David Lynch első magyarországi kiállítása, John Digweed és a Dance With The Dead visszatérése, valamint több össznépi evés-ivás miatt sem fogunk unatkozni az elkövetkezendő egy hétben. De ha ez nem lenne elég indok arra, hogy elővedd a naptáradat, ajánlunk sörpremiereket, hogy legyen mivel koccintani az első tavaszi napokra, premier előtti és egyszeri, különleges filmvetítéseket, valamint színházi bemutatókat is - így garantáltan nem fogsz unatkozni.

Csütörtök


Lassan nyolc éve, hogy megszületett a Verkstaden ötlete. Ez idő alatt rengeteg darab ment át az alapítók kezei közt, és kialakult pár ruhakupac, amik valamiért még mindig zsákokban állnak műhelyükben. Ősrégi minták, kísérleti darabok, a fantáziájukat legyőző nagyiruhák most végre esélyt kapnak, hogy gazdára találjanak! A "garázsvásár" utolsó napján ráadásul megpróbálják megmenteni a kedvenc szakadt pulóvered vagy unalmas pulóvered: meghízemik vagy foltozzák, esetleg felvarrót varrnak rá, mindezt adományalapon.

A graffitisből lett grafikus-festőművészfrivol, ellentmondásos és gyakran szürreális képein túl korábban az Umbrella kreatív stúdióban mozgóképpel és animációval foglalkozott, de dolgozott a BP Clothing dizájnereként, készített extrém babákat vagy éppen albumborítókat zenekaroknak. Művészetének alapvetése az erőteljes szimbolika és az asszociációkkal való játék, a vizuális gegek, miközben gyakran főszerepet kap benne a testiség, a nőiesség, a gyerekkori mesék és a felnőttkor egymásba fonódása. A most kiállított alkotásai exkluzívan erre az alkalomra készültek, vagyis itt lesznek először láthatóak.


A Mad Scientist a Dip Me Baby után ismét lefőzött egy brown ale-t, ezúttal a Hara'Punk sörfőzőivel közösen. A Salt Cake City saját bevallásuk szerint sós-karamellás ízvilágú változat lett, ami olyan jól sikerült, hogy a főzdén belül már mint egy új kedvencet emlegetik.

Az Europanorama európai és skandináv rövidfilm-válogatást mutat be, fiatal európai rendezők különféle stílusban és megközelítéssel készült munkáiból (animációs, kísérleti, fikciós és dokumentumfilmek). A program betekintést nyújt a kortárs európai és skandináv filmes produkciókba.

A tizenegy év óta működő független színházi csapat ismét aktuális, női témához nyúl: Euripidész Médeia című klasszikusát dolgozza át Czukor Balázs rendezésében. A Trafóval közösen létrehozott produkcióban a darab összes szerepét négy színésznő kelti életre, mintegy inverzeként a klasszikus görög színházi szereposztásának. A darab olyan kérdéseket feszeget, mint hogy mi történik, ha egy látszólag jól működő házasságot hirtelen felrúg a férfi, és el akarja hagyni a nőt? Milyen kiutak maradnak a nő számára, ha ezt nem tudja, nem akarja elfogadni? 

Magyarországon orvoshiány van. Magyarországon gyerekhiány van. Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. Ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist, de nem akarja megtartani az örökséget. Kényszerből elkezd foglalkozni az őt megtaláló betegekkel.Az örökség körüli ügyek rendezése mellett kénytelen tisztázni magában az anyjával való viszonyát, és szembenézni azzal, hogy valójában mit is örökölt meg, mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.

Péntek


A farsang utolsó hétvégéjén a Hold utcai piac ismét megtelik ételekkel, italokkal, és az evőpiacok nyüzsgő hangulatával. A helyi éttermek mellé vendégséfeket is hívtak a szervezők, lesznek farsangi klasszikusok és régiós ízek, pezsgő hangulat, fűtött csarnok, remek zenék és persze meglepetések. Egyszóval megéri majd betérni!

A Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye nem más, mint David Lynch Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. A színész-rendező-fotógráfus-festő egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a  szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.
Bár a péntekkel hivatalosan is kezdetét veszi a tavasz, a kizöldülésre úgy látszik még várni kell. Ugyanakkor a Flying Bird Tea House egy igazán zöld programmal vár mindenkit: elmesélik az egyre népszerűbb matcha tea történetét, lesz szó a zöld, habos ital eredetéről, a teacserjék termesztéséről, és a tea feldolgozásáról, híres teaházakról, teáscsészék évszázadok óta változatlan motívumairól is. A legtöbbet mégis a tea elkészítésével, és a kóstolással foglalkozhatsz majd, összehasonlítva az egyes fajtákat, sőt, más, leveles teák is fel fognak bukkanni a kóstoló folyamán. 

