Hogy mi is a taco pontosan? Igazi mexikói street és fingerfood egyben, amihez kell három ujj, hogy összefogd, és három harapás, hogy végezz vele – mondja Hole Viktor, a Victor’s Tulum Taco megálmodója. Ő már csak tudja: pár hete gyártja a házi készítésű, masa harina alapú tacokat, melyek a Szigeten debütálnak.

Viktor a divatvilágból igazolt át a gasztronómiába – annak idején neki köszönhettük a Vagabond cipőinket, ő volt ugyanis, aki először behozta őket az országba. De azoknak is ismerős lehet a munkássága, akik előnyben részesítik a jó falatokat a lábbelikkel szemben. Akkori társával sokat tettek azért, hogy a Lövőház utca elején mindig kapjunk egy adag minőségi fish and chipset: ők nyitották annak idején a Nemót. Viktor aztán úgy döntött, kipróbálná magát a gasztronómia kevésbé kötött részén, és egy tavaszi, mexikói kiruccanás alatt meg is találta a megoldást: guruló taqueriát fog nyitni.

A taco mexikó egyik legnépszerűbb és leggyakoribb street foodja, gyakran ott is csak kézzel húzható kis kocsikról árulják, leggyakrabban különböző húsokkal és friss salsával töltik, és valóban két pillanat eltüntetni egyet. Egyetlen titka van csak: a jó minőségű alaptaco. Viktor egy tulum-i tacokészítőtől leste el a fortélyokat, hazaérve pedig a malackarajos Péter Anna osztotta meg vele a házi készítésű tortilláról a tapasztalatait, mielőtt elkészítette volna a prototípusokat.

A jó tortillát ugyanis nem is olyan könnyű összehozni. Bár kukoricaalapú, nem kukoricalisztet, hanem masa harinát kell hozzá használni. Ezt a speciális lisztet az összes dél-amerikai konyha előszeretettel használja, lényege az, hogy a kukoricaszemeket előszös enyhén meszes vízben félpuhára főzik, megszárítják, és csak utána őrlik meg. Ettől lesz a jó tacónak jellegzetesen földes, durva, kemény íze, amit tökéletesen kiegészítenek a csípős-fűszeres húsok, és a savas, friss, paradicsomos szószok.

Viktor nagyon fontosnak tartja emellett, hogy a tortilla megfelelően vastag legyen – így a száraz rostlapon történő pirításkor megkapja a nélkülözhetetlen, füstös zamatot, mégsem szárad ki. A ex-Nemós séffel, Putz Lajossal együtt egy csepeli üzemben készítik el a lapokat 90%-ig, majd azonnali sokkolással fagyasztják, így tálaláskor valóban csak egy percig szükséges rápirítani, hogy füstösen várja a rávalókat.

Viktoréknál egyenlőre kétfajta tacót lehet kapni: húsosat és vegánt. A húsosban a chipotle különleges zamatával megkínált hagymás csirkecombfilé és saját készítésű pico de gallo (paradicsomos, hagymás, korianderes salsa lime-mal) van, a vegánon pedig ugyanilyen fűszerezésű szejtán váltja ki a csirkecombot. Mivel a kétféle tacót nem lehet egy rostlapon készíteni, a vegán darabok saját kocsit kaptak, sőt az előkészítőn belül is külön helyiségben készülnek.

A kétdarabos tacónkhoz (húsos 2190 Ft, vegán 2390 Ft) kiegészítésül kérhetünk babpürét (490 Ft) jalapeñót (290 Ft) vagy házi guacamolét (490 Ft). Ezenkívül választhatunk még egy sétálótálat is: guacamolét is tortillachipsszel (1490 Ft). Egy adag két tacó darabból áll, és a különböző kiegészítőekkel vidáman variálhatjuk a végeredményt. A kukoricából készült masa harina másik nagy előnye, hogy gluténmentes, így a húsos taco azoknak is jó opció, akik tartózkodnak a hagyományos, bucikba pakolt fesztiválkajáktól.

Viktornak nagy tervei vannak a kocsikkal akkor is, ha a Szigetnek vége: amíg tart a jó idő, és a koncertszezon, a Budapest Parkban juthatunk hozzá a mexikói falatokhoz – akinél egyébként már a Sziget Fesztivál előtt is futott tesztüzemben, ezért Viktor külön hálás nekik – de a tulajdonos a jövőben szeretne privát rendezvényeken, esküvőkön, konferenciákon is részt venni.

Mint mondja, egyre nagyobb az igény a minőségi fingerfoodra olyan eseményeken is, ahol nem az étel van a főszerepben, nem beszélve arról, hogy már az esküvőkön is egyre gyakoribb, hogy az éjféki töltött káposzta helyett három különböző street foodos kocsi várja a megfáradt násznépet.

  • A Sziget alatt a Victor's Tulum tacót, a húsos egységet a Volt-Petőfi színpadtól jobbra, míg a Victor's vegan TACO-t az Öko Food Courtban találjátok!