Barátságos, növényekkel dekorált belső tér, fantasztikus kávé és reggelinek, ebédnek, vacsorának is tökéletes ételek. Ez a PEET and the FLAT WHITE, az Astoria új szereplője, amely egyszerre elégíti ki az újhullámos kávéra szomjas és a finom falatokra éhes vendégek igényeit.

Már a neve is utal arra, hogy egy specialty kávézóval van dolgunk, de sejteni lehet belőle azt is, hogy egy az üzlet megszületésének szempontjából kulcsfontosságú személy is meg lett örökítve benne. Peetet, avagy Bujdosó Petit az újhullámos kávé iránti szenvedély motiválta, hogy maga is nyisson egy saját helyet; viszont szeretett volna kitűnni a többi specialty kávézó közül. Ezért is döntött úgy, hogy nemcsak a világos pörkölésű főzetekkel, hanem az ételkínálattal is le fogja nyűgözni a vendégeket.

De igazából elég ide belépni, és már az enteriőr belopja magát a szívünkbe, hiszen eltér a specialty berkekben megszokott minimalista-letisztult belsőépítészeti megoldásoktól. Középen egy terebélyes olajfa áll, a falakat stílusos kék tapéta borítja, valamint filmplakátok díszítik, tükrözve Peti másik szenvedélyét.

Ősszel még burgerekkel indult a kávézó, de immár télire váltott az étlap. Továbbra is egész nap kaphatóak a brunchok, a tojásételek, bundáskenyér, csokoládés croissant mellett kiadós angol reggeli is szerepel köztük, de most már a’la carte lehet választani a komolyabb tételek közül, mint például a gulyásleves, babragu, grillezett gomolya és paraszttál. Külön kiemelnénk az újdonságok közül a különböző krémeket: a tonhal-, tojás-, padlizsán-, avokádókrémet, valamint az ajvárt sima vagy glutén-, illetve mindenmentes bagettel is kérhetjük.

Ottjártunkkor megkóstoltuk a piadinát is, ezt az egyszerű, ám nagyszerű, mindenféle finomsággal töltött olasz lepénykenyeret. A PEET and the FLAT WHITE-ban kilencféle verzió létezik belőle, köztük magyaros, valamint prosciuttoval és csirkehússal egyaránt elkészítik ezt a fogást zöldfűszeres sajtkrémmel lágyan megkenve, és létezik belőle vegetáriánus, négysajtos változat is. Ebédmenüben kávéval vagy limonádéval kiegészítve kérhető, ami a környékbeli irodisták egyik kedvence, és ezt is értjük, hiszen ez a tradicionális itáliai fogás könnyű, mégis laktató tud lenni egyben. Az édesszájúaknak a naponta változó, házi készítésű sütemények állnak rendelkezésére, aki pedig lazábbra venné a figurát, az sörözhet, vagy a széles koktél- és borkínálatból is választhat, hiszen este 8-ig nyitva van a hely.

Végezetül pedig térjünk rá a lényegre: a kávé a Bagira pörkölőtől érkezik, és kétfélét találunk az őrlőkben. A fix brazil single origin egy konzervatívabb stílust képvisel – ezzel szokták kiszolgálni a betévedő olasz vagy spanyol turistákat –, míg a másik, folyamatosan változó kávé most épp egy kolumbiai, amely egy savanykásabb, epres, tejcsokis, mazsolás ízvilágot eredményez. Ha tejjel szeretjük inni, az Élő Bolygó bioteje áll rendelkezésre. És legvégül egy tipp: ha laktózérzékenyek vagyunk, mindenképp kóstoljuk meg a laktózmentes tejet külön is, mert ilyen finomat még egészen biztosan nem ittunk sehol.