A Kossuth tér–Szabadság tér–Arany János utca háromszöge eddig sem volt elhanyagolható környék borbárok szempontjából, de most egy új, nyár óta működő bárt és -kereskedést térképeztünk fel. A MyWine Bar & Shop az Artizan Shop bor- és kisüzemi sörnagykereskedés "gyermeke", az üzlet, ahol kereskedő és bor-/sörszerető találkozhat, ahol akkor sincs vész, ha a társaság fele APA-t inna, míg a másik fele Somló vidékéről kóstolna borokat. Főleg kisebb pincészetek, úttörő, formabontó borászok tételeivel foglalkoznak. Egyszerre 25-30 bort poharaznak, de legalább 200-féle italból vihetünk haza.

Sokféle borbárt említhetünk meg a városban: barátságosat, régi kedvencet, romantikusat, szakmázósat, nőieset, olaszosat, nagyvilágit. A MyWine-ra első körben talán a demokratikus jelzőt tudnánk ráhúzni, mivel a hangulatos Arany János utcai hely egyben kis delikátként is üzemel, és nem csak a boros vendégek találják meg számításaikat. A tulajdonosok egy – már jól menő – nagykereskedésre támaszkodva nyitották meg első bárjukat, ez a kereskedés pedig kisüzemi sörökkel is foglalkozik, tehát nyert ügyünk van már akkor is, ha olyan társsal, társasággal megyünk, akik közül páran inkább egy jó, erősen komlózott sörre vágynának.

Farkas Krisztián, az üzlet egyik tulajdonosa vezetett körbe minket a meglepetésünkre elég tágas helyen. Belépvén magas polcokon sorakoznak a borok, pezsgők, sörök, aztán egy kis delikátpult töri meg az üvegek monotonitását. Az ablakig pedig pár asztalt találunk, itt ücsörögnek a munka után borozni betérő közelben dolgozók. Gondoltuk, ez már egy komplett borbár, ám beljebb menvén további helyeket találunk, és egy kanapékkal, alacsonyabb asztallal otthonosra kialakított galéria is tartozik az egységhez. Nekünk a galéria alatti rész tetszett a legjobban, amelynek kazettás ablakai a ház belső udvarára néznek. Ritka az ilyen a városban, de mivel itt leginkább irodák és rövidtávra kiadott lakások vannak az épületben, a pohárkoccanások gyakorlatilag nem zavarnak senkit sem.

Mi az, amitől mégis saját karaktert kap ez a hely, amiben más, mint a többi? Fontosnak tartjuk még egyszer kiemelni, hogy nem szakbarbárkodnak és nem csak a borokat helyezik előtérbe. Kevésbé értő közönségként is nyugodt szívvel betérhetünk hozzájuk, nem akarnak majd nagyon szakmázni, mégis segítenek az ügyes választásban. Ha valódi borszeretőként érkezünk és szívesen elmélkedünk terroirról, és vesszük kezünkbe a különböző dűlők kőzeteit, arra is van lehetőség. Szakértelmükből fakadóan jó szívvel felépítik az esténket, ha elindulnánk valami könnyeddel és ropogóssal és kikötnénk egy komolyabb, fajsúlyosabb tételnél.

Krisztián néhány falatka szervírozása után (a Fény utcai Sonkástól érkeznek a delikátáruk: sonkák, sajtok, de a makedón Mama's ajvárok is nagy favoritok) már össze is állítja nekünk fejben mindazokat a tételeket, melyeket megmutatna. A Bodrog BorműhelyDry Tokaj furmint-hárs cuvée-jével kezdünk. Csavarzáras, tartályos, frissítő, barackos tokaji házasítás. Nem titok, hogy a Bodrog Borműhely Krisztián érdekeltsége.

Sőt, az üzlet tulajdonosi körében találjuk Szentesi Józsefet is, akik főleg onnan ismerhetünk, hogy számos magyar borásznak készít pezsgőt és különösen érdeklődik a már elfeledett szőlőfajták iránt is. A My Wine-ban van, hogy ezekből a régi magyar szőlőfajtákból készült borait is megkóstolhatjuk, és találunk korlátozott számú, akár utolsó palackos kuriózumokat. Harmadik társuk Barta Károly, Mádról, kinek borai hagyományőrzéséről, magas minőségről és tisztaságról mesélnek.

A három tulajdonos pincészetének borai is jelen vannak, de közel sincs leszűkítve a választék, megmutatja magát a Mátra (Ludányi Balázs, Losonci Bálint), Eger (Attila Pince), a Somló (Spiegelberg) és Pannonhalma is. Főleg kisebb pincészetek és úttörő borászok tételeit találjuk, ezért ne féljünk kérdezni a sommelier-ktől, sok esetben magával ragadó sztorik, csodabogár személyiségek rajzolódnak ki az italok mögött.

Egyik kedvencünk Spiegelberg Nagy-Somlói chardonnay-ja volt, egy több éven át érlelt, komplex, nagy beltartalmú bor, amely remekül megmutatta Somló ásványos, köves karakterét. Krisztián mesélt nekünk a mesterről, aki az ősz folyamán kóstolást is tart a MyWine-ban.

Kóstolónkat a Bodrog Borműhely 2013-as 6 puttonyos tokaji aszújával zártuk – nem véletlenül. A pincészetnél az elmúlt idők legnagyobb aszútermő évjáratából kikerülő bor 186 g/l maradékcukrot tartalmaz, szép, hosszú bor, olyan, ami úgy balzsamozza ízlelésünk, hogy akár újra is kezdhetnénk a kóstolást. De ez most megmaradt legközelebbre.