gasztró

Skandináv kávéval és rétesekkel erősít a Belvárosi Piac By Beans kávézója

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 04. 06. 18:25

Eredeti és jól működő dolgot csak szívből lehet csinálni – nem túlzás és nem is különleges megfejtés ez. Először csak fogyasztói kíváncsiság, aztán kvázi hobbi, majd kutatás útján jutottak el a By Beans Coffee megálmodói odáig, hogy érdemben foglalkozzanak az egyre népszerűbb kávékultúrával. Aztán márciusban megszületett a Belvárosi Piac első igazán figyelemre méltó kávéműhelye, ahol mind a kávé "geekek", mind azok megtalálják a számításaikat, akik "csak" egy kellemes kávét innának békebeli rétessel – profiktól.

Halász Ferenc és Szabó Réka budapesti hétköznapjai és főleg éjszakái merőben megváltoztak, miután kisgyermekük született. A belvárosi pörgés helyett olyan kikapcsolódás után kellett nézniük, ami egy baba mellett is kivitelezhető, szórakoztató és adott esetben finom is. Így a bulikat és beüléseket felváltották a gasztro-jellegű programok, a sűrűbb étterembe járás, kóstolgatás és az egyre fejlődő fővárosi kávézók látogatása.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Hamar megtetszett nekik ez a világ és már utazásaik is sokszor kávé-fókuszúak lettek. Benéztek sok-sok pörkölőbe, részt vettek workshopokon és kávés expókon is. Beleszerettek a professzionalitásba, az apró részletekbe, a szakma iránti elkötelezettségbe és a hozzáállásba, mely az európai kávés társadalmat jellemzi. Megfordultak a mediterráneumban, kávéztak és jegyzeteltek Londonban, ámultak Skandináviában.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Végül egy prémium göteborgi kávépörkölő (Per Nordby) és egy lisszaboni food court látogatása alkalmával hozták közös nevezőre mindazt, amit Budapestre szerettek volna hozni. Kávéztatni, szívvel-lélekkel, mindezt pedig, ha lehet, akkor egy gasztroközpontú helyen, a belvárosban. A portugál minta ötlete alapján pedig a Belvárosi Piacra esett a választás, ahol gyakorlatilag már a rántott disznófültől a Bib Gourmand ajánlású fine bisztróig mindent megtalálunk - de a nagybetűs kávézó még hiányzott. Egészen eddig.

A By Beans elnevezés lényegre tör: náluk a kávébab tiszteletéről szól minden. A márka, amivel dolgoznak, a göteborgi illetőségű Per Nordby, ami Budapesten vendégkávéként jelent meg eddig egy-egy specialty kávézóban. Nikaraguai, etióp, ruandai, kolumbiai területszelektált kávékkal is büszkélkedik a márka, a By Beans pedig igyekszik még a limitált kiadású pörköléseket is megmutatni a fővárosi kávérajongóknak.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Nem mondják magukat kifejezetten specialty kávézónak, az üzlet portálján a "coffee shed" kifejezést olvashatjuk, mely az angol terminus alapján a műhelyre, fészerre utal, ahol sok izgalmas kísérletezés és kutatómunka történhet. A dizájnban az Industreal segített, akik Dalla Corte kávégép színkódjára és formavilágára alapozva alakították ki a By Beans arculatát, ami kicsit skandináv, kicsit indusztriális, de mégis otthonos és barátságos.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Nem kell nagy üzletre gondolnunk, de ez éppen a megfelelő méret, hiszen így könnyen kialakul a kommunikáció barista és vendég között. Benkovich Ádám és Szentesi Erika baristák pedig azon vannak, hogy minden vendégnek testre szabják a főzetét. Eszpresszót, cappuccinót, cortadót. Akár elvitelre, akár helyben fogyasztva. Bevetve másik büszkeségüket, a 3Temp Hipster masinát is.

A Per Nordby különlegességek mellett ízletes a forró csokijuk (Valrhona csokoládéból!) és szendvicseket, croissant-okat, sütiket is választhatunk a pultból. Mi mégis a StrudelHugo-ból érkező rétesekre szavazunk: meggyesre, túrósra, mákosra, almásra... reggeltől estig. Jó, hogy megérkezett a piacra a By Beans és kedveljük a hozzáállást, habitusukat is. Nem kell félni, itt akkor sem fognak csúnyán nézni ránk, ha nem értünk (még) az újhullámos kávézáshoz. Inkább örömmel megmutatják, milyen ez a világ. Már akár reggel 7:30-tól.

Hasonló tartalmak