanadai világsztár, Bryan Adams márciusban megjelent új albumát hozza el szeptember 28-án Budapestre, de persze vélhetően a klasszikus slágereit sem felejti otthon. A felvezetésről a Wellhello gondoskodik majd.


A közeledő müncheni Oktoberfest által inspirálva a FIRST Craft Beer is megrendezi a saját őszi sörfesztiválját, FIRST Septemberfest néven. Az alkalomra természetesen egy új lagert is lefőztek, és lesz minden más is, ami megidézi a német nagy testvér hangulatát, azaz kolbász, perec és zene is.
Szeptember 28-án országszerte 14 helyszínen várják az olvasókat a könyvesboltok az Olvasás Éjszakáján meghosszabbított nyitvatartással, beszélgetésekkel, dedikálásokkal. A fesztivál elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be.

A kávé világnapjához kapcsolódóan 2019-ben is megrendezik a Kávé Napját az Akvárium Klubban, ahova mindenkit várnak, aki szeretné képbe kerülni az aktuális kávétrendekkel kapcsolatban. A baristák előadásai és versenye mellett lesz lehetőség kóstolásra is, valamint vásárolni is lehet majd a hazai és nemzetközi márkák termékeiből.

Spar Budapest Maraton Fesztivál az ország legnépszerűbb szabadidősport-eseménye. Tavaly 33.500 résztvevő futott, gyalogolt a kétnapos esemény sokszínű kínálatának valamelyik távján. Budapest első számú, őszi futófesztiváljára a klasszikus maratonisták mellett a rövidebb távos futókat is várják, sőt azokat az egyéni indulókat, baráti társaságokat és családokat is, akik talán életükben először kóstolnak bele egy ilyen esemény hangulatába.
Idén második alkalommal rendezi meg a Magyar Szabadidősport Szövetség a BeActive Night-ot. Az Európai Sporthét keretében megrendezett sportos éjszakán késő délutántól éjfélig mintegy negyven sportágat lehet ingyenesen kipróbálni földön, vízen, jégen a Tüskecsarnokban.

A nem mindennapi sportfeszt programlistáján a hétköznapi mozgásformák – mint például a műkorcsolya, teke, sífutás, búvárkodás, jégkorong, sokféle tánc, úszás, nordic walking, vívás, lövészet, harcművészeti és önvédelmi sportok – mellett ott a gyorstollas, az airflow jóga és a capoeira aerobic is, így valamennyi korosztály megtalálhatja majd az érdeklődésének megfelelő sportágat.

A szecessziós vonal lágy, mozgékony, dinamikus, kecses, szeszélyes, könnyed, légies, játékos, akár nőiesnek is mondható. Első pillantásra úgy tűnik, hogy a szecesszió szemben áll a tervezettséggel, a kiszámíthatósággal, a múlttal, a történeti stílusokkal, a szigorú szimmetriával, a férfias racionalitással, egyszóval mindazzal, amit a 19. század második felében a historizáló stílusok képviseltek az európai művészetben. Felmerül a kérdés: lehet-e egy művészeti stílus „nőies”? Ha igen, mitől az? És egyáltalán, „nőies” stílus-e a szecesszió? A workshopon csoportokban, interaktív játékok segítségével kereshetjük a választ a szecessziót új megvilágításba helyező felvetésre.
Szeptember utolsó hétvégéjén, szombaton és vasárnap is a Babkában készít török brunchot Tóth Ági. A Nar Gourmet gasztroblog alapítója rendszeresen szervez török reggeliket, tematikus vacsorákat, törökországi gasztrotúrákat, tart főzőkurzusokat, workshopokat és a BBC Good Food állandó vendégszerzője.

Vasárnap

Második alkalommal rendeznek sörvacsorát a KEG Sörművházban, ezúttal 7 fogással készülnek, 7 nagyszerű sörrel párosítva. A vacsorát Blaskó Zoltán séf állította össze, míg az est programját Donáth Áron sörmester fogja vezetni.
Közel 40 fellépő segítségével feszegeti idén is a határokat az UH Fest, a szervezők ezúttal is a legizgalmasabb zaj- és kísérleti zenei előadók közül válogattak, itthonról és külföldről egyaránt. A koncertek és bulik mellett workshopok, előadások és közönségtalálkozók is színesítik a programot, melynek két veteránnak számító húzóneve a német Errorsmith és a holland DJ Marcelle lesz.


