Még egy hónap a tavasz, de addig is lesz mit csinálni februárban is: Kulka János újra a színpadon, David Duchovny koncertet ad, balettelőadás, finn filmek, bor-, sör- és halfesztivál, moziéjszaka, Neneh Cherry-koncert és utazáskiállítás is vár ránk a hónapban.

Koncert

Dave Wyndorf legendás space rock-stoner zenekara idén Mindfucker címmel új albummal jelentkezett, amit jövőre Budapestre is elhoznak, de persze biztosan lesz Space Lord, Powetrip és Dopes To Infinity is.

Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző az elmúlt időszakban három formációval koncertezett idehaza és külföldön. Ezen az estén ez a három formáció (BL Live Act, Random Szerda, BL Quartet) egy koncerten lesz hallható.

Lily Allen felfedezettje, a brit zongorista-énekes-dalszerző – aki a kritikusok szerint kapocs Eltohn John és a Coldplay között – először ad önálló koncertet Magyarországon.


A szervezők hagyományteremtőnek szánják e téli programot: céljuk, hogy a kórusmuzsikát kedvelő és énekelni vágyó közönség a szürkébb hónapokban se maradjon hangok nélkül. 6 koncertteremben, 37 koncerten közel 200 torokból csendül fel az ének ezen az egész estés kulturális eseményen! Az est folyamán ismét lesz közös daltanulás, valamint a nyárról már jól ismert és elmaradhatatlan záródal-éneklés, amely a végső akkordja lesz a téli programnak is. A fesztivál külön erre az alkalomra írt hivatalos záródalát énekelhetik együtt a jelenlévők.


A brit duó folkos-akusztikus, fülbemászó dalairól eszünkbe juthat Ed Sheeran és Passenger is, de a Mumford & Sons rajongói sem fognak csalódni, ha bizalmat szavaznak nekik. A tengerentúlon már nagy ígéretnek számítanak, így talán most utoljára láthatjuk őket ilyen intim környezetben.

Egy nagyszerű dalszerző-előadó, Peter Gabriel felfedezettje két évvel ezelőtti A38-as fellépése után új lemezzel a hajón! Egy laza hobó, aki nem mellékesen igazi hangszeres tehetség: a dobon-zongorán-gitáron egyaránt remek Charlie Winston nemrégiben megjelent, ötödik, Square 1 című lemezét mutatja majd be. Az estet Hangácsi Márton koncertje vezeti fel.


A két Golden Globe-díjas színész, aki többek közt Fox Mulder ügynököt alakította az X-Aktákban, és Hank Moody-t a Kaliforgiában most egy teljesen új oldaláról mutatkozik be: alternatív rockzenekara élén jön Magyarországra, hogy bizonyítsa, énekes-dalszerzőként is kiemelkedő.


A Sneaker Pimps egykori vezéralakja, Chris Corner jó ideje csiszolja tökéletessé összművészeti szólóprojektjét, az IAMX-et. Hogy hol tart jelenleg a folyamatban, azt legújabb, Alive In New Light című lemezének budapesti bemutatóján tapasztalhatja meg mindenki, aki szereti a rá jellemző beborult szintipopot.


Az izlandi elektronikus dreampop trió tavaly már bizonyított, most pedig visszatérnek, hogy ismét demonstrálják: továbbra is ők az ország egyik legminőségibb zenei exportcikke! A mély zenei és lírai tartalomra a Belau készít majd fel mindenkit a rájuk jellemző elektró-downtempoval, ami garantáltan kiszakít majd az aznapi rohanásból.

A Péterfy Bori & Love Band első két albuma (a 2007-ben megjelent cím nélküli és a 2009-ben megjelent 2 című lemez) máig a legismertebb és a legnépszerűbb dalok gyűjteménye. A második lemez idén lesz tíz esztendős, az első albumnak pedig heteken belül megjelenik az első hivatalos vinyl újrakiadása. A Labambától az Ötszáz villámig átívelő, legelső korszak slágerei, feldolgozásai és zúzós koncertdalai fognak megszólalni a Visszalövés I-II. című különleges koncerten.


