Egyelőre csak napnyugta után juthatunk hozzá, de az igazán elszánt vegánokat valószínűleg ez sem tartja vissza. A Vegażżi az Anker'tben rendezkedett be.

Könnyed, levegős és ruganyos tésztájú – ilyen az igazi nápolyi pizza, ami immár a világörökség része. Ezt a formát választotta a Vegán Lettem portál alapítója, Preyer György, mikor úgy gondolta, ideje kielégíteni a pizzaimádó, de a húst, tojást és tejtermékeket nem fogyasztó vegánok igényeit. "A rengeteg feltétet sok helyen a tészta hibáinak elfedésére használják” – osztotta meg velünk Gyuri, mikor egyik este felkerestük a Vegażżi bódéját az Anker't sarkában. Ugyanis a tésztán múlik szinte minden: 48 órán át kelesztik, és 60-90 másodpercre dugják csak be a kemencébe. Gyuri szerint nem véletlenül próbálkozik csak kevés magyar pizzéria a tradicionális marinarapizzával, amire mindössze paradicsomszósz, fokhagyma, oregano és olívaolaj kerül.

A Vegażżiban a klasszikus margherita mellett ezt is kipróbálhatják a pizzafanok, Nápolyi a duplanullás liszt és a paradicsomszósz is, az eredmény harmonikus, kellemes ízvilág. A sajtot rizsmozarella helyettesíti. Eggyel bonyolultabb a bolognai és a magyaros esete, amit főleg a kételkedő húsevőknek találtak ki: ezekben szójagranulátum és gabonakolbász váltja ki a húst. Két extrémebb, pazar megoldást is találunk a kínálatban, a verde parajos pesztóból, aszalt paradicsomból, rukkolából és koktélparadicsomból áll, az autunno a sütőtökpüréből és gesztenyéből, szarvasgombaolajjal megbolondítva. Utóbbi lett a mi személyes kedvencünk. A hónap pizzája folyamatosan változik, a mostani, a kesudióból készült besamelmártásos, burgonyás, rozmaringos pizza patata már csak két hétig kapható .

Egy pizza ára 1290 és 1790 Ft között mozog, és egy egésszel egy ember jól lakhat. Az ízek a helyükön vannak, ha akarjuk, ügyesen pótolják nekünk az állati eredeti összetevőket, így az Anker’tben bulizó húsevőknek valószínűleg alig tűnik fel a különbség. A faház hangsúlyos tartozéka a fatüzelésű kemence, ami már az olasz pizzériákban is ritkaságnak számít, eredetvédett nápolyi pizzát viszont csak ilyenben lehet sütni. A folyamat nagyobb figyelmet igényel a pizzasütő részéről, könnyebb elrontani, ellenben jobb íze lesz a pizzának. (A közhiedelemmel ellentétben a fekete, égett buborékok abszolút megengedhetőek a műfajban.)

Eddig az Everness fesztiválon és a Vegan Food Festen jelentkeztek a pizzáikkal, de a kemence miatt nehezebb kitelepülni rendezvényekre, úgyhogy a street food eseményeken a jövőben már csak korlátozottan lesznek jelen. A rendhagyó, csütörtök-péntek-szombat esti működés az Anker’t nyitvatartása miatt alakult így, de szeretnék a jövőben kibővíteni.