Bár közhelyesnek hathat, hogy a gasztroforradalom nem korlátozódik Budapest centrumára, a felkapott kerületektől távolodva még mindig nehezebb jót enni vagy venni. Ezért is olyan örömteli, hogy tavalyelőtt például a XVI. kerületben megnyitott a Kalóz Burger, aminek konyhájából máig emlékezetes variációi kerülnek ki az ikonikus street food fogásnak. Bő egy hónapja pedig a Szlovák úti egységüktől alig pár percre megnyitották az első boltjukat is, benne mindenféle pékáruval és sok más finomsággal.

A Batátaédesburgonya-alapú pástétomjai, a POLCZkészételei, a Synthesiskisüzemi sörkülönlegességei vagy a Morzsákmánygluténmentes süteményei mind olyan termékek, amiket a belváros több üzletében vagy termelői piacán gond nélkül megvásárolhatunk.

De mi a helyzet akkor, ha bár Budapesten élünk, mégsem a manapság felkapott kerületek egyikében, és több órát kellene utaznunk miattuk? Általában az, hogy hiába érdekelnének minket, mégis lemondunk róluk, mert munka előtt vagy után már nem fér bele, vagy mert úgy érezzük, hogy ekkora kitérőt már nem érnek meg.

A Kalóz Burger alapító-üzemeltetői is úgy érezték, hogy a XVI. kerület elbírna még egy delikátot, így amikor az Állás utcában megüresedett egy üzlethelyiség, nem gondolkodtak. Saját bevallásuk szerint annyit szeretnének, hogy akinek igénye van rá, egy jó kávéval tudja indítani a reggelt – vagy épp egy szendviccsel, amit akár az aprócska, folyamatosan szépülő teraszukon is elfogyaszthat.

Olyan is előfordul persze, hogy valaki nem érti, hogy miért nincs fehér kenyér vagy miért kerül annyiba a napindító koffeinlöket, amennyibe (egy espresso 350, egy latte 400 forint), de a pozitív visszajelzések vannak többségben. 

Ugyan nem titok, hogy helyszűke miatt ők csak kisütik a fagyasztottan érkező pékárut, de a Délifrance cheddaros csavartja vagy kakaós csigája így is remek reggelinek bizonyult. De mindig készülnek különféle szendvicsekkel (például tonhalkrémessel), és sokszor előfordul olyan is, hogy a szomszédos burgerező „szolgáltatja” a belevalót – például a tépett malachúst. Amiket ráadásul a saját pale ale-jükkel vagy a HáziSzörp mindenmentes „gyümölcslé-koncentrátumaival” is leöblíthetünk.

A tervek szerint a kínálat tovább bővül majd, ahogy hamarosan kényelmesebb bútorok kerülnek a már említett teraszra, és felszerelnek pár erősebb hangszórót is. De szerintünk már most érdemes felkeresni a helyet, főleg ha a környéken laksz, vagy ha valamiféle érzékenységgel küzdesz – mert például sok gluténmentes opciót is találhatsz itt.