A magyar panelpop legmelankolikusabb képviselőinek, a zajos-ábrándos dreampop kategóriába is illő zenekarnak hamarosan megjelenik legújabb, Neverending Sorry című lemeze, amihez persze bemutató is dukál, szorgos bocsánatkérések közepette.


A világ egyik legkülöncebb rappere már többször bizonyította, hogy minden koncertje pont olyan őrült és erőteljes, mint a videói, most pedig itt az új eljövetel, aminek a programjában már a friss, ¥€$ című debütalbum dalai is helyet kapnak.


A méltán legendás szlovén zenekar legújabb lemezének anyagát az Észak-Koreai turnéjuk élményei ihlették, mely végül gyönyörű ötvözete lett mindannak, ami ma számunkra Kelet, Ázsia, Kína, kommunizmus, s mindezek amerikanizálódása, fogyasztóivá válása, poposodása, természetesen a hibátlan Laibach-i módon, hogy az végül egyszerre legyen pop art, magaskultúra, és társadalomkritika.


Az egykori hiphopcsaj, az elmúlt harminc évben fantasztikus életművet építő, Grammy-jelölt, ikonikus énekesnő – aki mellesleg olyanokkal dolgozott, mint Four Tet vagy a The Thing – először Magyarországon!


A kurrens hiphopszíntér egyik legfontosabb alakja, aki egyaránt otthon van a pop-rapben és a kőkemény trapes hangzásokban is, valamint a műfaj egyik nagy ígérete egy estén? Kihagyhatatlan.


Az izlandi Kælan Mikla 2013-ban tűnt fel, és a dark-goth beütésű, visszhangos és sötét szintipopot játszó csajtrió gyorsan az ország egyik legfelkapottabb zenei exportcikke lett. Egyszerre van meg benne a riot grrrl-mozgalom energiája, a borongós poszt-punk melankóliája és egyfajta költői ihletettség.

James Brown állandó társa, a Soul Istennője Budapestre is elhozza a műfaj pozitív üzenetét, valamint a régi és az új iskola közötti utat bejáró, a jazztől a soulig, a bluestól a funky-ig mindent magába foglaló műsorát. Get on up!

Kiállítás

A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli budapesti megalapításának harmincadik évfordulóját. A kerek születésnap alkalmából egy kiállítás- és programsorozatra kerül sor, ami rendhagyó módon foglalkozik a múzeum történetével, jelenével és jövőjével. Négy egymást követő, kéthetes periódusban lesznek majd láthatók kisebb léptékű kiállítások, emellett filmvetítésekre, előadásokra, sőt különleges koncertekre és exkluzív programokra is sor kerül. A programhoz kapcsolódóan egy magazin is készül.

Idén is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely kilenc alkalommal, hosszabbított nyitva tartás keretében várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeumban. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.


Az idei Utazás kiállítás középpontjában az élmények szerzése és a személyes kapcsolatok kialakítása áll. Az Aktív hétvége van. szlogen értelmében egyedi hosszú hétvége vár a lehető legtöbb külföldi úti cél, belföldi turisztikai térség, utazáshoz kötődő szolgáltató cég bemutatkozásával. A rendezvényen egy helyen és időben közvetlenül kaphatsz információt desztinációkról, nyaralóhelyekről, szálláshelyekről, a felmerülő kérdéseidre pedig azonnal utazási szakértők válaszolnak. Az egész környezet utazásra inspirál, miközben számos szórakoztató program zajlik. Díszvendég: Algéria, Bács-Kiskun megye és Kecskemét, Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram. (x)

Parti

Adis Abbé, Nem Bettina, Csörgő Marci és Vedat Akdag ismét kiugrasztja a globalista zenedobozból a párduc house-t, amiben ezúttal a holland DJ-producer, Perdu lesz a segítségükre. A megjelenéseivel már a Let's Play House-t és az Optimo-féle Digital Danceforce-t is már megjárt lemezlovas dzsungelpozitív, klasszikus house-szelekcióiról ódákat zengenek, így ha már várod a nyarat, itt a helyed.


