Elég pár hónapig elkerülni Újlipótvárost, máris több változással, bezárásokkal, átalakulásokkal, új nyitásokkal szembesül az ember vendéglátás fronton. A friss szereplők között találni a Mela Juice Bart, ami a friss, helyben készült italokra specializálódott.

Dzsúszbárt nyitni remek ötletnek tűnik, mégis láttunk pár sikertelen próbálkozást a piacon, és az a benyomásunk, hogy a kis flakonba töltött, előre elkészített, szállítható dzsúszok jelentik a hosszan fenntartható koncepciót. Pedig a frissen, az orrunk előtt bedarált és lepréselt gyümölcs- és zöldség más élményt nyújt. A lényege persze megegyezik: néhány korttyal rengeteg tápanyagot vihetünk be, nem mellesleg finomak is – remek megoldás azoknak, akik lusták megenni szilárd halmazállapotban az értékes ennivalót.

A Mela Juice Bar parányi, zöld növényekkel szépen kidekorált üzlethelyiségében egyelőre nem lehet helyet foglalni, így mindenki elviszi a három- és ötdecis kiszerelésű adagokat lebomló műanyagpohárban. A háromdecisek 850-990 Ft, a fél literesek 1390-1490 Ft között kaphatóak. A pult mögött két turmixgéppel és egy gyümölcscentrifugával készülnek az italok: smoothie-k, préselt levek, a kettő kombinációja, illetve testesebb tételek („komplex italok”) szerepelnek az itallapon. Nemcsak a menün látható összeállításokból választhatunk, saját elképzeléseinket örömmel megvalósítja Horváth Vivien, aki egy személyben viszi az üzletet, és nemrég költözött haza Máltáról, ahol személyi edző és erőemelő volt.

Hivatásából kifolyólag jól ismerte a turmixok világát, és ennek a beállítódásnak is köszönhető, hogy a Melában kapható italok között proteinben gazdag, mogyoróvajas, sőt, külön proteines turmixot is kapni, de ez a kínálatnak csak a negyede. Az italok többsége gyümölcsökből, zöldségből és szuperélelmiszerekből készül, laktóz-, cukor- és gluténmentesen. Mikor legelőször jártunk itt, az Utazók fantázianevű, banán-kakaó-avokádó-datolya-mogyoróvaj-mandulatej kombinációval távoztam az üzletből, és a sűrű, krémes innivalót szürcsölve jártam Újlipótváros utcáit, igazi szupererőt nyerve belőle a hideg esőben.

Másodjára már a gyümölcsösebb tételeket próbáltam ki: a Klassz dolgok smoothie piros bogyókat (áfonyát, ribizlit, feketeszedret, málnát), zellerszárat, spenótot, avokádót, gyömbért és chiamagot tartalmaz, a Nyári napok dzsúsz narancsot, répát, almát, gyömbért. A Zöld italok kategóriában zöldséges tételeket találunk, a Nem tipikus-ba például alma, káposzta, mangó, eper és uborka került (a mangó és az eper turmixolva, a többi préselve). Ez lett a kedvenc titokzatos, picit savanykás ízvilága miatt, ami a káposztát szinte teljesen elrejti.

A Mela máltai nyelven egyébként olyasmit jelent, hogy „igen, mehet, induljunk”, de a pontos jelentése mindig rejtély a kint élő külföldiek előtt (olaszul „alma” a helyes megfejtés). Vivien saját szuvenírként választotta ezt a nevet az üzletnek. Egyébként hamarosan kis terasza is lesz a bárnak, illetve üvegekben is kaphatóak lesznek a levek, felzárkózva a budapesti trendekhez.