Lichter Péter harmadik játékfilmje, az Üres lovak két filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni találkozásának szatirikus történetét meséli el. A Mácsai Pál és Rába Roland által megformált kísértetek beszélgetéseit régi hollywoodi klasszikusok, illetve szerzői és avantgárd alkotások asszociatív kollázsa kíséri. Kertész és Bódy gyakran vitáig élesedő anekdotázásából nemcsak a személyes drámáik és a filmkészítés ma is aktuális kérdései bomlanak ki, hanem a kollektív filmemlékezet világába is belemerülhetünk.

A kőzetek és az őslények világával ismerkedhetnek az ottalvós programon a pizsamás felfedezők. A résztvevők újdonsült őslénykutatóként éjszakai műszakban ősmaradványokat kutatnak, leltároznak, dinólábnyomokat vizsgálnak, de az őscápát, a mamutot és a gyapjas orrszarvút is megismerik közelebbről. Az éjszakai programban a Da Vinci csatorna díjnyertes oktató műsorainak segítségével pedig az őslénykutatás és a dinoszauruszok világáról tanulnak interaktív élményóra keretében. A program végeztével a fogadócsarnokban kiállított két tonnás bálnacsontváz közelében alszanak a gyerekek.
Lengyelország legígéretesebb pszichedelikus stoner rock zenekara, a Stickman szárnyai alatt tevékenykedő Weedpecker végre visszatér Budapestre, egy poszt-heavy rockbanda társaságában! A marihuánafüstbe burkolózó, mamumtsonka-vastagságú riffek így legalább annyira garantáltak, mint a folytonos lebegtetések, és az Om-féle keleti-rituális beborulások.

A Pure Lust csapatának Hazai Nyitás nevű sorozata azokra a magyar előadókra fókuszál, akik munkásságát nagyra tartják, de eddig még nem volt lehetőségük közelebbről megismerni őket. Második alkalommal az egykori Fran Palermo/Pannonia Allstars Ska Orchestra-tag, a mostanában inkább törzsi-táncoltató elektronikus zenében mozgó Kristof Kelemen, a SANTSAT partisorozat egyik alapembere, Csörgő Marci, és a veterán HuskyJoe is pörget majd.

A nemrégiben megnyitott Premier Club két termében egy estére a savas lüktetés kapja a főszerepet! Egyikben a lipcsei Martin Enke, aka Lake People táncoltat majd a rá jellemző, egyszerre organikus-melankolikus, mégis a táncparketten tartó house-ával, míg a másikban a stílus hazai kiválóságai – többek közt Galactic Jackson, a Wave Twins egyik fele, LAU és a CRIME rezidensei – adagolják majd az acidet.

Szombat


A négy órás bevezető elméleti tanfolyamon a bútofelújítás alapjaiba vezeti be a résztvevőket egy hivatásos bútorrestaurátor, az alkalom zárásaként pedig anyagdarabokon lehet majd kipróbálni a felületkezelő anyagokat és festékeket. Közben pedig szó lesz olyan témákról, hogy mikor jobb a mechanikai tisztítás, és mikor az oldószeres, mik a jó felületkezelési technikák, és hogy a restaurálás és a felújítás között mik a fő különbségek.
A vad Texas-i életérzést, valamint a smokerben sült barbecue-húsokat Siófokra importáló Déli Part BBQ a hétvégén megsüt egy egész disznót észak-karolinai stílusban. Az apróra vágott húsát egy vékonyabb, ecetesebb szósszal párosítják majd, a végeredményt pedig a hagyományosnak számító colesaw káposztasalátával, valamint ropogós bőrrel tálalják – a húsfanatikusok legnagyobb örömére. Akit érdekel, az ráadásul előző végignézheti az előkészítés lépéseit a fűszerezésen keresztül a rácsra helyezésig.
Összefogott a Cupákos és a jól ismert kisüzemi főzde, hogy egy össznépi evés-ivással búcsúztassák a telet. A progam erősen ajánlott a húsimádó-sörrajongóknak; a FIRST újpesti főzdéjében ugyanis frissen sül majd a malac, azon túl pedig a hús-hús-hússzlogen jegyében működő Cupákos egyéb (hazai Street Food Awards győztes) ételeit is megkóstolhatjátok. Egész nap szól majd a zene, kétóránként pedig a főzdét is bejárhatod az ingyenes túrákon.


