Négy teljes napunk lesz, hogy kihasználjuk az előttünk álló programlehetőségeket. Frida-finisszázs mexikói módra, nyitott mauzóleumok a Fiumei úton, filmklasszikusok, Black Food Festival, divatséta és török vegán brunch is vár rátok!

Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!

Bármilyen furcsa, de vannak gyászmisék, amelyeket mindig örömmel hallgatunk. Mert erőt adnak, felemelnek, elmélyülésre ösztökélnek, mert vigasztalást nyújtanak. Antonín DvořákRequiem-je is ezek közé tartozik, igaz, sajnálatos módon jóval kevesebbszer hangzik el, mint például Mozart vagy Verdi remeke.

Itt az alkalom, hogy megismerjük a kultikus színház múltját és jelenét. A 
Hosszúlépés. Járunk? exkluzív épületbejárásán másfél órára a magyar színházi élet megkerülhetetlen intézményének tagjává válhatunk. Művészbejárón közlekedhetünk és a kedvenc darabjaink díszleteit fedezhetjük fel a zegzugos folyosókon.


Az idén ötéves Szabó Benedek és a Galaxisok eddig kétévente jelentkezett új lemezekkel, most viszont megszakad a sorminta, mert a tavaly februári Focipályákon sétálsz át éjszaka után már idén októberben megjelenik a Lehet, hogy rólad álmodtam című negyedik album, ami tovább folytatja a közérzeti-generációs-tábortüzes hangulattól való elkanyarodást, sőt, talán végleg el is szakad tőle. A 2-i koncertre már elfogytak a jegyek, de erre még találtok párat!

Több ezer mozgáskorlátozott ember él Magyarországon. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervizben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. A kiállítás célja, hogy rádöbbentse a nézőket, hogy milyen rejtett előítéleteik vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban.

A Leonardo és a budapesti lovas című kamarakiállítás lesz a felújított Szépművészeti Múzeum első időszaki tárlata. A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kapott helyet. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását.


A 78 esztendős Grammy-díjas Pharoah Sanders a jazz történetének legegyénibb, legizgalmasabb tenorszaxofonosa karrierje során közel 30 szólóalbumot rögzített és számtalan lemezen szerepelt. Pharoah Sanders játéka a 60-as évek free jazz rajongóit, az ethno és a kortárs jazz szerelmeseit egyaránt képes megszólítani.

  • Péntek

XX. század elején párizsi hatásra művészeti forradalom tört ki Nagybányán. A fiatal művészek tüzes színekkel és merész ecsetvonásokkal megfestett képeiből Nagybánya – Párizs 1904-1914 címmel nyílik kiállítás, ahol többek között Czóbel BélaTihanyi LajosZiffer SándorBoromisza Tibor, valamint Perlrott Csaba Vilmos munkáival találkozhatunk. Művészettörténeti szenzációnak számít, hogy számos festmény hátoldalán is egy-egy remekmű található.

Egyedi jelzésfestéssel ellátott ösvényt alakított ki a Pilisi Parkerdő a terepfutók számára, amit kipróbálhatunk a hosszú hétvégén. A 3,1 kilométeres futóvonal – ami eredetileg sífutópálya volt – finom emelkedőket, lejtőket és helyenként szép panorámát tartogat azoknak, akik lendületesebben járnák az erdőt.


A mexikói halotti fiestáknak az önfeledt és európai szemnek egyszerre borzongató világát idézi meg november 2-án a Magyar Nemzeti Galéria. Az egész estés program nem csupán átemeli a mexikói tradíció elemeit, de izgalmas dialógusba is hozza azokat a kortárs művészettel és dizájnnal. Fiatal magyar alkotók közreműködésével memento morik lepik el a Koponya Ünnepén az MNG Kupolacsarnokát, melyet az est záróakkordjaként Szirtes Edina „Mókus” tölt meg Chavela Vargas ranchera dalainak keserű-szép atmoszférájával.


Az idén már harmadik alkalommal megrendezett Monostori Művésztelepa betonra mint szobrászati anyagra fókuszáló alkotófórum. A résztvevő képzőművészek évről évre bebizonyítják munkáikkal, milyen sokoldalú is a beton. Az elmúlt három év műveiből összeállított válogatás ezúttal a Fugában mutatkozik be, ahol a szobrok mellett Bánki Ákos dokumentumfilmje révén a művésztelep mindennapjai és az alkotás folyamata is megelevenednek majd a látogatók szeme előtt.