Az Oscar Mulero-féle iskola egyik éltanulója, a technó szebb oldalát a sheffieldi hangzásokkal ötvöző DJ-producer első hazai fellépése több szempontból is különlegesnek ígérkezik. Egyrészt, mert ritkán vállal live act fellépést klubokban, főleg úgy, hogy utána még egy másfél órás szettet is játszik, a műfaj rajongóinak legnagyobb örömére. Másrészt, a Fallen Ethics kiadó alapítója hipnotikus, mély és funkcionális zenéi alapján elég erős szezonindításra lehet számítani.


Az OMOH egyharmadának, és az ACID WITCH felének, Alexandr-ának és Klaymannek a közös partisorozata, a Persephone következő vendége nem más lesz, mint Prosumer! A chicagói jack-hangzást a klasszikus detroiti alapokkal ötvöző DJ-producer kollaborált már Tama Sumoval, jelentek már meg zenéi a 240 Voltsnál és a Playhouse-nál is, és széles körben mint az egyik legjobb house-szelektornak tartják; nem véletlenül lett a Panorama Bar egyik rezidense.


A kurrens japán house/technó színtér egyik megkerülhetetlen alakja, aki Optimo szerint a legpszichedelikusabb elektronikus zenei DJ az Akácfa utcai e-bunkert ismét megremegteti majd egy olyan szettel, amit valószínűleg sokáig fogunk még emlegetni.

"Néha hallasz egy ritmust, fogalmad sincs, hogy működik, de jó érzéssel tölt el" – nyilatkozta egy ízben Florian Meyer, aki gondolatait ennek megfelelően helyezi át a gyakorlatba: csengő, bongó, rétegződő, egzotikus perkusszív menetei mintha az euklideszi geometria komplexebb képleteinek zenei megvalósításai lennének. Ha valamikor megkanyarodik az idő és félrecsúszik a fejszámolás, az ez az este lesz, de biztosan jó érzéssel tölt majd el alul és felül is.


A Bladerunnaz huszadik születésnapi ünnepségét a rádióbarát, slágeres drum 'n' bass egyik legnagyobb tehetsége vezeti fel egy különleges 'early show'-val. Az

Afterglow

, a

Half Light

, a

Dirty Love

vagy a

Sweet Lies

szerzője MC Ad-Apt társaságában pörget majd kora estétől, így nem akármilyen körülmények között készülhetsz rá a magyarországi dobbasszus-színtér megkerülhetetlen szervezőcsapatának jubilálására.

Wilkinson felvezetése után sem fognak csillapodni a kedélyek, ugyanis az Akvárium mindhárom termében a drum 'n' bass-hangzások dominálnak majd. A NagyHallban például a több mint egy évtizede a basszuszene elitjébe tartozó holland trió, a Noisia mellett a Metro Recordings alapítója, Matrix is DJ-zik majd, míg a Kishall hangulatáért többek közt Logistics, Feint és C:rcle felel majd. 

Thomas Feriero neve talán nem sokaknak cseng ismerősen, pedig a különböző aliasok (Avatism, CW/A, House ov Leaves, Maenad Veyl) alatt már több emlékezetes zenét jegyez. Emellett pedig Francesco Lealival (Clockwork, OPUS 3000) és Manfredi Romanoval (DJ Tennis) közösen viszik a Parachute kiadót. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, hardcore punkból, korai jungle-ből, metálból és EBM-ből gyúrt élő szettjei minden alkalommal brutális ütést mérnek a jobbagyféltekés partiközpontra.