A Müskinn csapata ismét nyakörv- és pórázkészítő workshopot tart, ahol az alapanyagokat, az eszközöket, és a segítséget ők biztosítják, az elkészíteni kívánt bőr kiegészítők színét és formáját pedig te választhatod ki, ahogy azt is, hogy csak az egyiket, vagy mindkettőt el akarod-e készíteni.

Szerelmi háromszögek, nercbundák, hiányos öltözetű hölgyek, ablakon kirepülő ruhadarabok, totális téboly. Mindez London legelegánsabb szőrmeszalonjában, kizárólag a felhőtlen szórakoztatás érdekében! A vígjátékok mesterének, Ray Cooney-nak a darabja teljesen új átdolgozásban (Cseke Péter rendező és Németh Virág dramaturg újragondolásában, Nagy Sándorral és Szente Vajkkal) tér vissza a Madách Színház repertoárjába. A vígjáték a RaM Colosseumban lesz látható március első három napján – előre szólunk, hogy nem kíméli a rekeszizmokat!

Az És Télemakhosz? az Art-Ravaló projekt keretén belül, állami gondoskodásban felnevelkedett fiatalokkal készült helyspecifikus színházi előadás, mely Homérosz Odüsszeiájából inspirálódott. A művészeti és pályaorientációs képzés célja a fiatalok művészeti tevékenységen keresztül történő személyiségfejlesztése, mely hosszabb távon a társadalmi beilleszkedésüket és önálló életük megkezdését segíti elő. Aki nem jutna el az előadásra, annak élő közvetítést biztosítanak a premierről.


Az estet Ónodi Adél zongorával kísért performansza nyitja meg, majd Csalár Bence divatújságíró és blogger vezet kötetlen beszélgetést a Transz csajok a nappaliban című magazin szereplőivel a sokszínűség jegyében. A különböző hátterű transz nők, köztük romák, aktivisták, vidéki és fővárosi nők, a zine-ben való szereplést motiváló személyes indíttatásukról, a transz közösség itthoni helyzetéről és az önkifejezés módjairól mesélnek majd.
Ha vannak az elektronikus zenének ikonjai, John Digweed egyértelműen közéjük tartozik. A kiadóként, reklámügynökségként és produkciós stúdióként is megkerülhetetlen Bedrock alapítója, a legendás Renaissance partisorozat elindítója, akinek Sashával közös Northern Exposure és Global Underground mixlemezein máig nem fogott az idő most egy – a szokottnál hosszabb – szettel mutatja meg, hogy bár több mint három évtizede koptatja a DJ-pultot, még mindig nincs hozzá hasonló.

Vasárnap

Bár csak tavaly nyitott meg, Budapest egyik legjobb specialty kávézója hamar olyan népszerű lett, hogy a kéréseknek engedve már vasárnap is nyitva tartanak. Ezt megünnepelendő visszahozzák az egyik első és továbbra is gyakran emlegetett brunch ajánlatukat, a vegán császármorzsát – szóval az állati eredetű termékeket nem fogyasztók koffeinfüggőknek mindenképp érdemes lesz bekapcsolódniuk az ünneplésbe.

A márciusi Kiskertpiacon a szokásosnál is jobban előtérbe kerül a tudatos és fenntartható étkezés, hiszen ezúttal a Slow Gasztro Market kiállítói is jelen lesznek az Anker’tben március első vasárnapján, de gasztronómia mellett most sem lesz hiány dizájn termékekből sem.
Barangoló Baráti Kör sétáján a belső zsidónegyedet fedezheted fel, ahol bebarangolhatod a kerületet egy rabbi lakásától egészen egy működő mikve kapujáig. Bepillantsz a turisták legújabb látványosságába, a belső udvarok és tűzfalak mögötti világ izgalmas részleteibe. Titkos helyszíneken találkozhatsz eredeti Róth Miksa ólomüvegekkel is.Természetesen lesz szó a kóser ételekről, zsidó szokásokról és hagyományokról, valamint saját szemeddel győződhetsz meg arról, hogy hogyan passzol a pazar színvilágú szecesszió az ortodox valláshoz.

