Ideje felébredni a húsvéti gasztrokómából. Összeszedtük, mi fog történni a városban a jövő hét közepén bekövetkező szünnapig.

Csütörtök

Tavasszal immár tizedik alkalommal várja a szakmai látogatókat és az érdeklődőket a VinCE Budapest Wine Show, az ország egyik legnagyobb beltéri boros rendezvénye. A hazai kínálat legjavát felvonultató háromnapos rendezvényen nem csak kiváló magyar borokat, de kiemelkedő külföldi tételeket, párlatokat, gasztronómiai ínyencségeket is kóstolhatnak a vendégek. A több mint 20 mesterkurzus és workshop során a pezsgőktől a párlatokig izgalmas témák kerülnek terítékre, neves előadók kalauzolásával.
Mit kezdj egy behajtóval? Kell az neked, ha már van egy fúród? Egyáltalán hova érdemes fúrni? Ezen a foglalkozáson két és fél órában minden kérdésedre választ kaphatsz, ami a fúrással kapcsolatban felmerülhet. Foglalkozhatsz majd a különböző falfelületekkel, megismerheted a csavar- és tiplifajtákat, és külön figyelmet fordítanak majd a szervezők a gipszkartonnak. De azt is megtudhatod, milyen behajtókat szerezhetsz be, és ár-érték arányban melyik, mikor éri meg a legjobban. Semmi sem marad a fal mögött, hisz egy metszett falon azt is megnézheted, mi történik befúráskor az anyaggal.
Egy egészen egyedülálló, korszakokon és stílusokon átívelő, monumentális produkció, ahol a hiphop szcéna krémje mutatja meg magát nagyzenekaros kísérettel az Animal Cannibalstól a Punnany Massifig.

Magyarországon orvoshiány van. Magyarországon gyerekhiány van. Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. Ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist, de nem akarja megtartani az örökséget. Kényszerből elkezd foglalkozni az őt megtaláló betegekkel.Az örökség körüli ügyek rendezése mellett kénytelen tisztázni magában az anyjával való viszonyát, és szembenézni azzal, hogy valójában mit is örökölt meg, mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.
 Érzelmeink határozzák meg gondolatainkat, fantáziáinkat, elképzeléseinket önmagunkról és a környezetünkben élőkről. Hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen elvárásaink lesznek a jövőbeli lehetőségeinket illetően. Mindennapi tapasztalataink elengedhetetlen kísérői, személyiségünk működésére folyamatosan hatást gyakorolnak akkor is, ha nem vagyunk tudatában jelenlétüknek. A változatos módon félretett, “eltüntetett” érzések az általunk megtapasztalt világot és önmagunkat is elszegényesítik, torzíthatják, valamint meggátolják kapcsolatainkban az intimitást. A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület által szervezett előadássorozat következő témája az érzelemszabályozás lesz, az előadó Adrigán Erzsébet pszichoanalitikus.

Ha érdekel, hogyan hangzana a The Beach Boys, ahogy próbál korai The Stoogest játszani, itt a helyed! A hatvanas évek szoknyapörgetős melódiáit mániákus rock ’n’ roll riffekkel és sivatagi pszichedéliával ötvöző zenekar lehetne akár a görög Thee Oh Sees is, intenzitásban legalábbis nem maradnak el tőlük. Ahogy az estet nyitó hazai Panel Surfers sem, akiknek garázsos surfpunkja garantáltan energikus felvezetés lesz.

Játszottál a Max Payne 2-vel? Ott hallhattál először a Poets of the Fallról, akiket Late Goodbye című slágerük indított el a siker útján 2005-ben. A többszörös toplistás finn költők először koncerteznek Magyarországon 2019 tavaszán, immár sikeres nemzetközi karrierrel büszkélkedő zenekarként. A Nickelback-szerű pop-rock slágerességet néhol kemény riffekkel, néhol érző szívvel elegyítő formáció április 25-én lép fel az A38 Hajó koncerttermében.


A KERET Blog hetedik születésnapja alkalmából többek közt Czeglédi Szabolcs, a Bánkitó fesztivál programszervezője és a Run Over Dogs alapító-frontembere, Sajó Dávid, az Index.hu zenerovatának, a Stenknek a főszerkesztője, és Deli Soma, a Middlemist Red basszusgitárosa és a Vanishing Point Festival egyik szervezője beszélget majd a hazai alternatív zenei színtér múltjáról, jelenéről és jövőjéről.