Mindenszentek és halottak napja okán meghosszabbított nyitva tartással (október 31-től november 4-ig 7 és 20 óra között) lesz látogatható a Fiumei Úti Sírkert, illetve ezen a két napon az egyébként csak előzetes egyeztetéssel megtekinthető Kossuth- és a Deák-mauzóleum is nyitva tart majd, 10-től 19 óráig.

50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása, az Egri csillagok, amelyet a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjában 4K minőségben teljes körűen felújítottak. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és az egri várvédők végsőkig kitartó harcának a sokszoros túlerőben lévő török sereg ellen.


A Budai-hegyek főbb látnivalóit foglalja magában az útvonal, azonban olyan részeket is érint, ami kevésbé járt, de látványos: Libanoni cédrus, Gercse templom. A túra napján a gercsei templom belülről is megtekinthető.

Egy hatalmas asztalt körülülve, igazi török teát szürcsölve lakmározhatunk az ezúttal nem svéd-, hanem “törökasztalról”, mely roskadásig lesz pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, gyümölcsökkel, friss török péksüteményekkel, török lecsóval, joghurtos posírozott tojással és még ezernyi jóval! 
Előzetes regisztráció szükséges: nargourmet.hu@gmail.com

szecesszió (vagy art nouveau) kulturális és társadalmi mozgalma nagy léptekkel alakította át a 19. század kényelmetlen, mozgásra, sportra, munkára alkalmatlan női viseletét. Az Európát meghódító, a középkori divatelveknek hátat fordító stílusváltás búcsút mondott a derekat összeszorító páncélfűzőnek és az alsószoknyák tömkelegének. A divatsétán a modern fehérnemű magyarországi elterjedését mutatják be. 
Találkozó: Ferenciek tere 6., az egyetemi könyvtár előtt, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges a setaneked@gmail.com e-mail címen!

Lumen és a Trojka Színházi Társulás együttműködésének eredménye a társulat idei első bemutatója, Akutagava Rjúnoszuke A bozót mélyén című 1922-ben megjelent novellájának új színpadi adaptációja. A történet a középkori Japánban játszódik, és egy rejtélyes bűnesetről szól: a császári főváros melletti hegyekben, egy sötét bozót mélyén megölték egy fiatal házaspár férfi tagját, a szemtanúk és gyanúsítottak ellentmondó vallomásaiból pedig úgy tűnik, lehetetlen eldönteni, valójában ki volt a tettes. A szereplők közül valaki biztosan hazudik.

November 3-án először játszik a Blahalouisiana főzenekarként az Akvárium NagyHalljában, ráadásul ez lesz az együttes egyetlen fővárosi koncertje idén ősszel. A Blahalouisiana előtt Ligeti Gyuri álomgyára lép majd színpadra.

A rummámor gonosz erőket kelt életre az Impostorban! A bártendereket is megszállja ez a földöntúli érzés, aminek hatására csak a legerősebb koktélteremtményeket lesznek képesek felszolgálni. A Zombie- és MaiTai-támadás alatt Tiki-Horror klasszikusok kísértenek a falon: reccsennek a szörfdeszkák az élőhalottak hátán, szabadidős rettegés, bolondos dallamok és ananászos hawaii falatok illata lengi majd be a légtért.

Van az úgy, hogy az ember vágyik a természetbe, de idő- vagy energiahiány miatt nem tud bevállalni hosszabb túrázást. A 376 méter magas Látó-hegy (sváb nevén Gugger-hegy) még Budapesthez tartozik területileg, de színpompás erdejébe belépve rögtön természetközelben érezhetjük magunkat. Óbudáról, a Kolosy térről a 65-ös vagy 65A autóbusszal közelíthető meg, a Fenyőgyöngye étteremnél kell leszállni, ahonnan a Hármashatár-hegyre is kanyarognak az ösvények.

Flow-ban rendezik meg az első budapesti Black Food Festivalt, melynek keretein belül fekete gyümölcsöket, zöldségeket, kávézselét, csokoládét, kekszeket, koktélokat is kóstolhatunk majd. A fesztiválra 8-10 kiállítót várnak, akik közt versenyt is hirdetnek a szervezők a ‘Black Food of the Year Budapest 2018’ címért.


A Müpa új, Dupla W című világzenei sorozatában egy külföldi és egy magyar produkció alkot párost, szellemiségük rokon jegyei alapján. Elsőként a népzene és a pszichedelikus rock kapcsolata kelt figyelmet Gaye Su Akyol és a Meszecsinka koncertjén.


A belfasti posztpunk csapat két évvel ezelőtti fergeteges koncertje után most friss lemezével hozza el a borongós északról. A Stains On Silence a David Lynch filmek hangulatát hozza el nekünk november 4-én a Dürer Kertbe.

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt és a hajsza folytatására kényszerítette. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik!