Minden eddiginél több programmal, magyar és külföldi meghívott vendéggel és negyven kiadó legfrissebb megjelenésével startol el a harmadik őszi könyvvásár a Várkert Bazárban. A bőség zavarával küzdünk, amikor a programok közül válogatunk: könyvbemutató-beszélgetések, felolvasások, előadások, koncertek, dedikálások és slamestek várnak mindenkire. Aki szeretne igazán naprakész lenni a kortárs magyar irodalomban, kitekinteni a nemzetközi vizekre is, vagy csak találkozni kedvenc szerzőjével, mondjuk Nyáry Krisztiánnal, Simon Mártonnal, Tóth Krisztinával, Szécsi Noémivel vagy Cserna-Szabó Andrással, esetleg egy Szabó Balázs Bandája koncertre vágyik, gyorsan tegye szabaddá az október 18-21. közötti hosszúhétvégét, hogy csak az irodalomnak élhessen.

Idén szintén igazán illusztris környezetben rendezik meg október második felében, 18-20. között az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, ahol már negyven kiadó mutatja be legfrissebb megjelenéseit. Napokra lebontva összeszedtük a legváltozatosabb programokat, de hihetetlen a kínálat, úgyhogy volt miből szemezgetni.

Október 18. csütörtök
Csütörtök délután a – tavasszal Ott Annával debütált – Margó Extra beszélgetéssorozat idei első vendége Szabó Balázs, akit aztán este meg is hallgathatunk a Szabó Balázs Bandája: Hasonlatok” bemutató koncertjén. A beszélgetésen olyan kérdések merülnek majd fel, hogy milyen hatással volt és van a mai napig az irodalom az énekesre, kik azok az írók és költők, akikhez mindig visszatér, és hogyan alakult ki bensőséges kapcsolata Radnóti Miklóssal, akinek versei gimnazista kora elkísérik mindenhová. Az ülős-akusztikus koncert kivételesen van belépő, de a Margó összes többi programja ingyenes.

Szintén csütörtökön 7 órakor találkozhatunk Nyáry Krisztiánnal, aki a „Fene bánja, megesett. Szerelmes vagyok.” legújabb kötetét mutatja be, amelyben összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb – vagy éppen legfelháborítóbb – szerelmes leveleit, majd megírta a keletkezéstörténetüket. Adytól Kossuthig, és Latinovits-ig olvashatjuk és hallhatjuk, ki hogyan szeretett.
Október 19. péntek
A nem egyszerre párhuzamosan futó programok miatt komoly döntéskényszerrel találjuk szembe magunkat, amikor péntek este a 24.hu-dolgozószoba Peer Krisztiános beszélgetés-sorozata vagy Nádas Péterrel az életéről és irodalmáról szóló beszélgetés között kell majd választanunk. Peer Krisztián tavaly tért vissza az irodalmi életbe 15 évnyi hallgatás után, megrázó, 42 című kötetével. Mi következik a traumafeldolgozás után?

A 24.hu egész különleges “állapotban” faggatja majd az írókat, a beszélgetésekre olyan művészeket kértek fel, akik éppen legújabb művükön dolgoznak, vagyis a 24.hu munkatársai arra tesznek kísérletet, hogy az írókkal készülő könyvük keletkezéséről beszéljenek 24 percben. Nádas Péterrel és az ő irodalmi portréját, A Bibliától a Világló részletekig megrajzoló Bazsányi Sándorral Tóth-Czifra Júlia beszélget. Pénteken lesz a világirodalmi színpad első külföldi vendége Roy Jacobsen, az egyik legismertebb kortárs norvég író, akivel Karafiáth Orsolya beszélget trilógiájának nyitódarabjáról egy apró, északi sziget mikroközösségén keresztül mutatja be a válságok sújtotta, modernizálódó múlt század eleji Norvégiát.

Őt követi 8-kor Catherine Millet, francia írónő, a nagy vihart kavart Catherine M. szexuális élete szerzője. Mesés gyerekkor könyvében a gyerekkori félelmeiről és kamaszkori kétségeiről is. Este tízkor pedig a slamé a főszerep, a Pion & the unicorns felállást Pion István költő, slammer álmodta meg. A szövegek köré Weil András (billentyűk – Ethnofil, Kistehén) és Okos Gergely (dobok – Ethnofil) egyszerre virtuóz és populáris zeneisége szerveződik. Harmóniában az irodalom, a funk és a trap, tökéletes péntek esti buli.

Október 20. szombat
Szombat délelőtt főként a gyerekeké a terep, papírszínház és játékos lapszámszerkesztés vár rájuk, míg az idősebb korosztály számára a Világirodalmi színpadon A kettős beszéden innen és túl – művészet Magyarországon 1956–80 kerekasztal beszélgetés lehet izgalmas, ahol György Péter, Hornyik Sándor, Küllői Péter, Kürti Emese, Maurer Dóra, Mélyi József, Sasvári Edit és Turai Hedvig beszélgetnek arról, hogy hogyan változott a művészet helyzete és értékelése a szocialista időszakban. Cserna-Szabó Andrással az új könyve, Az abbé a fejével játszik kapcsán Németh Gábor beszélget, Simon Mártonnal pedig – akinek nemrég jelent meg a Rókák esküvője címmel harmadik verseskötete – Valuska László.

Ha már délelőtt volt egy kerekasztal, akkor nem hagyhatjuk ki a kora este, fél 6-kor kezdődő Egy feminista nem jár rózsaszínben - és egyéb hazugságok programot sem, ami a Menő Könyvek és a wmn.hu közös online kérdőíve köré épül. A meghívott vendégek között van D. Tóth Kriszta, Rácz Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi és Csapody Kinga is, akik arra keresik a választ, hogy mik a leggyakoribb sztereotípiák a feministákkal kapcsolatban. A beszélgetés tökéletes folytatása a fél 8-kor kezdődő És boldogan éltek? - Női antológia könyvbemutatója, ahol kedvenc gyerekkori meséink hősnőinek utóéletét olvashatjuk. A novelláskötetben 15+1 női szerzőfolytatja ismert mesehősnők (Hófehérke, Csipkerózsika, Hamupipőke és mások) történeteit, a beszélgetés résztvevői Berg Judit, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi és Ugron Zsolna.

Október 21. vasárnap
Az utolsó nap vetítik le a Nádas Péterrel a Nagyon sajnálom - Világló részletekről készült riportfilmet.

Fél 4-kor Varró Dani legújabb mesekönyvének a világában merülhetünk el a szerzővel, régóta várunk a Túl a Maszat-hegyenhez hasonló izgalmas mesevilágot, és most megérkeztek a trollok, mocsári goblinok, orkok, leprikónok, hableányok és hablegények. A vasárnapi Margó Extra vendége Eszenyi Enikő színésznő, rendező, színházigazgató, aki a szakmájából adódóan folyamatosan olvas, a beszélgetés keretében az életre szóló olvasmányélményeiről fogj mesélni. Az esti fél nyolcas beszélgetésen pedig Tóth Krisztina életművével ismerkedhetünk meg, előkerül vers, novella, regény, dráma, gyerekkönyv és műfordítás, történettel teli tárgyak és kiszolgáltatott állatok.