Majdnem minden maradék felhasználható a konyhában, de erről nincs sok információ a háztartásokban. A Zero Waste után itt a Zero Foodwaste, a Felelős Gasztrohős Alapítvány májusi kampánya, ami nemcsak oktató missziót vállalt magára, hanem a budapesti éttermeket is bevonta az egyhónapos kihívásba.

Kis penészes sajtdarab, rothadó alma, hűtő mélyében lapuló, elfeledett szalámi – ezeket mind kidobjuk, ezzel is növelve az elpazarolt élelmiszerek óriási tömegét. Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik – gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid-kibocsátásban.

Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője szerint az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz- és pénzpazarlás is egyben. Itthon egy év alatt „csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk, és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.

Nem azt állítja a Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste egy hónapos kampánya, hogy a romlott ételt együk meg, hanem inkább az odafigyelést és az előretervezést hangsúlyozza. A mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segítik a tenni vágyókat, ezekért a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kihívásához érdemes csatlakozni a Facebookon, és„diétáztatni” a szemetesünket, valamint lehet őket követni az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n. Kampányarcnak felkérték Döbrösi Laura színésznőt, hogy álljon a melléjük, hiszen ő maga is elkötelezett környezetvédő.

Nemcsak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi- vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.

A KIOSK régóta környezettudatos étterem, a hulladék szelektív kezelésére, a hulladékcsökkentésre külön odafigyel, nem véletlenül tartották itt a kampány beharangozó sajtótájékoztatóját is. Orosz Gábor executive chef érdekes dolgokat mesélt arról, hogy a konyhában mennyi minden kihozható egy kis kreatív hozzáállással a maradékokból. A répa, az alma, a karalábé héját, a különböző „felesleges” zöldeket csoportba szedik, alapleveket készítenek belőle, illetve salátákban és chipsként is fel tudják használni. A brokkoli szárát meg lehet sütni, de krémnek is jó, és persze nemcsak bazsalikomból lehet pesztót készíteni, hanem bármilyen zöldlevélből. A vöröshagyma héja színezőanyagnak jó – amit pedig már semmilyen formában nem lehet megenni, azt komposztálóba töltik.