Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Webkamerával is lehet művészetet csinálni – kilenc műteremből válogatott a Műcsarnok

Szerzők

  • Jász Annamária

2018. 02. 20. 15:28

Két éve nagyon szerettük a különböző művészek legújabb munkáit bemutató Frissen – Egyenesen a műteremből című tárlatot a Műcsarnokban. Megrendezték a kiállítás folytatását, könnyező állatokkal, földre szórt liszttel, szemkápráztató absztrakt formákkal.

A Kilenc műterembőlkoncepciója pedig az, hogy lényegében nincs koncepció. Miközben végigsétálunk a Műcsarnok hatalmas termein, egymástól nagyon különböző benyomások érnek. A Frissen – Egyenesen a műteremből című gigatárlaton a múzeum mindegyik kurátora kiválasztott egy neki tetsző kortárs művészt, és bemutatta aktuális műveit. Akkor nagyon bejött az elképzelés és a változatosság elve, ma is előttünk vannak Rabóczky Judit Rita bizarr szobrai, Barakonyi Zsombor urbanisztikai témájú képei vagy Nyári István óriási, vibrálóan színes, szürreális festményei.

Fotó: Bruzák Noémi

A most kiválasztott művészek személyisége, művészete és technikája is rendkívül különböző. Baksai József legfőbb munkamódszere a napi többórás olvasás, miközben jegyzetel, a cetliket félrerakja, és ezekből a pillanatnyi benyomásaiból később képek születnek. Faa Balázs gondolkodására a matematika hat: képzőművészként végzett, de 1990-es évek végétől valamennyi munkája számítógépen formálódik az általa írt programok alapján. Földre szórt lisztből felépülő installációját elsőre nehéz megérteni: a Penrose-fedés-alapú aperiodikus rendszerre épül, amelynek kétféle rombuszából a végtelen sík lefedhető ismétlődés nélkül.

A rombuszokat egyébként családjával szórta le sablonokon keresztül két napon át, és a mű az élet legjelentősebb történeteinek hasonlóságát és egyben különbözőségét szimbolizálja. Hasonló az üzenete másik szellemes ötletének is, amihez a látogatók részvételét kérik: a kamera beolvassa az egymás után következők arcát, egy másik képernyőn összekeverik őket, végül a harmadikon egyetlen átlagarcot hoz létre belőlük.

Fotó: Műcsarnok

Nagy Gabriella természethez közel álló festményei is zavarba ejtőek, pedig elsőre egyszerű tájképeknek és állatos műveknek tűnnek. Másodikra azonban mindegyiket találunk egy oda nem illő, furcsa jelenséget: a bagoly és a bárány könnyezik, a róka fejéből ceruza áll ki, a maci festéket hány, az idilli tájban repülő csészealjak szállnak, a tüskés csipkeágak hashtaget formáznak.

Fotó: Műcsarnok

Bullás József kiállításán szikrázott a szemünk: ő 30 éve csak absztrakt képeket fest, a színpompás rácsmintázatai, pöttyei alaposan megzavarják a térérzékelésünket. Pázmándi Antal termébe lépve az a benyomásunk, hogy egy roncstelepre érkeztünk, pedig ami ránézésre vas, az közelebbről szemügyre véve komolyabb megfejtést igénylő kerámia és porcelán kompozíció.

A kiállítók között monumentális művekkel szerepel még Lajtai Péter és Kapitány András, valamint Turcsányi Antal, a „zsámbéki remete”, akinek sajátos magánmitológiája a 80-as évektől meghatározza művészetét.

Ellentmondásos érzések lettek rajtunk úrrá Agnes von Uray (régen: Szépfalvi Ágnes) új képeit szemlélve, amelyeket ő rossz rajzokként (bad painting) aposztrofál, és így vall róluk: „Mindig szerettem volna pimasz lenni, de régebben nem mertem megengedni magamnak, hogy aranyló balatoni naplementéket, macskákat, virágokat vagy éppen lottószelvényeket fessek. Most szomjazom a nagyon erős színeket, a nagyon pirosat, a nagyon zöldet, a nagyon kéket, mint amilyeneket a kora reneszánsz festményeken látni. A létezés diadalát akarom megfesteni. Szabadságra vágyom: a fényre és a ragyogásra.”

Külön érdekesség, hogy a középnemzedék alkotásait felvonultató Kilenc műteremből mellett a héten megnyílik a fiatal, Derkovits-ösztöndíjasok munkáit bemutató DERKÓ 2018. Izgalmas lesz összevetni a feltörekvő és a már beérett képzőművészek gondolatvilágát.

Hasonló tartalmak

Admin mode