Eredeti és jól működő dolgot csak szívből lehet csinálni – nem túlzás és nem is különleges megfejtés ez. Először csak fogyasztói kíváncsiság, aztán kvázi hobbi, majd kutatás útján jutottak el a By Beans Coffee megálmodói odáig, hogy érdemben foglalkozzanak az egyre népszerűbb kávékultúrával. Aztán márciusban megszületett a Belvárosi Piac első igazán figyelemre méltó kávéműhelye, ahol mind a kávé "geekek", mind azok megtalálják a számításaikat, akik "csak" egy kellemes kávét innának békebeli rétessel – profiktól.

Halász Ferenc és Szabó Réka budapesti hétköznapjai és főleg éjszakái merőben megváltoztak, miután kisgyermekük született. A belvárosi pörgés helyett olyan kikapcsolódás után kellett nézniük, ami egy baba mellett is kivitelezhető, szórakoztató és adott esetben finom is. Így a bulikat és beüléseket felváltották a gasztro-jellegű programok, a sűrűbb étterembe járás, kóstolgatás és az egyre fejlődő fővárosi kávézók látogatása.

Hamar megtetszett nekik ez a világ és már utazásaik is sokszor kávé-fókuszúak lettek. Benéztek sok-sok pörkölőbe, részt vettek workshopokon és kávés expókon is. Beleszerettek a professzionalitásba, az apró részletekbe, a szakma iránti elkötelezettségbe és a hozzáállásba, mely az európai kávés társadalmat jellemzi. Megfordultak a mediterráneumban, kávéztak és jegyzeteltek Londonban, ámultak Skandináviában.

Végül egy prémium göteborgi kávépörkölő (Per Nordby) és egy lisszaboni food court látogatása alkalmával hozták közös nevezőre mindazt, amit Budapestre szerettek volna hozni. Kávéztatni, szívvel-lélekkel, mindezt pedig, ha lehet, akkor egy gasztroközpontú helyen, a belvárosban. A portugál minta ötlete alapján pedig a Belvárosi Piacra esett a választás, ahol gyakorlatilag már a rántott disznófültől a Bib Gourmand ajánlású fine bisztróig mindent megtalálunk - de a nagybetűs kávézó még hiányzott. Egészen eddig.

A By Beans elnevezés lényegre tör: náluk a kávébab tiszteletéről szól minden. A márka, amivel dolgoznak, a göteborgi illetőségű Per Nordby, ami Budapesten vendégkávéként jelent meg eddig egy-egy specialty kávézóban. Nikaraguai, etióp, ruandai, kolumbiai területszelektált kávékkal is büszkélkedik a márka, a By Beans pedig igyekszik még a limitált kiadású pörköléseket is megmutatni a fővárosi kávérajongóknak.

Nem mondják magukat kifejezetten specialty kávézónak, az üzlet portálján a "coffee shed" kifejezést olvashatjuk, mely az angol terminus alapján a műhelyre, fészerre utal, ahol sok izgalmas kísérletezés és kutatómunka történhet. A dizájnban az Industreal segített, akik Dalla Corte kávégép színkódjára és formavilágára alapozva alakították ki a By Beans arculatát, ami kicsit skandináv, kicsit indusztriális, de mégis otthonos és barátságos.

Nem kell nagy üzletre gondolnunk, de ez éppen a megfelelő méret, hiszen így könnyen kialakul a kommunikáció barista és vendég között. Benkovich Ádám és Szentesi Erika baristák pedig azon vannak, hogy minden vendégnek testre szabják a főzetét. Eszpresszót, cappuccinót, cortadót. Akár elvitelre, akár helyben fogyasztva. Bevetve másik büszkeségüket, a 3Temp Hipster masinát is.

A Per Nordby különlegességek mellett ízletes a forró csokijuk (Valrhona csokoládéból!) és szendvicseket, croissant-okat, sütiket is választhatunk a pultból. Mi mégis a StrudelHugo-ból érkező rétesekre szavazunk: meggyesre, túrósra, mákosra, almásra... reggeltől estig. Jó, hogy megérkezett a piacra a By Beans és kedveljük a hozzáállást, habitusukat is. Nem kell félni, itt akkor sem fognak csúnyán nézni ránk, ha nem értünk (még) az újhullámos kávézáshoz. Inkább örömmel megmutatják, milyen ez a világ. Már akár reggel 7:30-tól.