Péntek
Kis Könyves Éj már nyolcadik éve a független könyvesboltok ünnepe. Aki szereti a könyveket, keresi a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy könyves séta gondolata a tavaszi estében, mind itt ünnepelhet. A független, kiemelkedő szakmai tudást és egyedi kínálatot felmutató könyvesboltok 2019. április 26-án saját stílusukhoz és vevőkörükhöz illő kulturális programmal várják látogatóikat kora estétől éjfélig.
Nagy-Britannia egyik legfontosabb kisüzemi sörfőzdéje olyanokkal kollaborált már, mint az Omnipollo vagy a Mikkeler, és összesen kilenc tételét rakja majd fel a Hopaholic csapjaira. Kóstolható lesz többek közt a málnával, kakaóval és vaníliával főzött imperial stoutjuk, a Heavy Water, a gyömbérrel és citromfűvel főzött IPA-juk, az Envy, valamint a juharsziruppal, szederrel és zabbal készült "breakfast barleywine-juk", a Gluttony.

Az Imagine Budapest legújabb sétáján felfedezővé válhatunk, csak panamakalap helyett inkább zseblámpáért kell nyúlnunk, miközben a föld alá ereszkedünk egy óriási márványhordóhoz. Előtte még egy retró ivócsarnokba is betérhetünk, meleg gyógyvízzel öblíthetünk. A harmincas évekig bulinegyed volt itt, vérmes kocsmakultúrával. Jobbról balra és balról jobbra is megnézhetjük, hány lépés Budapest legszűkebb háza, és a séta végén már nem lesz kérdés, hogyan lehet izgalmas a békés Tabán.

A VinoSofia borszínház egy különleges borkóstoló, ahol a résztvevő ráérősen ízlelheti a bort, amíg irodalmi művek és zene teszik számára teljesebbé az élményt. A novellák, versek és zeneművek mind az alkalomhoz lettek összeválogatva, mégpedig úgy, hogy az egyes tételek karakteréhez is illjenek. Az Így iszunk mi esten ritkán idézett művek követik egymást, Karinthy humoros és drámai oldala mellett filozofikus és lélekbúvár énjével is megismerkedhetünk.
Egész estés extrémmetál-fesztivál, a lineupban egy kultikus New York-i death metál legendával, egy, az utóbbi stílust black metállal keverő osztrák alapzenekarral, valamint egy feltörekvő norvég és cseh együttessel.
Április 26-án, pénteken az Instantban mutatja be első albumát Quixotic. A Flamingo Drive-In a 80-as évek hangulatát idéző szintetizátor dallamok és gitárszólók modern hangzásával repít vissza a kopott VHS szalagok korszakába. Quixotic élő felállásban a lemezen is közreműködő Czifra Miklós gitárossal és Baracskay Rita szaxofonossal kiegészülve érkezik a színpadra.


A Bécsben élő kaliforniai világpolgár túlzás nélkül az acid irányzat legnagyobb ismerője, aki ha véletlenül nem tíz darab Roland TB-303-asának egyikét babrálja, akkor Acid Test nevű kiadóján fejtegeti a savval telített hangzás rejtelmeit, és rántja magával olykor Recondite-ot, máskor John Tejadát vagy alkalom adtán Donato Dozzy-t. Így érdemes egy nem mindennapi menetelésre készülni, főleg, hogy a fel- és levezetésről olyanok gondoskodnak majd, mint Galactic Jackson, Detective Kelly vagy Mankind és Experimental párosa.
Három különleges b2b szett, három szervezőcsapat és a rájuk jellemző hangzások: Adis Abbé és Csörgő Marci hozza majd a Disko Oriente-estekre, valamint santsat-partikra jellemző globalista-törzsi párduchouse-t.Imre Kiss és Max Sinclair a Crisis Sound Systemek, valamint Kreative Kontrolok experimentális elektronikájától a zongorás ős-breakbeatekig kalandoznak majd, míg Drizzy és Switch Nollie a nyers, hol jazzes, hol lo-fi-s house-ért felelnek majd az mhmm és a Torso színeiben.


