Ugyan mindjárt vége 2018-nak, a fővárosi programkínálat a szilveszterhez közeledve sem mutatja a kifulladás jeleit; egyrészt megszaporodtak a kifejezetten karácsonyhoz kötődő események, másrészt az eddig is magas színvonalú kikapcsolódási lehetőségekkel csalogató helyek továbbra is aktívak. Így volt miből összeválogatnunk az eheti kimozdulós iránytűt, a borkóstolóktól az adventi vásárokig/workshopokig, a városnéző túráktól a partikig.

Csütörtök


Az eseményt azoknak szánja a Wild Flower Bar, akiknek inkább a minimalista, visszafogott karácsony áll közel a szívéhez, ehhez biztosítanak majd különleges ajándékokat és növényeket: üvegburába bújtatott fenyőket, csodaszép koszorúkat, dán illatgyertyákat, fali makramékat, északi stílusú kaspókat, növényes könyveket, meseszép noteszeket, praktikus clutch-okat és még sok minden mást. Ezen felül a kutyásoknak is kedveskednek, itt debütálnak majd a Wild Flower Bar limitált szériás kutyaszettjei (pórázok, nyakörvek) is.

A fény az emberi kultúra egyik örök szimbóluma, a művészetnek pedig örök problémája. A fény téma és eszköz is. Meg lehet festeni a fényt, de lehet fénnyel is festeni. E két megközelítést „világítja meg” előadásaiban egy művészettörténész és egy restaurátor. Egy pazar installáció révén színes fénybe öltöznek a múzeum terei. Az éjszakáról és a fényről, a világosság és sötétség ellentétéről szólnak tárlatvezetéseink, a kupolatérben pedig egy fénylő hangú énekesnő koncertjét élvezhetjük. Mindehhez jó borok, jó teák és lámpáskészítő workshop, hogy a karácsonyról se feledkezzünk el.

Az északi, Björk utáni folkos artpop legszebb hagyományait követő izlandi kvartett, az Árstíðir nem először lép majd fel az A38-on, most viszont valami egészen különlegesre készülnek. A zenéjében a folkot, gregoriánt, dzsesszt, operát, progrockot, és popot egészen egyedülállóan ötvöző együttes december 13-án egy különleges, ünnepi (hangulatú), intimebb-ültetett koncertet ad majd a hajó koncerttermében. Egyszeri alkalom, nem érdemes kihagyni.

Ismét egy neves külföldi kézműves sörfőzde foglalja be a Brewdog Budapest csapjait, ezúttal a kraftsör dán zászlóshajója, az Amager Bryghus csapata teszi tiszteletét az Anker közben. A köztudatba rögtön egy 10,5%-os imperial stouttal berobbanó főzde hamar a sörrajongók egyik kedvencévé vált, a RateBeer nevű oldalon a kezdettől fogva ott a nevük a top 100-as listán.

A Sinfonietta Pannonica Ensemble évek óta visszatérő vendége az Urániának. A 2016/17-es évadban Mozart és Beethoven kamarazenéjét, a 2017/18-as évad Brahms műveit hozták el a filmpalota dísztermébe. Idei, december közepén induló koncertsorozatukban egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából adnak ízelítőt, a romantika és a XX. század kamarazenéjének emblematikus alkotásait, a hangszerjáték csúcsát jelentő műveket vonultatva fel.
Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most is ugyanolyan aktuális.


A Naturelle és a SUP Budapest csapata hagyományteremtő jelleggel ismét karácsonyi vacsorát és partit tart az év egyik utolsó csütörtökén, ahová mindenkit várnak, aki már részt vett a programjaikon, és persze azokat is, akik még csak tervezik. Lesz majd többek közt rib eye steak sült burgonyával, supreme csirkemell sütőtökös rizottóval és laskagombás tejfölös csusza is.
Nóvé Soma (Middlemist Red) rendhagyó tematikus estje, amelyre a klasszikus vámpírkultusznak megfelelő különleges produkcióval készül. A koncerten elhangzanak feldolgozások és saját dalok egyaránt. Az est kiegészül Háló Gergő (Mongooz And The Magnet, Meteo) dob/szintetizátor kíséretével, és pár számban felbukkannak különleges vendégzenészek, köztük Kapusi Viktor (The Best Bad Trip), valamint Mihályfi Máté (Bohemian Betyárs).

Péntek

Ki ne örülne egy személyesen készített ajándéknak, főként, ha az egy minőségi és időtálló darab? A Mittersisters ajándékkészítő workshopján egyedülálló kiegészítőket készíthetünk szeretteinknek, kezdve a pénztárcától a karkötőig és egyéb hasznos darabokig.
Szombat Éva fotókiállításán nyolc önkéntes képbe zárt történetén keresztül mutatják be a Telepen, hogyan hat a Bátor Tábor a segítők életére. Van közöttük, aki tizenöt éve csinálja töretlenül; van, aki egyetlen napot töltött a Bátor Táborban, de karriert váltott a hatására; van, aki öccse már meg nem valósítható álmát váltja mégis valóra így. Nyolc különböző élettörténet, nyolc különböző élettérben egy-egy szimbolikus Bátor Tábor turnusemlékkel kiegészítve Reigl Judit legújabb kiállítása, a korai szürrealista kollázsoktól a 2012-ben készült tus papír munkákig mutatja be Reigl munkásságát. Ezek mellett több periódusából olyan fontos olajfestmények is láthatóak lesznek, melyek mint a papírmunkák, egy színből készültek – a feketéből.

