Elsőre nem hittük el, mikor a fülünkbe jutott, hogy a Pasaréti téren álló Fragola fagyizóban autentikus nápolyi pizzát kapni. Az olasz fagyi és a pizza egy tőről fakadnak ugyan, de a képzettársítás – a franchise évek óta sziklaszilárdnak tűnő profilja miatt – még mindig földtől elrugaszkodottnak hatott. Aztán felkerekedtünk, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg a valóságról.

Már az ajtón belépve sejtettük, hogy a hír igaz: a pasarétiFragola bejárathoz közel eső részén ugyanúgy a fagyipultot találjuk, mint a város többi (összesen 11) pontján, hátul viszont ott terpeszkedett a kemence, ami az eredetvédett nápolyi pizza elkészítésének egyik feltétele: elég csak 90 másodpercre betenni a korongot, és már kész is a ropogós (akár feketére pörkölődött) szélű, vékony tésztájú pizza. A caprese és a fenyőmagos pinola pizzát megkóstolva érződött is, hogy hozzáértő kezek készítették jó alapanyagokból.

Második látogatásunkkor fény derült a kibővült kínálat hátterére is Tihanyi Eszternek és Török Balázsnak, a Fragola franchise alapító-tulajdonosainak köszönhetően. A Pasaréti téren korábban is állt Fragola fagyizó kicsivel odébb, kisebb méretben. Ezt zárták be, majd nyitották újra pár házszámmal beljebb, az egykori videótéka-szolárium helyén, egy jóval tágasabb, 140 négyzetméteres térben azzal a céllal, hogy pizzériát is üzemeltessenek a fagyipult mellett. Ennek oka, hogy a szezonális jelleg miatt a fagyizókat be kell zárni, ők pedig – mint Itália kulináriájáért rajongó házaspár – szerettek volna egy egész évben nyitva tartó helyet is üzemeltetni.

De mielőtt konkrét lépéseket tettek volna, hosszú időt töltöttek Olaszországban tájékozódással, kemenceépítő mesterekkel, és mindent lekóstoltak a paradicsomszósztól kezdve a mozarelláig. Minden alapanyagot kintről szereznek be, és a mesterember is személyesen érkezett Budapestre megépíteni a fatüzelésű kemencét. A nyitott térben az asztaloknál várakozva nyomon követhetjük a pizza sorsát, Pomázi Péter és Ádám Attila pizzaséfek munkáját. (Pomázi Péter pizzasütőmester kijutott a 2010-es pizzavilágbajnokságra Olaszországba is, és különdíjjal jött haza, szóval tudja, miről van szó.)

A Fragola átlagos árakat kér a pizzákért, 2000-2900 Ft közötti árakért kaphatóak a 32 cm-es, klasszikus olasz összeállítások, de extra feltételeket is választhatunk rájuk. Meglepetés volt, hogy bár a szarvasgomba luxuscikként ismert, a tartufo pizzával 2900 Ft-ért megízlelhetjük az ínyencséget, és ez is lett a kedvencünk. A caprese (paradicsomszósz, bivalymozarella, bazsalikomlevél, olívaolaj), és a pinoli (fior di latte, ricotta, rukkola, fenyőmag, dió, bacon szalonna) mellett még pikáns szalámival készült vezuvio-t is kóstoltunk – minimalista, könnyed, mégis ízgazdag és autentikus finomságoknak bizonyultak.

Hogy még inkább Olaszországban érezzük magunkat, Moretti sörök és még tiramisù is szerepelnek a kínálatban, valamint olajbogyók is, amelyek Olaszország kitűnő tájairól érkeznek, és a boltokban kapható olívák savanyúsága helyett olajos, selymes ízt adnak. Nem csoda, hogy hamar híre ment a fagyizó-pizzériának a környéken, és péntek-szombat-vasárnapra kifejezetten kérik, hogy foglaljunk asztalt. Házhoz szállítás nincs, nem lenne rá kapacitásuk, de az elviteles rendszer működhet, hiszen igen hamar elkészíthető nápolyi pizzáról van szó.