Először egy egyedülálló, borokkal foglalkozó online felület fejlesztésével foglakoztak, majd jött a marketingügynökség és most egy kicsi, ám annál barátságosabb üzletben ülünk, közel száz borosüveg között. A Kóstolom Borbár egy igen demokratikus hely, hiszen nincs kőbe vésve a kínálat, szívesen felvesznek olyan tételeket, melyekbe beleszeretnek. Így kerül például több karton bolgár bor a boltba. Beszélgettünk, kóstoltunk, közelebb kerültünk a szellemiséghez.

Minden egy online borászati adatbázis építésével kezdődött. Azonban a bor nem az a leegyszerűsíthető, keretek közé szorítható diszciplína, pláne nem akkor, amikor már nyakig benne vagyunk. Mikor már érzelmileg is kötődünk tájegységekhez, talajhoz, borászhoz, panorámához, szőlőfajtához, évjárathoz, akkor nem nagyon lehet megállni. Így az adatbázisból kinőtte magát egy kreatív bormarketinggel foglalkozó cég és aztán annyit beszéltek arról, hogy kéne egy "műhely", ahol találkozhat kereskedő és vendég, borász és borszerető, hogy 2018-ban mindez valóra is vált.

A Lövőház és a Káplár utca sarkához közel találjuk a kis borbárt, melyhez pár lépcső vezet lefelé. Tényleg igazán családias tér vár, amolyan marasztaló, puha és kedves. A félig családi, félig baráti cég célja volt, hogy ne egy rideg és kimért helyen lássák vendégül a borszeretőket, hanem mindenki érezze magát otthon, akár egyedül érkezvén is, a bárpulthoz ülve. Mi is ott foglaltunk helyet, és hamar meg is beszéltük, hogy ha nem a sarokban kuckóznánk, akkor biztos a bárpultot választjuk, hogy beszélgetni, kérdezni tudjunk.

Van miről: a Kóstolom legnagyobb falfelülete teljes egészében boroknak és könyveknek van fenntartva, a bárpult fölött pedig egy gigantikus tévét helyeztek el: itt általában a saját készítésű boros kisfilmjeik, a borrégiókat bemutató drónos videóik mennek. Mi éppen egy balatoni etapba pillanthattunk bele – nem is véletlen, hiszen a Balatoni Kör fontos számukra, a BalatonBorok is megtalálhatóak kínálatukban, és nagyon jó kapcsolatot ápolnak számos környéki borásszal.

A közvetlenség mindenek felett: akár ez is lehetne a mottójuk. Egy pillanatig nem kell túlkomolykodni náluk egy kóstolást – mert bár szakmailag topon vannak, nem szeretnék azt a fajta sznobériát rásimítani a helyre, amitől sok borszerető is ódzkodik. Játékosság és barátságosság jellemez mindenkit, aki a Kóstolom Borbárban – vagy a projekten – dolgozik. Bármikor kérdezzünk, érdeklődjünk, biztos sok sztorit, olyan érdekességeket tudnak mesélni nekünk, amitől egy-egy vidék, fajta vagy pincészet közelebb kerülhet hozzánk. Hasonló okokból tartanak például köveket az üzletben: egy-egy tételhez párosítják a termőföld kőzeteit, hogy ezzel is kicsit még láthatóbb legyen a borok története.

Ha ünnepi hangulatban térnénk be, akkor egyik kedvencünket, a Piper-Heidsieck champagne-ját is megtaláljuk itt, és a Kreinbacher magnumpalackos pezsgőjéből is kérhetünk, de több tétellel ismerkedhetünk a szicíliai Planeta pincészettől, egy remek pezsgőt is beleértve. A buborékos tételek a habzóbortól kezdve a proseccón át champagne-ig szerepelnek egyébként a borlapon, amelyre már újborokat is feltettek.

Mi nagyon szerettük a Cseri rajnai rizlingjét Pannonhalmáról, Tokajt pedig többek között a Pajzos, a Holdvölgy és a Béres pincészet képviseli, de a Somló vidékéről is izgalmas tételeket találunk, a Fekete pincészettől és a Somlói Apátságtól is. A külföldi borok közül pedig bolgár és olasz tételeket is kérhetünk.

Sűrűn tartanak rendezvényeket, borkóstolókat, ezekre szintén a kötetlen hangulat a jellemző. Sőt, a hely intim jellegéből fakadóan kisebb létszámú céges bulik, baráti összejövetelek lebonyolításában is szívesen segítenek.

Önjáróak, és ahogy említettük elég nyitottak, így bármely olyan bor bekerülhet a kínálatba, ami megtetszik nekik. Nincsenek kizárólagosságok pincészetek tekintetében, és minden nemzet italára ugyanolyan érdeklődéssel néznek, még ha több is a hazai tétel. Borkorcsolyáknak sajtokat, sonkákat, kolbászokat találunk, szintén remek minőségben, hogy a szép borok méltó kísérőt kapjanak. Figyelnek a pékárura, az olívabogyóra, az olajokra is.

Sőt, amennyiben egy társaságból valaki nem feltétlenül boros, alternatívaként sör is kínálnak, de jó pár kiváló whisky és gin is sorakozik a polcokon, és szálas teákból is választhatunk. Mivel délben nyitnak, ezért nem titkolt szándékuk az sem, hogy esetleg üzleti találkozóknak, kávézásoknak kellemes helyszínt nyújtsanak.

A Kóstolom Borbár indulása mellett persze ugyanolyan fontos maradt a kreatív cég és a születendő prémium szolgáltatás fejlesztése is.