A workshop első részében Bitay Andi (Maison blog) ad hasznos tippeket, tanácsokat a zero waste bevásárlásról, a tárolásról, a konyha vegyszermentes felszereléséről, tisztán tartásáról, illetve a főzőeszközökről. Ezt követően egy fűszer alapú konyhai levegőillatosítót készíthetünk el, valamint egy általános felülettisztítót, amit haza is lehet vinni. A második etapban Iklódi Dóri (Wander. Food. Wonder blog) segítségével főzhetünk meg egy zero waste menüsort, szinte a nullára csökkentve az élelmiszer- és egyéb hulladékot.
Bálint Ágnes népszerű meséjét a Fabula Bábszínház feldolgozásában nézhetik meg a gyerekek, és persze a szüleik a Puskin Kuckóban a hétvége folyamán. Szeptember 29-én délelőtt 10 órától indulnak újra Mazsola, Tádé és persze Manócska kalandjai.

Hétfő

Szeptember 30-án ismét ingyenes táncházat és folkkocsmát szerveznek a Szimplában, természetesen élő zene mellett. Az estre gyakorlott és kezdő táncosokat is várnak, hiszen a tánctanítás is a program részét képezi.
A Trónok harca második évadából készült kvízzel folytatódik a Quizland sorozata. Szeptember 30-án újra belecsöppenhetünk Westeros világába 4-5 fős csapatainkkal, ezúttal új helyszínen, a Beer Brothersben.

Kedd


A kiállítás jövőt és múltat egymásba vetítő címe Samuel Beckett utolsó prózai szövegének, a Stirrings Still-nek a parafrázisa. Beckett az önmegfigyelés és az önreflexió testamentumszerű, a nyelv határait egyszerűségben és sűrítettségben megcélzó elbeszélését alkotta meg. Az állandósult nyughatatlanság képzetei, valamint az olvasás és írás ezúttal közös vonatkozási pontokként szerepelnek a képzőművészeti alkotótevékenység kérdései kapcsán. A csoportos kiállítás olyan műveket és helyspecifikus installációkat állít egymással párbeszédbe, amelyek kifejezetten a Stirrings Still alapszólamára, az önmegfigyelésre, a meghasadtságra és az időbeliségre vonatkoznak.
O Fortuna.Carl Orff leghíresebb művének elsöprő erejű kezdőmotívumait mindenki ismeri. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Carmina Burana nem oratorikus mű, hanem kimondottan színpadra szánt alkotás. Ez a darab latin nyelvű alcíméből is világosan kiderül: „világi dalok szólóénekesekre és kórusra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel”Bogányi Tibor számos alkalommal dirigálta már a művet, és lassanként egy szcenizált előadás víziója született meg benne. A három szólista, a Magyar Nemzeti Balett három művésze és a monumentális, közel 100 fős énekkar köré lélegzetelállító látványt álmodtak az alkotók az Erkel Színház színpadára: hat projektoron és LED-falakon elevenednek majd meg a 3D-s „mágikus képek”.

A kiállítás Marija Nemčenko litván művész és Tüdős Anna kurátor közös, azonos című könyvére épül. Projektjük a múlt és a jelen lakótelepeit vizsgálja, különböző európai példákat érintve. A könyv célja, hogy a késői 20. század lakóépítményeivel kapcsolatos narratívát a visszájára fordítva nem pusztán esztétikai szempontból, hanem a szociológiai és politikai történetiséget is figyelembe véve vizsgálja a témát, mely elkerülhetetlen a késő-modernista építészeti örökség értelmezéséhez. Ahogy az akkori elképzelések az ideális lakókörnyezetről is az együttélés, lakóközösség, privát és közösségi tér körül forogtak (a költséghatékonyság mellett), a publikáció és a kiállítás is olyan álláspontokat vonultat fel melyek a különböző, de mégis sokban hasonló európai tereket használó egyének, az emberek felől indulnak ki.

Szerda

Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as Us + Them világturnéjának amszterdami állomásán rögzített film 2019 októberében érkezik világszerte a filmszínházakba. Az Urániában a világpremier napján, október 2-án 20:00 órakor mutatják be ezt a több mint kétórás, lenyűgöző koncertfilmet, magyar felirattal.


A guatemalai származású multiinstrumentalista, szerző, énekes, Gaby Moreno-ra először 2007-ban figyeltek fel, hangját és tehetségét egyenesen Norah Joneshoz és Tori Amoshoz hasonlították. Azóta olyan zenészekkel dolgozott és lépett fel, mint Tracy Chapman, a Punch Brothers, a Buena Vista Social Club, a Calexio, Bono, Andrea Boccelli, Bob Geldof, Hugh Laurie és Angelique Kidjo. 2013-ban elnyerte a latin Grammy-díjat a legjobb fiatal művész kategóriában.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!