Három, az extrémebb műfajokat melodikusabb megoldásokkal ötvöző zenekar egy estén: a finn Kalmah a Children Of Bodom-féle dallamos death metál vonalat járatja majd csúcsra (élőben is), míg a Vreid a többek közt a Sólstafír-féle black metált kombinálja majd helyenként még a Dissectiont is megidéző gitártémákkal, a Slegestről pedig leginkább a Black Sabbath fog eszünkbe jutni.

Az Airplane! és a Top Secret alkotói ezúttal a “Nagyon Különleges Ügyosztály” aktái között bukkantak a kincsek kincsére! A főhős Frank Drebin, a gránit állkapcsú, sziklakemény zsaru, a magasztos értékek utolsó megvesztegethetetlen védelmezője. Miközben vadul igyekszik megakadályozni az angol királynő ellen kifundált merényletet, ádáz bűnözőkkel és kéjsóvár asszonyokkal kell összemérnie a fegyverét. Az ügynek még részese egy szitává lőtt, de amúgy jó színben levő ügynök, egy szőke szexbomba, két baseballcsapat és megszámlálhatatlan fura figura. Igazi ellenfele azonban csak kettő akad: két balkeze, melyek képtelennél képtelenebb helyzetekbe sodorják.

A Carpe Diem Borbárban a 2005-2015 közötti időszak legjobb tételeit bontják majd meg, többek közt egy Eidosela Burbujas del Atlántico Brut Nature-t és egy Bodegas Mas Alta Artigas 2009-t, de a kóstolót megkoronázandó, egy Vega-Sicilia UNICO 2003 is megízlelhetsz majd.

Két éves a MŰTŐ, a Küss Mich pedig tíz. Ezért és persze a karácsony közelsége miatt támogatói bulit rendeznek. Az ünnepet a Küss Mich elmúlt (első) tíz évének válogatott plakátjaiból rendezett kiállítás teszi a MŰTŐ falain színesebbé. Láthatók lesznek többek között Illés Etele, Szurcsik Erika, Bertók Márton, Szily Ferenc, Liz Wendelbo, Németh Gábor, Ivan Antunovic, Barta Bence, Csík Hargi, Varga Balázs és még sokan mások grafikusmunkái, köztük ritkaságok, amelyek közül több megvásárolható is lesz. Lesznek továbbá házias ízek, finom nedűk, vállalati ajándékok, tombola, DJ-k és tánc hajnalig!
Új lemezével Palya Bea bejárja azt az utat, amelyet öt évvel ezelőtt elkezdett kikövezni. A dalszerzői munkát és a hagyományt folytatva ismét egyetemes, a legtöbb embert érintő témához nyúl, így az új dalokban a párkapcsolati válság, az elválás-együttmaradás kérdése, a nehéz élethelyzetekből való felemelkedés és a kisgyerekes családi lét kerül a központba. Mindezt pedig keretezi egy még tágasabb téma: hogy a kreativitás hogyan segít egy nehéz szakasz feldolgozásában, hogyan tudunk a saját alkotó energiánkhoz kapcsolódni.

Szombat

Budapest, a boldog békeidők. A harmincas évek középpolgári rétege már nem a belváros historizáló bérházaiban, hanem zöldövezetben, modern stílusú házakban képzeli el a mindennapjait. A Pasarét Bauhaus titkait körbejáró sétán felfedezheted az egész világon ritkaságnak számító Napraforgó utcai mintatelepet, amely mintegy szabadtéri kiállításként mutatja be a modern polgári otthonokban rejlő lehetőségeket. A Pasaréti téri templom kialakításán keresztül kiderül, hogy miért volt fogékony az egyház a modern építészet tiszta vonalaira.

Az év utolsó Hadik Brunchán a nőké lesz a főszerep. Azoké, akik a képzőművészet majd’ minden területén hatalmas sikereket tudnak magukénak. Barabás Zsófi, Faur Zsófi, Oltai Kata és Winkler Nóra segítségével ismerhetjük meg a folyamatot egészen egy kép megszületésétől a galériába kerülésén át a kiállításig, majd az aukcióig.
Szuper alkotókkal és családias légkörrel vár mindenkit a Makers’ Market karácsonyi design vásár a Telep emeletén. A KezemuraYKRA és Collective Plant által évek óta közösen megrendezett vásár a környezettudatosság és szociális elkötelezettség jegyében alkotó tehetséges magyar designereket vonultat fel.

Paolo Sorrentino, az Oscar-díjas A nagy szépség, az Európai Filmdíjat kiérdemelt Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője egy hétvégére beköltözik az Urániába, hogy a zordra forduló télbe mediterrán, Fellinit idéző életigenlést és hangulatokat csempésszen. Az olasz mester legújabb, Berlusconi ihlette alkotását most premier előtt láthatják a moziba látogatók, majd két régebbi klasszikusa is feltűnik a vásznon.