Cérna Stúdió workshopján a zero waste jegyében készíthetünk magunknak bevásárlótáskát, törlőkendőket, mosható vattapamacsokat, valamint alufólia- és zacskó-alternatívákat. A foglalkozás nem varrótanfolyam, de megmutatják a varrógép használatát is, és további ötletekkel is készülnek a MÜSZI Közértben otthonunk zöldítéséhez.
Sokat hallani mostanában az egyre divatosabb kapszularuhatárról. De hogy néz ki ez a gyakorlatban, hogyan alakítsuk ki a nekünk megfelelő, kevés darabból álló ruhatárat? Mi a kapcsolat ruháink, öltözködésünk és a környezetre gyakorolt hatásunk között? Milyen módszerekkel lehetnek új ruháink, anélkül, hogy vásárolnánk? A workshop keretében Balla Gabi stílustanácsadó, az önkéntes egyszerűséget, minimalizmus népszerűsítő Messzelátó Egyesülettől pedig Bálint Orsolya beszél majd a fenntartható és környezetkímélő ruhatárról.
Silene városa az évenkénti tavaszünnepre készül, ahol szűzlányt áldoznak a várost védelmező sárkánynak. A városba azonban betörnek a rómaiak, élükön Giorgio lovaggal. A kultúrák kényszerű összetalálkozása új fénytörésben mutatja a silenei társadalom működését. Meddig fenntartható az illúzió, hogy boldogulásunkért egy senki által nem látott lény a felelős? Hogyan tudunk elszámolni megalkuvásainkkal, ha miattuk évről évre egy lány elveszíti az életét? Az emberek kavarta viharok zűrzavarában ideáljaikat vagy épp csak boldogságukat kergető fiatalok számára most alkalom nyílik, hogy kezükbe vegyék társadalmuk jövőjét. De felnőhet-e egy társadalom, ha a felelős szembenézés helyett újra meg újra megelégszik a csoda és mese illúziójával?

https://vimeo.com/305725156

A történet 1999. december 31-én kezdődik, amikor Oroszország megtudja, ki lett az új elnöke. A film egyedülálló és szigorúan dokumentarista vallomásokon nyugszik, amelyek beszámolnak az „Örökösödési” hadműveletnek csúfolt esemény valódi okairól és következményeiről – amely folyamat eredményeként került Oroszország élére az az elnök, aki még ma is az országot irányítja. A film főszereplői között megjelenik Mihail Gorbacsov, Borisz Jelcin, Vladimir Putyin és az orosz nemzet, amely most is, mint mindig, saját sorsának néma szemtanúja.

Hétfő

Egy csapat fiatal úgy döntött, társasjátékokkal fogja meghódítani a budapesti éjszakát. Egy nappaliból indult kezdeményezés, ami rövid idő alatt rendszeres programsorozattá nőtte ki magát, ahol esténként több száz aranyásó, bandita, karanténspecialista, tehénkereskedő és tünde ül egy asztalhoz. Így lett a Játszóház Projekt. Mert a társasjáték: a legújabb legális tudatmódosító!
Lazzaro, a fiatal parasztfiú olyan jámbor és jóságos, hogy sokan együgyűnek hiszik. Gyönyörű vidéken, egy isten háta mögötti kis olasz faluban él, ahol egész családja és a többi falubeli mind a rettenetes Alfonsina de Luna márkinő alávetettjeként robotol. A sötét gondolatai miatt gyötrődő Tancredi, a fiatal nemesember megkéri Lazzarót, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségük barátsággá alakul, és mikor Tancredi eltűnik, Lazzaro keresésére indul. Útja során misztikus kalandok várják.

https://vimeo.com/291658720
A Zip’s Brewhouse különleges sorozattal készül a hetedik születésnapjára, összesen hét Séf Sört készítenek majd hét nagykaliberű séf közreműködésével. Az első tételben a sörfőzde saját kreatív séfje, Pataky Péter (Hedonist – Nyíregyháza, Meatology – Budapest, IKON – Debrecen) segédkezett.A Tiszalöki Telepi Nevelés egy American Pale Ale és egy búzasör ritka keveréke, mely egy búzamalátás, búzaélesztős, de amerikai komlóval jól megkomlózott hibrid sör. A tiszalöki jelző Pataky Péter és a sörhöz részben felhasznált vadon nőtt komló közös származási helyére utal.
Hatalmas sikerű tavalyi A38-as fellépése után új lemezzel tér vissza a Dance With The Dead! A kaliforniai synthwave-duó retróhorrorból, B-szériás filmzenékből, metálgitárból és négynegyedekből összegyúrt friss lemeze, a Loved to Death európai turnéján lép fel ismét a Duna fölött. De nem kérdés, hogy az új dalok mellett lesújtanak a klasszikus Metallica-, Mötley Crüe- és Queen-remixekkel is. Sőt, az első fellépő a szcéna egyik legaktuálisabb ünnepelt duója, az online lejátszási listákon taroló Lebrock lesz.