Egy merész farsangi parti Peter Makto vezérletével az egész családnak az Akvárium Klubban, ahol a DJ is beöltözik és szabad a megőrülés kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az előtérben arcfestés mindenkinek, babasarok, gyerekjátszórész, kreatív asztal, meglepetés foglalkoztató is lesz, a jelmez pedig erősen ajánlott!

Gasztronómia

2018-as Budapest Beer Weeken a Magic Rock az első főzde volt, ami mindkét nap sold out lett, így nem volt kérdés, hogy visszatérnek majd az idei felvonásra is! De előtte még a BrewDog budapesti bárjában csapra kerül a De Molennel közösen főzött, a Mexican Mole által inspirált imperial stoutjuk, a De Molé, és pár másik tétel, mint a gluténmentes IPA-juk, a Fantasma vagy a grapefruitos pale ale-jük, a High Wire Grapefruit.

hazai kisüzemi sörfőzés egyik legfontosabb főzdéje, a Fehér Nyúl Breweryezúttal az Astoria melletti Beer Brothers kraft sörbár csapjait veszi be a szortimentjük különböző tételeivel: többek közt a klasszikus APA-juk, és IPA-juk, valamint a homoktövissel főzött berliner weisse-juk, a Berlin Callin’ és stoutjuk is megkóstolható lesz.

Három erős írói pályakezdés, három nő, akiket 2018-ban a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjra jelöltek. Csepelyi Adrienn a férfias fociközegben mesélt rajongásról, a vidékről és a felnövésről, Donáth Mirjam az amerikai álom végéről, hazaköltözésről és idegenségről írt, míg a Margó-díjjal jutalmazott Mécs Anna családról, írásról és korosztályos kérdésekről beszélt első kötetében. A Hadik Brunch-on összeülnek, hogy pályakezdésről, hatásokról és ellenhatásokról, valamint a női nézőpontról beszélgessenek.

Februárban szerte az országban – sőt immár túl a határainkon is – éttermek, borkereskedők állítják majd a középpontba a furmintot.Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Furmint Február Nagy Kóstoló lesz, amelyet 2019-ben már tizedik alkalommal rendeznek meg a bemutatkozó borászatok és a borkedvelő közönség örömére.


A mangalicatermékek mellett kiváló magyar portékákkal, zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat-kiállítással, helyben sült mangalica ételekkel, egészben sült malaccal, borokkal és pálinkákkal, valamint az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket a fesztivál három napja alatt.

Tizedik születésnapját ünnepli a KávéBár Bazár, a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye. Ezúttal még nagyobb helyszínre, a Millenáris Park B csarnokába költöznek, ahol számos kiállító és szakmai program várja az érdeklődőket, a belépő pedig tartalmazza az egész napos kávékóstolást, valamint borok és párlatok kóstolását is.

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg az Indoor Sörfesztivált, melynek ezúttal is a Danubius Hotel Gellért ad otthont. Magyar, cseh, német, angol és belga sörök várják majd egész hétvégén át a látogatókat, de az italok mellett különleges fogásokkal, sőt, sör-étel párosításokkal is készülnek a szervezők.

Hetedik alkalommal tér vissza február közepén a Budapesti Halfesztivál, ráadásul új helyszínen köszönhetjük a gasztrofesztivált, hiszen az ELTE Lágymányosi Campusának parkolójában rendezik meg idén. Fűtött sátrakkal, koncertekkel, hatalmas vidámparkkal, akváriumokkal, élményhorgászattal, óriásbográccsal, több száz fajta halétellel és több ezer ülőhellyel készülnek a szervezők. Az idei esztendő kiemelt hala a keszeg lesz.

Több mint kétszáz magyar borászat és ezer kóstolható bor várja majd az érdeklődőket a tizedik Borjour Magnumon, a Millenárison. Az év legnagyobb beltéri borkóstolóját három épületben, mesterkurzusokkal kiegészítve, minden eddiginél több borászat részvételével rendezik meg.

