Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk a hétvégén, úgy tűnik a két napig szakadó eső sem tántorított el senkit attól, hogy belevesse magát a város modern építészetének rejtelmeibe és a Budapest100 programrengetegébe. Izgalmas villák, bérházak, sportcsarnokok, uszodák nyíltak meg, a koncerteken, előadásokon, játékokon és vezetett sétákon több százan vettek részt naponta. Íme a legjobb elkapott pillanatok.

Az idei Budapest100 témája kapcsán már a hétvége indulása előtt érezhető volt, hogy hatalmas a lelkesedés és az érdeklődés, így végül az időjárás vs. Budapest100 párharcából egyértelműen a programok kerültek ki győztesen. Bár reggeltől estig jártuk a helyszíneket, így is volt olyan program, ház, beszélgetés, koncert, amiről végül lemaradtunk, olyan lakó és önkéntes, akivel nem tudtunk beszélgetni.

A Kortárs Építészeti Központ égisze alatt szerveződő program tematikáját idén a száz évvel ezelőtt megnyitott, és a 20. század legbefolyásosabb művészeti iskolájává váló Bauhaus öröksége adta, ami budapesti viszonylatban az 1920-as évektől az 1940-es évekig tartó periódus épületeit jelentette.

Összesen félszáz helyszín csatlakozott, ez négyszáznál több programot jelentett. A tematikus városi sétáktól kezdve játékok, épületbejárások, koncertek, beszélgetések, kreatív foglalkozások, előadások, felolvasások, szakmai programok és vetítések közül válogathattunk, fel- és lemászhattunk padlásokra/-ról, tetőkre és pincékbe is, de sportcsarnokba, uszodába, üzemekbe, templomokba, iskolákba és magánvillákba is benézhettünk.

De ez a hétvége nemcsak arról szól, hogy amúgy az év 363 napján a nyilvánosság vagy a nagyközönség elől elzárt helyekre leshetünk be, hanem sokkal inkább arról, hogy megtapasztaljuk, milyen közösségben élni, megismerjük a szomszédainkat vagy valaki mások szomszédait, a város múltját és lakóit, sztorijait – mindazt, amitől igazán jó lesz Budapesten lakni.

És idénre az a szuper hírünk is van, hogy ne szomorkodjunk, hogy véget ért az építészeti fesztiválhangulat, hiszen idén érkezik a különkiadás, a Csepel Művek – Nyitott Gyárak Hétvégéje, amikor is június utolsó hétvégéjén megnyílnak a Csepel Művek épületei és felfedezhetővé válik a 240 hektárnyi, páratlanul gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.