A Stanislaw Lem regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Az Úr hangja főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben. Bosznia-Hercegovina legcsibészebb zenekara újra Magyarországon lép fel! Legutóbbi, 2011-es koncertjük óta van mivel készülnünk a decemberi visszatérésükre, ugyanis azóta kétévente szállították jobbnál jobb nagylemezeiket. A tabufeszegető, polgárpukkasztó attitűd mit sem változott a kezdetek óta, olyannyira, hogy legújabb, Pjesmice za djecu i odrasle, címe szerint éneklő gyerekeknek és felnőtteknek szánt mondókákat tartalmazó albumuk lett a legprovokatívabb kiadványuk. A balkáni fenegyerekekből álló kollektíva decemberben érkezik Budapestre, hogy újra a legvadabb kelet-európai energiákkal mozgassa meg az A38 Hajót!


Az egykori dobos-breaktáncos beatmaker három legfőbb inspirációja saját bevallása szerint Kerri Chandler, Motor City Drum Ensemble és Glenn Underground, ami sajátos lo-fi house és diszkó slágerein is érződik. Így nem csoda, hogy olyan kiadók versengenek érte, mint a Shall Not Fade vagy a Traxx Underground – nyugodt szívvel ígérhetjük, hogy ha bármelyik fentebbi név (vagy stílus) közel áll hozzád, nem fogsz csalódni a szettjében.


A kurrens drum ’n’ bass/dubstep színtér egyik legnagyobb slágergyáros-párosa, akik szettjeikben akadálytalanul váltanak garage-ból liquid funkba, vagy breakbeatből neurofunkból végre visszatér! Will Kennard és Saul Milton duója Pharrell Williams szerint egyike napjaink legizgalmasabb producereinek, amit jól bizonyít, hogy Rihannától kezdve a Slavesig terjed a kollaborációik listája, olyan kiadók versengenek a megjelenéseikért, mint a Renegade Hardware vagy az Andy C-féle RAM Records, a dalaik népszerűsége pedig bőven túlmutat a szűken vett színtereken.


Vasárnap
Babakocsi, hintaló, babatündér és ólomkatona, fiumei gyorsvonat – a boldog békeidők karácsonyi ajándékai. Ezen a régimódi karácsonyi sétán bepillanthatunk a századforduló karácsonyi készülődésébe, felkereshetjük az egykori üzletek ekkor már fényárban úszó kirakatait, a régi karácsonyi vásár helyszínét, ahol a kofák a parázs mellett melegedve árulták a medvecukrot, perecet, sült gesztenyét. Megtudhatjuk azt is, hogy hol lehetett karácsonyfát venni, és milyen volt az első világháborús karácsony Budapesten. Megelevenedik majd az új évszázad első újévi ünnepe is.
Vasárnap
a WAMP második karácsonyi vásárát tartja a Millenáris B csarnokában, ahol több mint 150 hazai tervező munkáiból válogathatnak a látogatók. Karácsony már itt van a nyakunkon, nem érdemes tovább várni, beszerezhetünk mindent egy helyen akár kisszériás ékszerről, izgalmas lakberendezési tárgyról vagy kézzel készített gyerekjátékról van szó.
A Vegan Sunday Market karácsonyi kiadásán lesznek finom ételek, karácsonyi desszertek és édességek, kézműves termékek, házilag készített szappanok és ékszerek, valamint mindenféle ajándéknak valók, természetesen minden szigorúan vegánul, hogy az állatoknak is kellemes legyen a karácsony.

December egyik utolsó hétvégéjén a Terezában is megkezdődik az ünnepi készülődés és belassulás, ennek apropóján mindkét napra ráérős brunchot szerveznek, tele mexikói finomságokkal, például édes chilis omlettel és chedarral töltött tortillával, édes sült kukoricakenyérrel, gyümölcsökkel és mézzel, vagy tükörtojás babbal, sajttal és pico de galloval tostadán - amik mellé pedig forralt bort lehet kortyolni.
Ezek a tűzfalak nem a vírusoktól védenek meg, hanem Budapest belvárosát fűszerezik. Az izgalmas művészeti alkotások megbújnak a házfalakon, lámpaoszlopokon, kapualjakban és akár az úttesten is, de ha egyszer felfedezzük őket, rögtön magával ragad a lélegzetelállító kavalkád. Belső-Erzsébetváros sokszínűségét, Budapest street art paradicsomát fedezhetjük fel ezen a sétán.
Végre Budapestre érkezik a zongorista, aki tizennyolc évesen vezette a Billboard jazz ranglistáját. Aki fellépett már a Carnegie Hallban, a párizsi Olympiában, aki a legrangosabb fesztiválok és koncertszínpadok meghatározó és ünnepelt vendége, aki olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Andrea Bocelli, David Guetta, Seal vagy Simona Molinari. Aki zenét írt, és szerepelt a Spiderman 2-ben, a Beyond the Sea és a House of Cards sorozatokban. Ezeken túl még fél tucat mozifilmnek és színházi darabnak írt betétdalokat.