Két borvidék, két stílus, két bikavér – a hagyományos Bikavér Párbaj vendégei idén is összekóstolhatják a legjobb bikavéreket a szekszárdi és az egri borvidékről a Corinthia Hotel Báltermében! Classicus, superior, grand superior, szekszárdi vagy egri, mindenki megtalálja majd a maga kedvencét.

Február 23-án és 24-én az előző évekhez képest új helyszínnel, sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italkülönlegességgel és rengeteg új élménnyel érkezik a harmadik Farsangi Fánkfesztivál. A helyszín, a MOM Sport Uszoda és Sportközpont mögötti parkoló lesz, az édes és sós fánkmegoldások mellett forralt borok, hütte italok, street food és még megannyi ínyencség kap majd helyet.

Mozi


Az ötnapos rendezvénytíz első osztályú filmvetítést (többek közt a Heavy Túrát, a Fejjel előrét, az Egy utolsó jó fogást és a Fordulópontot) és több speciális programot is kínál, mint például a fesztiválszauna és egy hamisítatlan finn metál koncert. Horváth András, a Filmnapok kurátorának szavaival élve: „Az idei Finn Filmnapoknak igyekeztünk olyan ritmust, sokszínűséget adni, hogy mindenki megtalálhassa a magának való filmet, ami lehet kicsit fanyar, különös humorú, élettel és életörömmel teli és elgondolkodtató. Vagy mindezek együtt. Mert szórakozni mindenki másképp szeret. A világ és benne a finn filmek egy izgalmas hely.” 

Gyerekként ismerhettük meg a Homeland című sorozatban, Christopher Nolan Csillagok között című filmjében jutott fel a vászonra, de csak 2017-ben robbant be igazán, amikor eljátszotta a Szólíts a neveden! egyik főszerepét. Most a Csodálatos fiúban remekel a mozikban, az Uránia pedig ennek örömére újravetíti első komolyabb sikerét is!

Kállai Ferenc, Őze Lajos és Both Béla színésztriójának és a Bacsó Péter író-rendező vezette stábnak egy zseniális, a diktatúra abszurditását pellengérre állító, örök érvényű alkotást köszönhetünk. A kultikus filmszatíra pedig idén visszatér a nagyvászonra, hála a Filmarchívum digitális restaurálási programjának.


A filmfesztivál idei felvonása az új arcoké, a filmes debütálásoké és a műfaji kísérletezésé.  A 2018-as év filmterméséből szemezgető felhozatal valószínűleg mindenkit kielégít majd, aki a klasszikus cseh humor és/vagy a formailag igényesebb filmek kedvelője: Tomáš Pavlíček Hétvégi ház eladójától Zdeněk Viktora Miss Hanoiján át Dan Svátek Szomorú férfiak mosolyáig bőven van miből válogatni.

https://www.youtube.com/watch?list=PLs_ReDPiP-crfEdsNj0XlzTYmMvWIfQ1v&v=gkvcdEGa_dc
Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az “előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

Negyvenhét év távlatából, a padlásról előkerült egy Super 8 mm-es színes filmszalag, melyen elénk tárul a múlt, és amivel felidézheted az 1972-es zebegényi nyarat. Milyen lehetett akkor a Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola, vagy hogyan épült a tábor? Az időutazásban, elméllyülésben segít majd az AZNAP projekt, akik élőben zenélnek a filmre

Február 16-án este ismét a Corvin mozi mind a hat termében útjára indul a népszerű filmes maraton, s hajnalig vetítenek új, sőt premier előtti filmeket. A megvásárolt belépővel korlátlanul látogathatók a termek, illetve filmek, így olyanokra ülhetsz majd be, mint az Alita: A harc angyala, Bohém Rapszódia, Üveg, Heavy túra, Ruben Brandt, a gyűjtő, Rossz versek, Pusztító, Ragadozó városok, Instant család, A ház, amit Jack épített, Nyitva – és további sikerfilmek az elmúlt hetek bemutatóiból.

