38 dizájner és 22 budapesti dizájnbutik lett beválogatva a 2019 tavaszára megvalósult Makers of Budapest című gyűjteménybe. Kalauznak álmodták meg a kétnyelvű kiadványt, melynek ötletét a Made by hand című nemzetközi gyűjtés adta.

Made by hand-ben szerepelt Boldizsár Károly is a budapesti Bomo Art papírmanufaktúrával. A könyv  ültette el a gondolatot a fejében, hogy hasonló jellegű gyűjtemény még nincs itthon, pedig az alkotói közeg, a hagyományos, kézműves technikával dolgozó budapesti dizájnerek igazán megérdemelnék a nagyobb nyilvánosságot. Mindezt nem egy "coffeetable book" keretein belül, sokkal inkább egy funkcionális, praktikus méretben képzelte el, ami akár egy táskában is hordható, dizájn "útikönyvként". Így született meg a Makers of Budapest ötlete.

A Bomo Art óbudai műhelyébe voltunk hivatalosak a könyv első hivatalos bemutatójára, melyet kis beszélgetés után egy izgalmas mini könyvkötő workshoppal zártunk. Jelen volt az összes szerző, meséltek a kiadvány létrejöttéről, valamint mi is forgathattuk a csodaszép, még javában "újszagú" gyűjteményt.

Sokan dolgoztak a könyvön, de kiemelnénk a négy legfontosabb szerzőt: Boldizsár Károlyt, a már említett Bomo Art első emberét, Hoffmann Petra dizájnkommunikációs szakembert, a Stilblog és a Stilshop alapítóját, Bárdy Anna tervezőgrafikust, a Budai Rajziskola és a MOME oktatóját, valamint Rácmolnár Milán fotográfust.

Egyértelmű volt, hogy a projekt kétnyelvű, így még több olyan emberhez eljuthat, aki nemcsak dizájnérzékeny érdeklő és szemlélődő, hanem akár potenciális vásárló is.

Fontos, hogy a Makers of Budapest a teljesség igénye nélkül ír a tervezőkről - egy szubjektív listát állítottak össze a szerzők, akikben közös, hogy tradicionális, hagyományőrző alapanyagokkal és megmunkálással, kortárs szemlélettel, fenntarthatóságra való törekvéssel, kifinomult esztétikai értékkel dolgoznak.

Hét fejezetre osztható a könyv, melyből 6 egy-egy terület képviselőit mutatja be (bőr és textil, divat, ékszer és kiegészítők, kerámia, otthon, papír), továbbá egy üzletlista és egy praktikus térkép is tartozik hozzá. Mindez pedig egy olyan, szintén manufakturális kiadásban, ami remekül kézre áll, kiváló minőségű papíranyagból készült kivételesen szép színvilággal, tördeléssel, betűtípussal és fotókkal.

Olyan tervezőket találunk meg benne, mint például a Blind Chic, a Mei Kawa, a Tipton Eyeworks, Konda Brigi, az ArtKraft, a Fabrika, a Risoplant, a Malinovka vagy az Urban Sidewalker.

A Makers of Budapest limitált példányszámú, mindössze 2000 darabot gyártottak belőle. A felsorolt üzletek mindegyikében, valamint néhány kiemelt könyvesboltban (pl: Írók Boltja, Atlantisz) is kapható lesz az online értékesítés mellett.