Szombat
A Budakeszi Vadaspark április 27-én azoknak kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget, akik a legjobb helyen, a természetben szeretnék megünnepelni a Föld Napját. A szombati programcsokorban olyan interaktív és aktív természetvédelemmel kapcsolatos játékok is helyet kapnak, mint az egész család fantáziáját megmozgató óriás társasjáték, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület által szervezett „Klíma-kaland”, aminek keretein belül különböző elgondolkodtató és készségfejlesztő módszerek alkalmazásával kicsik és nagyok is játszva tanulhatnak a klímaváltozásról, hogy már fiatal kortól tevékenykedhessenek bolygónk egészségének megőrzése érdekében.

Az áprilisi Hadik Brunchon a kortárs irodalom két meghatározó alakjával költhetünk el egy villásreggelit. Kemény István 2018-ban megjelent verseskötetét, a Nílust hozza magával, melyet karrierje tetőzésének és a költő továbblépésének is neveznek. Krusovszky Dénes pedig első regényéről beszél majd, az ugyancsak tavaly kiadott Akik már nem leszünk sohasem-ről. Ez egy generációkon és országhatárokon átívelő történet, középpontjában az emlékezettel és a továbbélés lehetőségeivel.
Barangoló Baráti Kör sétáján megismerkedhetsz a Szent István-bazilikával kívül-belül: megnézheted a fantasztikus mozaikkal borított belső teret, megkeresheted saját horoszkópjegyed, körbesétálhatod az épületet, és megismerheted közvetlen környezetét. Megtudhatod, hogy mi köze az állatviadaloknak Lipótvároshoz, miért zarándokolt fel vidékről egy parasztbácsi felháborodásában az épülő bazilikához, de szó lesz az altemplomról is, ami hírességek nyughelye.

Április 22-27. között az 5. Magyar Filmhéten a 2018. január 1.-december 31. között mozi- és televízióforgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott, és a Filmhétre benevezett filmeket nézheti meg a közönség hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film. Idén először a televíziós sorozatok is bekerültek a Filmhét kínálatába.  Az 5. Magyar Filmhéten a kísérőprogramokkal együtt 203 alkotást vetítenek majd a Corvin moziban, köztük 21 nagyjátékfilmet nézhet meg idén a közönség, többek között olyan alkotásokat, mint a BUÉK, az Egy nap, a Valami Amerika 3. vagy az X – A rendszerből törölve. Április 27-én, szombaton a Rubidium x Veszprémi Lili Circulatio kollekciójának sokszínűsége jegyében tartanak tavaszi print workshopot a Telepben. A Circulatio kollekció mintakészletét felhasználva, különböző méretű pecsétek, színek és papírok állnak majd rendelkezésre, az elkészült munkákat fakeretben, fa posztertartó sínben vagy ringlizett akasztóval ellátva vihetik haza a résztvevők.
Szeder, a Junior Artisjus-díjas énekes-dalszerző 2019 tavaszán vadonatúj lemezzel, sorban a harmadikkal lép a közönség elé. Az énekesnőt most sem hagyta cserben egyedi hangja és szarkasztikus humora, bátran ébresztgeti Csipkerózsa Sándort, az alvó betyárt, de lírai és életigenlő énje is ott lesz az új dalokban. Tőle szokatlanul egy szerelmes dal is született, Megtaláltál címmel. A dal februárban debütált a rádiókban, előkészítve az új album érkezését.

Sun RaFöldre érkezésének 105. évfordulója és a hatvan éve megszakítás nélkül működő legendás zenekar vezetőjének, a szaxofonos Marshall Allennek 95. születésnapja alkalmából egy felejthetetlen európai turnéra indul a fáradhatatlan űrbéli big band, a Sun Ra Arkestra, és fényéveket bejáró útjuk során űrhajójukkal a Trafót is útba ejtik.
Egy estén a Metalheadz legendája, akitől Andy C a dupla dropokat tanulta, valamint a Good Looking Records alapítója, a jazzes hatásokkal tűzdelt, liquid drum 'n' bass talán legfontosabb alakja? Ráadásul még London Elektricity is különleges "History Of Hospital"-szettel készül? Kihagyhatatlan.

