Többféle "boros" ember és többféle borbár létezik. Van, aki/ami teljesen szakbarbár és minden igyekezetével azon van, hogy edukáljon, újat mutasson, megszerettessen bizonyos fajtákat, régiókat, ízvilágokat. Tőlük sokat tanulhatunk, és mindig ámulatba ejtő a tudás, ami a birtokukban van. Aztán vannak azok, akik szeretik megmutatni a bort, együtt örülni neki, esetleg elemezni, de nem a végletekig analizálva. A Fill the winebox csapata az utóbbiakhoz tartozik. Lazán, szeretettelien kezeli a borokat, akár közösségi borpiacán, akár a nemrég nyílt IX. kerületi bárban.

Mielőtt a Fill the Winebox ősszel nyílt borbárjára terelnénk a szót, előtte érdemes megvizsgálni, honnan ered ez a név, és a tulajdonosok hogyan kerültek üzleti kapcsolatba a borokkal. A három borszerető, vállalkozó kedvű férfi egy közös munkahelyen ismerkedett meg egymással, és a közös bulizások, éjszakázások egy idő után kifinomultabb formában folytatódtak. Megkezdődtek a borozások, a hazai pincetúrák, fesztiválok, a végtelen kóstolások. Az áttörést egy külföldi borfesztivál hozta, amikor szó szerint "kinyílt" a világ a srácok előtt. Megismerkedtek az európai nemzetek különböző borrégióinak izgalmas szereplőivel, és ekkor már tudták: szeretnék őket megmutatni másoknak is.

Először létrejött egy webshop, amit hamar szerettek volna megtámogatni egy fizikai üzlettel is. Emellett kitalálták az úgynevezett "közösségi borpiac" terminust, ami egyéni vagy közös borvásárlást is jelenthet. Közösségi attól lesz, hogy ha nyomott áron (-25%-30%) jutnánk hozzá egyes pincészetek boraihoz, lehetőségünk van másokkal együtt rendelni. Ilyenkor egész ládákról beszélünk; a "nyitott ládák" menüpontot kell keresnünk, ahová mi és a többi borszerető vásárló pakolhatja be a tételeket - mikor megtelik, bezárul. Innen jön a "Fill the Winebox" név. A borok körülbelül 2 hét alatt érkeznek meg, és rajtunk múlik, hogy miként szeretnénk átvenni őket. Most már arra is van ugye lehetőségünk, hogy személyesen vegyük át őket, a borbárban, ami egyben szaküzlet is. Természetesen a webshop egyéni vásárlókat is kiszolgál, hagyományos módon.

A tágas üzlethelyiséget a Ferenc téren találjuk, és első ránézésre inkább egy klasszikus bisztrónak tűnik. A borbutik önmagában is mutatós, de a bárrészen is találunk több, a szeretett italra utaló dizájnelemet. Akár egy sörbárban, itt is "táblás" módszerrel dolgoznak: az éppen aktuális, poharazandó tételek a pult fölötti táblára kerülnek a rozétól a vörösekig.

Ami igazi specialitása a Fill the Wineboxnak, az a ritka, kevésbé ismert, vagy éppen ismert, de annyira nem sok helyen elérhető külföldi borsor. Ugyanis a srácok úgy döntöttek, hogy persze rengeteg remek pincészet és szép bor van itthon is, de sokan eleve csak magyar kínálattal szolgálhatnak. Akkor ők miért ne billenhetnének a külföldi tételek irányába? Így felosztották egymás között a nemzeteket: külön felelőse van Portugáliának, Spanyolországnak, vagy éppen az Újvilágnak.

Olyan borokat válogatnak a kínálatba, melyeket maguk is szeretnek, szívesen isznak, s ezáltal örömmel mutatják meg őket a vendégeknek. Egyáltalán nem nyomakodó, tiszta tettrekészségüket egy kóstoló alkalmával meg is tapasztalhattuk. Épp annyit meséltek a borsorról, amennyit egy laikus, kezdő borivó is örömmel befogad, a haladónak pedig kedvet csinál az adott pincészethez, tételhez. Szimpatikus ez a hozzáállás, és remek borokat ittunk a Fill the Wineboxban. Németet, osztrákot, chileit, portugált. Végre, kicsit eltérve a megszokottól!