Budapest-rajongóknak kötelező darab Kovács Dániel újabb könyve, ami a főváros négyszáznál is több art déco és modern épületét mutatja be leírásokkal, Gulyás Attila szuper képeivel és térképekre felfűzött, bejárható útvonalakkal. A kötet Budapest 1910 és 1950 közötti építészeti terméséből válogat, és nagy erénye, hogy a népszerű épületek és környékek mellett kevésbé ismert értékekre is ráirányítja a figyelmet. Nem csak ezernyi apró érdekességet tudhatunk meg a leírásokból, de azonnal meghozza a kedvet is egy kis barangoláshoz.

A 2012-ben megjelent Szecessziós Budapest folytatásának is tekinthető kötet már régóta tervben volt, egy ötven épületet bemutató, angol nyelvű ízelítő, a Budapest Art Deco meg is jelent pár éve. Hiánypótló kötet, hiszen amellett, hogy komoly szakmai, levéltári és könyvtári kutatásra alapszik, mégsem terheli le a laikus olvasót nehéz szakmai szövegekkel, ráadásul felhasználóbarát formája miatt – Gulyás Attila fotóival illusztrálva is alig nagyobb mint egy útikönyv – tökéletes arra is, hogy ezt kézbe kapva induljunk el felfedezni a várost.

Már javában dübörög a Bauhaus-emlékév, rengeteg kiállítás és esemény emlékezik meg a 20. század egyik legfontosabb művészeti iskolájáról és hatásáról, és ez itthon sincs másképp. A Budapest100 után már biztos mindenki tisztában van a fogalmakkal és a megnevezésekkel, és legalább egy-két modern budapesti épületet látott, így senki zavarodik meg a kötet címében egymás mellé kerülő megnevezéstől. Ugyanis a könyv az „art déco és a modern” csalóka címkéje alatt Budapest 1910 és 1950 közötti építészetéből válogat. Mivel a korszakban megjelenő építészeti stílusok között nem lehet egyértelmű határvonalat húzni, az irányzatok jellemzői gyakran keveredtek más stílusok elemeivel, így Kovács Dániel művészettörténész – ahogy előző köteteinél is – abból indult ki, hogy a fogalmakat kiterjesztve, kissé rugalmasabban kell értelmezni.

A közel 400 épületet bemutató kötetben szerepelnek olyan ikonikus, ismert és világszínvonalú alkotások, mint Árkay Aladár és Bertalan Városmajori Jézus szíve plébániatemploma, ami Budapest első modern temploma volt, vagy a Napraforgó utca villái, a Markó utcai trafóház, a magyar art déco építészet kivételes remeke, a budai hegyvidék modern villái vagy Nyiri József Erzsébet téri autóbusz-pályaudvara 1949-ből.

„Az art deco csak az utóbbi években került a tudományos kutatás fókuszába, de a budapesti modernizmus története, a Bauhaus, Le Corbusier magyarországi hatása sincs mélységében feldolgozva. A könyv így újszerű stiláris megközelítést kínál. Emellett fontos volt, hogy a népszerű épületek és környékek mellett kevésbé ismert értékekre is ráirányítsuk a figyelmet. Így kerülhettek be olyan kivételes épületek, mint az úttörő építésznő, Bettelheim Franciska újpesti munkáslakóháza, a gyönyörű rákospalota-óvárosi református templom vagy épp a Le Corbusier hatását mutató, a szakirodalomban is ismeretlen budai Borbás-ház.” mondta új kötetéről Kovács Dániel.

A pesti oldalon a sétával is bejárható környékek mentén haladva a bemutatott épületek a Belváros, Lipótváros, Újlipótváros, Terézváros, Erzsébetváros, Józsefváros, Zugló és Ferencváros utcáin állnak, míg a budai oldalon a séták útvonala a természetes helyrajzot követi, itt is kényelmes, jól belátható távolságokkal: Újbuda, Naphegy – Gellérthegy, Hegyvidék, Városmajor – Vérmező, Pasarét, Rózsadomb, valamint a Margit körút és a Víziváros képezik az egyes útvonalak alapját. Saját fejezetet kapott a Napraforgó utcai mintalakótelep, a Margitsziget, valamint a kevésbé ismert Lupa-sziget. A kötet végén pedig a fentebbi útvonalakra nem illeszkedő, de kiemelkedően fontos házak találhatóak, a Budaörsi repülőtértől a csepeli postahivatalig.

Kezdő és haladó flâneur-öknek, építészet- és Budapest-rajongóknak, laikusoknak és szakmabelieknek kihagyhatatlan kötet, egészen biztos, hogy mindenki talál benne a szívének kedves és izgalmas környéket vagy épületet. Emellett a kötet egyben figyelemfelhívás is modern épített örökségünkre, hiszen a kutatás 2013-as kezdete óta több, eredetileg a könyvbe szánt épületet lebontottak, és nem egy bemutatott ház bár még áll, igencsak veszélyeztetett helyzetben van.