Kedd

Milyen viszonyban áll egymással
Budapest belvárosa és külső kerületei? Melyik igényel ma nagyobb fejlesztést? Lehet-e a fővárosnak több központja vagy Budapest egyközpontú város? Léteznek-e helyi identitások Budapesten? A meghívott résztvevők többek közt ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a Városért Egyesület és Magvető Café kerekasztal-beszélgetésén.

A Klasszik Filmklub egy egyszeri vetítés erejéig elhozza az Art+ Cinema vásznára minden idők egyik legnagyobb hatású filmrendezője, Alfred Hitchcock nagy klasszikusát, az első alkalommal 1958-ban bemutatott Szédülést. A két Oscar-jelölést is kiérdemlő alkotás főszerepében a korszak két népszerű színésze, James Stewart és Kim Novak látható. Ez alkalommal a digitálisan felújított kópiát vetítik majd, magyar szinkronnal.

Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatában havonta költői esttel örvendezteti meg nézőit: ismert színészek, egy népszerű zenész, mindig más szervező gondolat, összefűző ösvény. 
Az ENEMVÉ 7.0 a bátorságról, az álomról és a szívről szól: gondolatok szabadon és nemzetben, csendek; bátor társak, hős nők, férfiak és gyerekek; szembenézés a múlttal és a jövővel, a magyar irodalom nagy harcai, dicsőségei és bukásai; haza és szeretet.
Öt év után újra elhozza kvartettjét a Müpába Branford Marsalis. Ez alkalommal a dobok mögött régi-új muzsikustársa, Justin Faulkner ül majd, akiről talán nem túlzás kijelenteni, hogy Marsalis felfedezettje. A szaxofon egyik legnagyobb mesterét szokás szerint a mindig új utakat és kihívásokat kereső zongorista, Joey Calderazzo is elkíséri, s vele tart még a Grammy-díjas bőgős, Eric Revis, akinek jellegzetes soundja Marsalis szerint olyan, mint „a végzet hangja”. Hogy mire számíthatunk ettől a felállástól? Virtuóz játékmódra, elképesztően kifejező dallamvilágra, váratlan formai megoldásokra, és persze a gazdag saját repertoárra, amelyben még a klasszikus zene is helyet kap.

Szerda

Három fiatal színésznő egy nem mindennapi erőszakos bűncselekményről készít előadást. Férfiakat castingolnak, hogy főszereplőt találjanak a történetükhöz, ám a próbafolyamat közben kicsúszik a kezükből az irányítás, és kiderül, hogy ártatlannak tűnő színházi kísérletük valódi veszélyeket rejt. A Védett férfiak kertjében eredeti közegében figyelhetünk meg egy ökoszisztémát, ahol a hatalmi berendezkedés, valamint a férfi és női társadalmi szerepek szokatlan formákat öltenek; valamint közvetlen közelből lehetünk szemtanúi egy színházi próbafolyamat ellentmondásos és érzékeny mozzanatainak.

;list=PLOSsxFJTLxbKK2D5EFUvWSoQGShmtESHJ

MMAMT, azaz Mindenkinek megvan a maga története néven adta ki első szólólemezét az Óriásból, a Rájátszásból, az Isten Háta Mögöttből, vagy az annabarbiból is ismert Egyedi Péter. Az elmúlt tizenöt évben meghatározó formációkban zenélő Egyedi már a kétezres évek eleje óta publikál szólószerzeményeket, ám ezek alkalomszerű megjelenések voltak. Az elmúlt egy év alatt állt össze a tizenhárom dalt tartalmazó debütálás, amelyet január közepén Egyedi a már korábban is használt Mindenkinek megvan a maga története (MMAMT) néven adott ki.
Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája lelep­lező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sére­lem, előítélet és düh kavarog.