Vasárnap

Április 27-én és 28-án is különleges brunch menüvel várja vendégeit a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro, ezúttal vegán túrógombóccal készülnek, amelyet kétféle öntöttel lehet majd megkóstolni: bazsalikomos eperöntettel pirított mandulával, vagy fahéjas “joghurt” szósszal, sós karamellel és házi granolával, pisztácia szórással.
Április 28-án debütál a Blitz.Konyha brunch menüje, amiben lesznek tojások minden formában, desszertek, a tavasz legfrissebb zöldségei és gyümölcsei, ráadásként pedig házi összetevőkből készült Bloody Mary-vel öblíthetjük le a finom falatokat.
Újra palánta- és növénycserét tartanak a Szimpla Kertben, ahol bárki túladhat azokon a növényein, amelyeknek odahaza már nem tudja gondját viselni. A vásár mellett ezen az alkalmon a szervezők elindítanak egy ingyenes romkocsma-könyvtárat is, amelyhez bárki hozzájárulhat kertészeti témájú könyvekkel.

Április 28-án idén is megrendezi a Magyar Kerékpáros Klub a már hagyományos bringás felvonulását piknikkel és egyéb kiegészítő programokkal, amellyel a kerékpáros-közlekedés fontosságáraszeretnék felhívni a figyelmet, ezzel együtt pedig az ahhoz kapcsolódó fejlesztések szükségességére.
Rájátszás verssel és zenével, körülbelül tíz ember (köztük Beck Zoli, Háy János, Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián) közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó. Április 28-án újra Midnight Music, azaz klasszikus zene azoknak, akik éjjel élnek! Ezúttal orosz vizekre evez a Fesztiválzenekar Csajkovszkij dallamaival, a kapitány pedig Manfred Honeck lesz, akinek a vezényletével világszerte legendás koncertek születtek már.

Hétfő

Egy csapat fiatal úgy döntött, társasjátékokkal fogja meghódítani a budapesti éjszakát. Egy nappaliból indult a kezdeményezés, ami rövid idő alatt rendszeres programsorozattá nőtte ki magát, ahol esténként több száz aranyásó, bandita, karanténspecialista, tehénkereskedő és tünde ül egy asztalhoz. Így jött létre a Játszóház Projekt. Mert a társasjáték - a legújabb legális tudatmódosító!


A 2013. áprilisában a Trafó Stúdiójában bemutatott Szerelem (Henrik Ibsen: Kis Eyolf) című előadás folytatásaként a fiatal színházi alkotók figyelmének központjában továbbra is a család, a családi kapcsolatok és viszonyok állnak. Ezúttal Strindberg nyomán. A pelikán csak inspiráció-forrás, az alkotók az eredeti szöveg tartalmára, mélységére és érvényességére koncentrálnak, így születik meg a valóban mai, élő nyelvezetű előadás.

Kedd


A Beerganika és a Beerporn.hu csapata közös sörvacsorát rendez április 30-án, egy megelőlegezett majális keretében. A helyszín a Borganika Studio lesz, de az este során felsorakoztatott söröket egytől egyig a Maglódi úton, a Főzdeparkban főzik, így egy hamisítatlan kőbányai sörvacsoráról lesz szó.
Divatos és egyre többet használt kifejezés a tudatos életmód, de vajon tudjuk-e, hogy pontosan mit jelent? A Société Budapest vendégei arról beszélgetnek április 30-án, hogy hogyan adaptáljuk a tudatosságot a mindennapjainkban, mely területeken tudjuk ezt kamatoztatni és mennyire nehéz megvalósítani a rohanó világban.

Chelou brit hálószobaproducer, a klasszikus indie-folkot elektronikával elegyítő, és még sok műfajhoz közeli előadó újra az A38 Hajón! Két évvel ezelőtt ugyanitt már nagy sikert aratott, és a tavalyi Szigetes koncertje is emlékezetesre sikerült. Április 30-án vele ünnepelheted az A38 16. születésnapját!

Szerda

Május 1-től már reggeli evezéseket is szervez a SUP Budapest csapata abban az időszakban, amikor még nem zavarja a Duna vizét a hajóforgalom, és nyugodtan lehet gyönyörködni a napfelkeltében. A túra a Római-partról indul és a Lánchíd-Erzsébet híd közti szakaszon ér véget.

Május 1-jén egész napos programmal nyit a tavalyi év egyik legnépszerűbb szabadtéri helyszíne, a Kabin. Lesznek gyerekprogramok, koncertek, graffiti show, techno buli, na és persze kecskék, jó hangulat, Duna-part.