Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Robotműtők, sok zöldfelület, kutatási központ és holisztikus szemléletű orvoslás – ilyen lesz a Dél-pesti Centrumkórház 

A ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. nyerte meg a IX. kerületi kórház megépítésére benyújtott tervpályázatot, akik a látványtervek mellett ismertették a koncepciót is.

Nyáron három fővárosi centrumkórház építészeti terveinek elkészítésére írtak ki pályázatot, mely eredményeképpen a jelenlegi Szent István Kórház helyén épülhet meg az új orvosi központ. A benyújtott pályázatok közül a Zoboki Gábor nevéhez köthető építésziroda nyerte el az első díjat.

Ahogy az építésziroda oldalán olvashatjuk: „A tervezett épület a testi-szellemi gyógyulás új, korszerű, 21. századi központja lesz.”

A jelenlegi Szent István Kórház területén felépülő Dél-pesti Centrumkórház lesz méretileg a legnagyobb a három kórház közül, és több intézmény központosításával jöhet létre, folyamatos, 24 órás ellátással. A  járó- és fekvőbeteg-ellátáson kívül át olyan speciális területeket is magában foglal majd, mint a transzplantáció, az égésplasztika, a gyermekszív központ, vagy a fertőzőbeteg-ellátás.

A fókuszban a különböző orvosi szakterületek együttműködése áll, és egy „olyan holisztikus szemléletű orvoslás lehetőségét, amely az egész ember testi-lelki gyógyulását szolgálja.

Mivel az országban ez lesz az első ilyen modern kórház, ezért új koncepciók kialakítása volt szükséges, és a tervezők sok esetben külföldi – osztrák, amerikai, holland és dán – mintákhoz nyúltak, és átemelték a már bevált módszereket a koncepció kialakításakor. Az intézmény továbbá oktatási és kutatási központként is funkcionál majd.

Annak ellenére, hogy a területen egy új épületegyüttest húznak majd fel, a terv visszanyúlik Hauszmann Alajos terveihez: „megtartja a műemléki jellegű bejárati épületet, valamint a levegős, sok zöldfelülettel és ősfákkal rendelkező tagolást.(...) A csarnokszerűen átnyitott bejárati épületen belépő látogatók egy nyugodt, fákkal, zöldfelületekkel, virágokkal, ülőbútorokkal és vízfelülettel kialakított pihenő parkban, a Campus-kertben találják magukat.”

A főépület egy központi tömböt, és hat ehhez kapcsolódó épületszárnyat foglal magában. „Az új kórház két fő egysége a Campus-kert, az intézmény fogadó tere, és a főépület, a gyógyítás tere.” A Dél-pesti Centrumkórház úgynevezett „egykapus kórház” lesz, azaz minden látogató és járóbeteg egy irányból, a Nagyvárad tér felől juthat be az épületbe, ez pedig nagy mértékben segíti majd a betegirányítást. Több mint 40 műtőt terveznek, 1400 ággyal rendelkező kórházban a szobák többsége kétágyas lesz.

Hasonló tartalmak

Átadták Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját

?>

Budapest Építészeti Nívódíját azok a munkák kapják, melyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Mutatjuk az idei nyerteseket.

Budapest

A mélység, ami elnyelt tankokat és téglagyárat is – A Feneketlen-tó története

?>

Ha rendeznénk egy „fenyegető elnevezésű budapesti helyek” versenyt, a Feneketlen-tó biztosan dobogós lenne. Na de miért kapta a 4-5 méter mély tó ezt a furcsa nevet?

Egy kis időre igazi tél lett – Képeken a november végi havazás pillanatai

?>

Pár órán át kitartott a sűrű hóesés romantikája, ami mára emlék lett csupán. Képeinkkel felidézzük a manapság ritkaságszámba menő pillanatot.

Egészen különleges helyen lesz az ország legnagyobb karácsonyfája

?>

December 3-tól ismét zöldbe borulnak a Megyeri híd pilonjai, így immár harmadjára lesz ez az ország legnagyobb karácsonyfája.

Neked ajánlott

A