Február 28-tól érkezik a mozikba az eddigi legátfogóbb dokumentumfilm Bud Spencer életéről, aki idén lenne kilencven éves. Király Levente Piedone nyomában című filmjében – amelyből természetesen kultikussá vált filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Carlo Pedersoliról, azaz Bud Spencerről. A a vetítés előtt a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a legnépszerűbb Piedone-filmek zenéiből válogatva.

Rendhagyó módon az évad első Lumière Filmklubjában nem egy, hanem rögtön öt kisfilmet vetítenek. A kisfilmeket a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjából válogatták. A vetítéseket követően a fesztivál főszervezőjével és a Daazo rövidfilmes weboldal társalapítójával, Deák Dániellel beszélgetnek.

Színház

A Délibáb gondolatébresztő a magunktól megfogalmazott és kívülről ránk szabott kulturális és politikai valóságok küzdőterén. A kortárstánc megsemmisítése és pusztulása, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság állapota, hitvesztés, kudarc, a mozdulat halála. Mindennapi érzéseink és elképzeléseink megkérdőjelezése. Ebben a fiktív (?) térben csikarnak ki végletes helyzeteket magukból és egymásból a nehézkedéssel küzdő előadók.


A Macbeth a lélek vívódásáról és nem a hatalom megszerzésének mechanizmusáról szól.  Becsületesnek lenni vagy engedni a kísértésnek, és akár gyilkosság árán is utat törni, érvényre juttatni önnön tehetségünket. Lady Macbeth nem csak támogatja Macbeth-et, de szinte bele is taszítja a bűnbe.  Szerelmük egy gömb – két ember tökéletes belső köre. A Jászai Mari Színház előadása, Nagypál Gáborral a főszerepben, Szikszai Rémusz rendezésében.

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe? Mészáros Blanka elképesztő átlényegülése a harcos szűzzé Hegymegi Máté rendezésében.

Kulka János hosszú idő után újra színpadon a Dollár Papások új előadásában. Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozik egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készül. Felkarolja és befogadja a volt lelencet, akinek megrázó történeteiből ihletet merít új novelláihoz és Árvácska című regényéhez. A Csibe által elmesélteknek inkább szerkesztőjeként mintsem szerzőjeként, kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Állami Árvácska élete az ártatlanság és tisztaság megmaradásának lehetetlenségéről beszél. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz. Ez a legtöbb, amit szereplőinek és olvasóinak fel tud kínálni, amikor már nincs remény, s amikor már az ember sorsának jobbra fordulása lehetetlennek látszik.

Kaori Ito vegyes, néhol ellentétes érzelmeket jelenít meg a színpadon, így a darab egyszerre beszél megbékélésről és elválásról, gyűlöletről, lendületről és emancipációról. Kaori Ito erőteljes és érzékeny koreográfiája két testet mutat be, a sajátját és apjáét, a jóképű és excentrikus öregemberét. Ahogy általában a hozzánk legközelebb állókkal való viszonyunk csapong a legszélsőségesebben, úgy a koreográfia gyors és lassú, hangos és halk egyszerre, mint a tangó, melyet eltáncolnak.


A Credo-t 1968. November 16-án mutatták be Tallinban. A mű Arvo Pärt karrierjének legfontosabb és legdrámaibb kollázs darabja. Disszonancia és lárma uralja a schonbergi értelemben vett expresszionizmus jegyében. A hatás nem is maradt el, az esemény szenzációs volt, a nézők azonnal újabb előadást követeltek, ám nem sokkal később a Credo-t betiltották. Az alkotót a kultúrpolitika a Szovjetunió legveszedelmesebb komponistájává nyilvánította.